Dačić: Reforme i napredak Srbije nezamislivi bez podrške Saveta Evrope

Dačić je na skupu, održanom u Skupštini Srbije, čestitao Kancelariji SE u Srbiji jubilej dve decenije rada, i , kako je rekao, ujedno dve decenije stalne i obostrano korisne saradnje na realizaciji ciljeva panevropske organizacije

  • 1
SKUPSTINA FAKTURISANJE PREDLOG Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ogroman demokratski napredak Srbije i reforme u ključnim oblastima bili bi nezamislivi bez podrške misije Saveta Evrope, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na simpozijumu povodom obeležavanja 20 godina rada Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Dačić je na skupu, održanom u Skupštini Srbije, čestitao Kancelariji SE u Srbiji jubilej dve decenije rada, i , kako je rekao, ujedno dve decenije stalne i obostrano korisne saradnje na realizaciji ciljeva panevropske organizacije.

- Vama kao i svim vašim prethodnicima koji su u proteklih 20 godina radili zajedno sa nama, kao predstavnici Saveta Evrope, izražavam zahvalnost za trud i posvećenost koje ste uložili u stalni napredak demokratskih institucija u našoj zemlji - rekao je Dačić.

Podsetio je da pre 20 godina Srbija još nije bila članica SE i da je to postala dve godine kasnije, kao članica tadašnje državne zajednice sa Crnom Gorom.

Dačić je istakao daod tada naša zajednička misija nije promenila ni cilj ni intenzitet, a to je gradnja demokratskog društva zasnovanog na ravnopravnosti svih i njihovoj punoj uključenosti u sve društvene sfere i poslove.

- Srbija danas je mnogo bolja od Srbije pre 20 godina - poručio je Dačić.

Dodao je da je Srbija kao članica SE prihvatila i primenjuje sva temeljna dokumenta na kojima počiva naša organizacija, počev od, kako je naveo, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, Evropske socijalne povelje i mnogih drugih dokumenata, koji čine temelj današnje demokratske Evrope.

SKUPSTINA FAKTURISANJE PREDLOG Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da je SE, preko svoje misije u Srbiji, sve vreme pružao veliku podršku naporima Srbije u pogledu jačanja zaštite ljudskih prava, prava nacionalnih manjina i negovanju različitosti u najširem smislu.

Kako je rekao, tome su doprineli i brojni projekti koje je SE sprovodio zajedno sadržavnim institucijama, pre svega Narodnom skupštinom i pravosuđem, kao i sa nezavisnim kontrolnim i regulatornim telima, kao i sa civilnim društvom i medijima.

- Tome je naročito doprinela stalna savetodavna uloga SE, koju smo u prošlosti često koristili, a koristimo je i danas, kao nezaobilazni orijentir pri donošenju odluka - naveo je Dačić.

Ocenio je da Srbija ima mnogo razloga da bude zadovoljna stepenom raznolikosti i ravnopravnosti koji je ostvaren u našem društvu ističući da to nije samo stvar zakona koji su donoseni uz konstataciju da su ti zakoni u samom evropskom vrhu po kvalitetu rešenja kojima se štite prava manjina i promoviše njihova zaštita i ravnopravnost.

- Mnogo je važnije ono što imamo na terenu, u svakodnevnom životu, a to je klima tolerancije i poštovanja prema drugom i drugačijem, bez obzira da li je reč o razlikama u veri, nacionalnosti, socijalnom statusu, seksualnom opredeljenju - kazao je predsednik Skupštine Srbije.

Naglasio je da ima još mnogo posla i da kao društvo nismo do kraja iskorenili slučajeve diskriminacije po bilo kom osnovu, govor mržnje, netrpeljivost kako u javnom govoru tako i u svakodnevnom ponašanju.

Kako kaže, Srbija kao i bilo koja druga evropska zemlja nije imuna na ekstremizam i netoleranciju prema manjinama bilo koje vrste.

- Ono u šta sam siguran, je da svi takvi slučajevi nisu odraz našeg većinskog mišljenja, niti su deo naše tradicije poštovanja drugih, ma koliko se oni po bilo čemu razlikovali - naveo je Dačić.

Istakao je bezrezervnu podršku Srbije i svih njenih institucija daljoj promociji i zaštiti jednakosti u različitostima, ma kakve one bile i dodao da u ostvarenju tog cilja naša zemlja i ubuduće računa sa stalnom i partnerskom podrškom SE i njegove misije u Srbiji.

- Neka to bude cilj ne samo za narednih 20 godina, već i za svaki naredni dan u kojem ćemo činiti bar mali pomak - poručio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • neno

    18. maj 2021 | 17:20

    Ja mislio nema Srbiji napredka bez podrske Bucka lukasenka Putina i ostalih komunista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA