KSAP: Ekonomska saradnja najjača karika srpsko-američkih odnosa

Osnivač KSAP-a Vladimir Marinković istakao je da konferencija ima za cilj da zajednički u partnerstvu državnih institucija i poslovnih asocijacija maksimalno unapredi i pruži doprinos ekonomskim odnosima Srbije i SAD

  • 3
KSAP Foto: Narodna skupština

Kongres srpsko-američkog prijateljstva održao je danas online konferenciju pod nazivom "Srpsko-američki trgovinski i investicioni odnosi" na kojoj je razgovarano o institucionalnoj podršci uređenju bilateralnih trgovinskih i investicionih veza Srbije i SAD, podršci američkih kompanija srpskoj privredi, ali i mogućnostima za poboljšanje poslovnog okruženja i unapređenja trgovinskih odnosa dveju zemalja. Na koferenciji su govorili ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić,  predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović, narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva (KSAP) Vladimir Marinković, kao i predstavnici američkih kompanija i privredne zajednice u Srbiji.

Osnivač KSAP-a Vladimir Marinković istakao je da konferencija ima za cilj da zajednički u partnerstvu državnih institucija i poslovnih asocijacija maksimalno unapredi i pruži doprinos ekonomskim odnosima Srbije i SAD, koji su već na značajno visokom nivou.

KSAP Foto: Narodna skupština

- Zahvalio bih privrednim komorama, potpredsednici Vlade Republike Srbije Zorani Mihajlović i ambasadoru Srbije u SAD Marku Đuriću na ogromnoj podršci ovakvim dođađajima i radu na terenu, koji je jako važan za unapređenje odnosa dve zemlje. Takođe, velika zahvalnost Ambasadi SAD u Srbiji koja je prepoznala važnost političke podrške regionalnoj stabilnosti, Mini Šengenu, slobodnom protoku ljudi, roba i kapitala i svakom drugom vidu povezivanja zemalja i naroda u regionu. To je upravo preduslov za saradnju u ostalim oblastima i tu nam je potrebna podrška velikih partnera kao što su SAD i EU - dodao je Marinković.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri  zahvalio je Kongresu srpsko-američkog prijateljstva  I East West Bridge-u na organizaciji skupa I prilici da se razgovara o unapređenju odnosa dve zemlje.“Ekonomski odnosi između Srbije I SAD su jedan od najjačih aspekata saradnje dve zemlje, i nastaviće i dalje da jačaju. Srbija je jedno uzbudljivo tržište na kome su se SAD pokazale kao dobar ekonomski partner”, istakao je Godfri.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je najvažnije da što pre nastavimo sa dobrom praksom preferencijalnog statusa partnera Amerike u trgovini, što se prethodnih godina pokazalo kao dobro, ali i da što pre postignemo sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, na čemu se godinama radi, a što je značajno za privrednike obe zemlje. Takođe, on je istakao da je od velikog značaja olakšavanje dobijanja radnih dozbola u SAD, budući da upravo tamo odlazi veliki broj srpskih inženjera.

KSAP Foto: Narodna skupština

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović istakao je da je primetna uzlazna putanja na polju srpsko-američkih ekonomskih odnosa.

- Investiciona klima u Srbiji je sve bolja, a tome posebno svedoči činjenica da prethodnih godina imamo veliki broj stranih direktnih investicija. Na putu smo ostvarenja značajnih ciljeva, a iako ima još prostora za poboljšanje, prepreke zajedno savladavamo u cilju daljeg unapređenja ekonomskih rezultata i privlačenja još više investicija u region, posebno u Srbiju - istakao je Petrović.

Kongres srpsko-američkog prijateljstva i organizacija East West Bridge organizovali su niz konferencija na temu sumiranja rezultata i mogućnosti unapređenja saradnje Srbije i SAD, a kako su najavili organizatori, nastaviće sa istom praksom i u narednom periodu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рајко

    18. maj 2021 | 17:23

    Ко верује у бајке о доброти зликоваца треба да обиђе дечију онколошку болницу.

  • Brundo

    18. maj 2021 | 17:21

    East West Bridge je organizacija koja je podredjena Trilaterali.Znate li sta je to Trilaterala i ko su njeni clanovi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA