Obeležena 173. godišnjica stvaranja Srpske Vojvodine

Na današnji dan proglašeno je stvaranje Srpske Vojvodine

  • 7
173 godine od stvaranja Srpske Vojvodine Foto: vojvodina.gov.rs

U Pokrajinskoj vladi večeras je obeležena 173. godišnjica Majske skupštine, održane u Sremskim Karlovcima 13. i 15. maja 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

- Danas obeležavamo veliki dan - dan na koji je načinjen prvi značajan korak ka ostvarenju velikih snova ne samo srpskog, nego i drugih naroda koji su u to vreme živeli u ovom delu tadašnje Austrougarske – snova o slobodi, jednakosti i ujedinjenju - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Srpska Vojvodina stvorena 1848. godine nije trajala dugo, ali se, kako je predsednik istakao, čvrsto ugnezdila u srcu i svesti naroda, što je dovelo do toga da sedam decenija kasnije - 25. novembra 1918. godine, na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, kada se Vojvodina prisajedinila Kraljevini Srbiji - snovi o slobodi, jednakosti i ujedinjenju budu i dosanjani.

Vojvodina - zajednička kuća za sve koji u njoj skladno žive

Mirović je kazao da je prošlost izuzetno važna, kao iskustvo, pouka i kao putokaz, i da je zato nikada ne smemo i nećemo je zaboraviti, poručiši da je Vojvodina danas zajednička kuća za sve koji u njoj skladno i ravnopravno žive.

- Vojvodina je neraskidivi deo Srbije koji je konačno izašao iz neshvatljive faze ekonomske regresije i razvojne inferiornosti i koji se vratio ulozi koja mu po svemu pripada - ulozi pokretača i nosioca razvoja cele naše zemlje. I tako će, u to niko ne treba da sumnja, biti i sutra - naveo je predsednik Mirović.

On je istakao da je Vojvodina danas, a biće to i ubuduće, nosilac najviših zajedničkih i pojedinačnih stvaralačkih dometa u svim sferama društvenog života.

173 godine od stvaranja Srpske Vojvodine Foto: vojvodina.gov.rs

- Ta i takva Vojvodina naš je zajednički cilj i odgovornost – prema našim precima, koji su je stvarali kroz vekovnu borbu, čiji deo je bila i Majska skupština iz 1848. godine – i obaveza da je genercijama koje će doći posle nas predamo još bogatiju, još uspešniju i još prosperitetniju nego što je sada - poručio je Mirović.

Ovom prilikom, predsednik je uručio pokrajinska priznanja za 2020. godinu u oblastima nauke i umetnosti "Milutin Milanković" i "Pavle Jovanović" - redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sergeju M. Ostojiću, odnosno akademskom slikaru Draganu Stojkovu.

- Ova nagrada je za mene snažan dokaz prepoznavanja izuzetnih naučnih rezultata svih naših naučnika i još jedan primer podrške naučno-istraživačkoj delatnosti od strane Pokrajinske vlade - rekao je Ostojić posle uručenja priznanja.

Dragan Stojkov zahvalio je na nagradi Pokrajinskoj vladi i predlagaču za to priznanje Galeriji Matice srpske.

Svečanosti povodom 15. maja, Dana od pokrajinskog značaja, prisustvovali su i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednici Skupštine, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predsednik Matice srpske Dragan Stanić, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina i drugi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA