≫ 

Brnabić iz Brisela: Nadam se nastavku dijaloga već u junu, to je u interesu svih nas

Domaćin večere je Visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, koji ovim skupom želi da nastavi tradiciju neformalnih sastanka najviših zvaničnika iz regiona, koju je započela nedašnja šefica diplomatije EU, Federika Mogerini

  • 0

Premijerka Ana Brnabić doputovala je u Brisel, gde prisustvuje radnoj večeri lidera Zapadnog Balkana.

Domaćin večere je visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, koji ovim skupom želi da nastavi tradiciju neformalnih sastanka najviših zvaničnika iz regiona, koju je započela nedašnja šefica diplomatije EU, Federika Mogerini.

Počela večera lidera Zapadnog Balkana

Šest lidera sa Zapadnog Balkana započeli su radnu večeru posle niza odvojenih sastanaka. Pored premijerke Ane Brnabić, prisutni su i premijeri Albanije Edi Rama, Severene Makedonije Zoran Zaev, tzv. Kosova Aljbin Kurti, kao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsedavajući Savetom ministra BiH Zoran Tegeltija.

Borelj je najavio da će sa zapadnobalkanskim liderima razmotriti situaciju u regionu, geopolitičku perspektivu odnosa i pojačani angažaman EU na Zapadnom Balkanu.

- Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliko geopolitičko pitanje. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan - izjavio je Borelj.

O dijalogu Beograda i Prištine

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, premijerka smatra da je politika Srbije da smo mi uvek spremni za dijalog, jer je to najbolji interes i za nas i za ceo region.

- Dijalog je u najboljem interesu Beograda i Prištine i ne samo ljudi koji žive na KiM, već u interesu čitavog regiona - kazala je Brnabić.

Ističe da je dijalog i normalizacija odnosa jedna od stvari od koje zavisi regionalna stabilnost.

Sastanak sa evroparlamentarcima

Pre zvanične radne večere, sa liderima Zapadnog Balkana, premijerka se sastala sa izvestiocem Evropskog parlementa za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, i šeficom Delegacije EP za Srbiju, Tanjom Fajon.

Brnabić je nakon sastanka kazala da su razgovarali o reformama u oblasti vladavine prava, implementaciji ODIR-ovih preporuka i međustranačkom dijalogu.

- Ja, kao predsednica Vlade tu imam ograničenu ulogu. Već sledeće ćemo imati sastanak sa ODIR-om, da vidim koliko su strane zadovoljne, šta možemo da učinimo, u skladu sa ovlašćenjima koje Vlada ima - rekla je ona posle sastanka sa evroparlamentarcima.

Evroparlamentarci, Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Ana Brnabić, Brisel Pre zvanične radne večere, sa liderima Zapadnog Balkana, premijerka se sastala sa izvestiocem Evropskog parlementa za Srbiju, Vladimirom Bilčikom, i šeficom Delegacije EP za Srbiju, Tanjom Fajon-Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Kada je reč o vladavini prava, Brnabić kaže da je Srbija u toj oblasti dosta uradila i da je to u ovom njenom mandatu apsolutni prioritet.

Podseća da se krenulo u ustavne reforme i najavljuje da sutra ima sastanak sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović.

Što se tiče medija, Brnabić podseća da je usvojena Medijska strategija i akcioni plan za sprovođenje iste.

- Mnogo radimo i nadam se da će taj non pejper u oblasti vladavine prava biti bolji nego što je bio ranije, očekujem bolji izveštaj. Mi ćemo nastaviti da radimo jer radimo to zbog naših građana, a tako ćemo biti bliži i EU - poručila je premijerka.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, premijerka smatra da je politika Srbije da smo mi uvek spremni za dijalog, jer je to najbolji interes i za nas i za ceo region.

Razgovor i sa Lajčakom

Oko 19 časova, u sedištu Evropske spoljnopolitičke službe, premijerka Srbije la je razgovor sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Njih dvoje su razgovarali o regionalnom razvoju, saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.

- Bilo je dobro susresti se sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Briselu danas. Razgovarali smo o regionalnom razvoju i kako da ubuduće promovišemo regionalnu saradnju, kao i da vidimo koji su naredni koraci u dijalogu - poručio je Lajčak putem Tvitera.

Video: Brnabić: Obezbedićemo sve svim opštinama sa malim brojem vakcinisanih

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA