Petković: Pismo iz Prištine dodatna potvrda o ugroženosti manastira Visoki Dečani

Ukoliko u Prištini ne veruju u ugroženost svetinje, ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani - poručio je direktor Kancelarije za KiM

  • 0
Petar Petković Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da svaka vrsta političkog pritiska koji dolazi iz Prištine da se manastir Visoki Dečani izuzme sa liste najugroženije evropske baštine, samo su dodatna potvrda o njegovoj ugroženosti.

Petar Petković je u saopštenju naglasio da su današnjim pismom predstavnici privremenih institucija u Prištini potvrdili činjenicu da Visoki Dečani zaslužuju mesto na listi "Evropa Nostra" sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

- Podsetiću da je svaki napad na objekte Srpske pravoslavne crkve na prostoru Kosova i Metohije, a samo za mesec i po dana bilo ih je čak 11, bio praćen antisrpskom retorikom političkih lidera u Prištini. Zbog toga se i najnovija poruka o Visokim Dečanima ne može tumačiti drugačije, nego kako nova pretnja bezbednosti ove svetinje i manastirskom bratstvu - naveo je Petković.

Ukazao je da su ugroženost manastira Visoki Dečani notirali u svojim izveštajima i "Evropa Nostra" i Unesko, a ukoliko u Prištini, kako kaže, ne veruju ovim organizacijama ne bi bilo loše da pročitaju i poslednji izveštaj Stejt departmenta u kome se posebno ističe osetljiv položaj manastira Visoki Dečani.

- Reč je o najčešće napadanom objektu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, koji se od 2006. nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti i pod dvadesetočasovnom zaštitom jedinica Kfora - dodao je Petković.

Podsetio je da je manastir oružano napadan čak četiri puta, dva minobacačka napada izvršena su 2000. godine, u vreme martovskog pogroma 2004. na manastir je ispaljeno osam minobacačkih granata, a 2007. godine je izvršen još jedan minobacački napad, koji je rezultirao i sudskom presudom.

Decani Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Takođe, 2014. godine na zidovima manastira ispisani su grafiti 'UČK ISIS', a u januaru 2016. godine ispred manastira su uhapšena četvorica naoružanih kosovskih Albanaca, od kojih su dvojica bili na crnoj listi simpatizera Islamske države - poručio je.

- Zbog toga bi bilo svrsishodnije, da umesto pisama sa nepostojećom argumentacijom, vlasti u Prištini potpišu ukaz o povraćaju 24 hektara oduzete manastirske zemlje i tako bar pokažu da poštuju vlastite zakone, ako već ne veruju svetskim organizacijama - zaključio je Petković u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA