≫ 

"Imamo garancije Brisela za ostanak Kfora na KiM, izvinjenje iz Praga će ući u istorijske udžbenike"

Predsednik Srbije sumirao je postignute rezultate posle prvog dana posete Češkoj, ali i jučerašnje sastanke na Brdu kod Kranja i u Briselu i poručio da je Srbija u političkom smislu mnogo dobila

  • 80

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je u Pragu zvaničnu posetu Češkoj. Njega je, uz vojne počasti i intoniranje himni dve zemlje, dočekao u Praškom zamku predsednik Češke Miloš Zeman, nakon čega je usledila je ceremonija dodele odlikovanja.

Na ovoj ceremoniji predsednik Češke Zeman uručio predsedniku Vučiću "Orden belog lava", a predsednik Srbije češkom kolegi Zemanu "Orden Republike Srbije na lenti"(odlikovanje iz 2020). Orden kojim je odlikovan predsednik Vučić predstavlja najveće državno priznanje Češke koje uručuje lično predsednik, a između ostalih dobili su ga i i Žak Širak, španski kralj Huan Karlos Prvi, Leh Kačinski...

Vučić: U političkom smislu smo mnogo dobili

Predsednik Srbije je najpre pomenuo današnji sastanak sa predsednikom Češke i rekao da nije znao da će se Zeman izviniti zbog bombardovanja i istakao da je to je istorijski ternutak.

- Rekao je veliku i važnu stvar. Dao sam mu najviši orden Srbije, posebno mi je drag i dao sam ga Zemanu sa zadovoljstvom - izjavio je Vučić nakon prvog dana posete Češkoj.

Istakao je da je, u političkom smislu, Srbija mnogo dobila ovom posetom.

Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Predsednik je rekao da su izuzetno važni i razgovori o ekonomiji, i da smo za samo nekoliko godina udvostručili razmenu sa Češkom, i da čak imamo suficit.

- Uspeli smo i u Briselu da dobijemo dodatne garancije za nastavak Kforovog mandata. To je veliki uspeh. Možete li da zamislite kakav bi haos izbio da se KFOR povuče. Imaćemo važne vežbe i sa Amerikancima i sa Rusima, i zahvalan sam Stoltenbergu što poštuje našu neutralnost - rekao je Aleksandar Vučić, sumirajući jučerašnje i današnje sastanke.

Kada je reč o sastanku Brdo-Brioni, kaže da bi svi tamo prisutni priznali nezavisnost Kosova, kada bi mogli.

- Mi smo uspeli da ne budemo ti koji će biti za dokument, ali da nema ništa protiv interesa Srba. Mislim da je to veliki uspeh, a ostvarili smo ga zahvaljujući svojim naporima i radom. Mi imamo podršku jednog od tri člana Predsedništva BiH Milorada Dodika - dodao je on.

Susret sa kardinalom Dukom

Predsednik Vučić sastao se sa kardinalom Dominikom Dukom, nadbiskupom praškog i primasa češkog, sa kojim je obišao katedralu Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha.

Vučić: Pričali smo i o kosovskom pitanju

Predsednik Vučić rekao je da je sa Zemanom danas pričao i o kosovskom pitanju, kao i da je svog češkog kolegu upoznao sa stavovima Beograda, da želi povratak za pregovarački sto, uz kompromis.

- Ali, za tango je potrebno dvoje - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vucic, Milos Zeman Foto: Tanjug/AP/CTK/Roman Vondrous

On je kazao da je Beograd dobio podršku od predsednika Češke za dijalog sa Prištinom, kao i da će to ponoviti tokom sutrašnjeg sastanka sa premijerom Babišom.

- Tražimo samo pravdu, i mogućnost da ne izgubimo sve. Mislim da je to sve fer. Posebno sam ponosan na činjenicu da dela prate vaše reči. Za prethodno vreme smo udvostručili razmenu sa Češkom - rekao je Vučić.

Zeman uputio izvinjenje Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine

Posle ove ceremonije počeo je tet-a-tet sastanak predsednika dve zemlje, a zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike, koje će predvoditi predsednici Vučić i Zeman.

Posle tih sastanaka počelo je obraćanje medijima dvojice predsednika.

Češki predsednik je na početku obraćanja rekao da želi srpski narod da zamoli za izvinjenje zbog bombardovanja 1999. godine.

- Oprostite nam, to je bila greška. Zahtevom za oproštaj i izvinjenjem, rekao sam i spasao svoju dušu - poručio je on na konferenciji za medije.

Predsednik Srbije se zahvalio Zemanu zbog ovih reči i rekao da to, od 1999. godine, nijedna od zemalja koje su učestvovale u bombardovanju nije učinila.

- Izvinjenje predsednika Zemana su reči hrabrog čoveka koji se nikome ne dodvorava. Nikada nećemo zaboraviti ove reči, koje niko do sada nije izgovorio - poručioje Vučić.

Niz sastanaka tokom dvodnevne posete

Predsednik Češke će posle konferencije za medije organizovati svečani ručak u čast predsednika Srbije Vučića. Posle ručka planirano je upisivanje u knjigu počasnih gostiju Praškog zamka.

Predsednik Srbije će prvog dana posete imati odvojene susrete i sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Radekom Vondračekom i s predsednikom Senata Milošem Vistrčilom.

Video: Ceremonija svečanog dočeka predsednika Češke Republike Miloša Zemana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    18. maj 2021 | 13:15

    Lepo je izvinjenje. Ali decu vam necemo oprostiti. Niti cemo zaboraviti.

  • Andrija

    18. maj 2021 | 22:54

    Prvi koji su se izvinuli,I to je jako bitno.Politika nase zemlje nikada bolja.

  • Zoran

    18. maj 2021 | 16:29

    Zeman bi poništio priznanje Kosova ali parlament se pita.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA