Jasna poruka o povlačenju Kfora i Unmika sa KiM: Vučić o detaljima sastanka sa Stoltenbergom

NATO i UN ostaju posvećene Kforu na osnovu mandata UN. Nema promene u planovima, kada se govori o misiji Kfora - rekao je Stoltenberg posle sastanka sa Vučićem

  • 18

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a tema sastanka je bila saradnja dve strane ali i zahtev jedne svetske sile koja će tražiti povlačenje Kfora i Unmika sa KiM.

Stoltenberg je izjavio da su NATO saveznici u potpunosti posvećeni Kforu.

- NATO i UN ostaju posvećene Kforu na osnovu mandata UN. Nema promene u planovima, kada se govori o misiji Kfora - rekao je Stoltenberg.

On je takođe naglasio da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao suverene nacije.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, rekao je da smatra kako je to najbolja platforma za pronalaženje rešenja u korist svih građana, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve.

- Garantuje bolju i prosperitetniju budućnost za sve. Zbog toga je važan konstruktivan dijalog. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno - rekao je on.

Jens Stoltenberg Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je rekao da je na sastanku razgovarano o mnogim bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.

Kazao je da je NATO posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i da ulaže napore u toj oblasti već decenijama. Misija KFOR, kaže, je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ta misija obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na KiM na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

Vučić: Jasna poruka o povlačenju Kfora i Unmika sa KiM

Vučić je rekao kako su razgovarali o svim različitim pitanjima koja su važna za ceo region i još jednom naglasio da je zadovoljan što Stoltenberg poštuje državnost i suverenitet Srbije.

- Mislim da će to doneti više smirenosti, ne samo u ljudska srca na KiM, već u celom regionu. Razgovarali smo o svim različitim pitanjima koja su važna za ceo region, i veoma sam zadovoljan izjavom Stoltenberga, koja poštuje državnost i suverenitet Srbije. Ne pominjem da je iko bio primoran da postupi drugačije.

Mi se smatramo partnerima i obeležićemo petnaestogodišnjicu u novembru, partnerstva za mir, i ja sam pozvao Stoltenberga, i nadam se da će posetiti Srbiju u novembru, i to će biti potvrda naših dobrih odnosa, ali će i podstaći naše odnose ubuduće - kaže Vučić.

Srbija je u potpunosti podvećena procesu dijaloga, i daćemo sve od sebe da dostignemo kompromisno rešenje. Znamo da je to proces pod okriljem EU, i nadamo se da ćemo imati snage da završimo proces na pozitivan način. Potrebno je da sačuvamo mir i stabilnost umesto da imamo nemir i nasilje - dodao je predsednik Vučić.

Srbija će ostati, i očuvati svoju neutralnost, ali to ne znači da nećemo da povećamo nivo naših zajedničkih aktivnosti. Siguran sam da možemo da uradimo više na različitim poljima i sferama - poručio je predsednik Srbije.

Video: Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora i Unmika sa KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    17. maj 2021 | 19:16

    Samo srpska vojska na Kosovu i Metohiji donosi mir.

  • ZYORAN

    17. maj 2021 | 18:24

    U NATO NIKAD. ONI NAS BOMBARDOVALI. SAMO LUD ČOVEK MOŽE DA POTPIŠE

  • Brundo

    17. maj 2021 | 19:35

    "On je takođe naglasio da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao suverene nacije."Jeste, oni postuju Srbiju a drzava iz koje je on smatra da Kosovo nije deo Srbije iako NATO kao vojni savez nije priznao Kosovo.Ovako razmisljaju nasi neprijatelji - vi ste suvereni, vi ste divni ali ovaj juzni deo teritorije nije vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA