Kurti bi da šalje vojsku na sever Kosova: Obara Tačijev sporazum sa NATO?

Nekadašnji predsednik tzv. Kosova Hašim Tači, je 2013. godine sa pozicije premijera, obećao NATO da KBS neće ići na sever Kosova, bez saglasnosti Kfora, pisala je Radio Slobodna Evropa 2019. pozivavši se na izvore u sedištu Alijanse

  • 8
Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti govorio je danas u Skupštini i o sporazumu bivšeg predsednika Hašima Tačija sa NATO, kojim se vlast u Prištini obavezala da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora, prenosi "Ekonomija onlajn".

Dodao je da je takav sporazum štetan i da se ne može ispraviti na samo jednom sastanku.

- Slučaj sam predao Tužilaštvu i ono ga razmatra, ali ne brinite, odnosi između Kosova i NATO će se produbiti. Odgovorio sam da je to štetan sporazum i nesreća je što smo ga nasledili, ali to se ne može rešiti samo jednim sastankom sa NATO - odgovorio je Kurti na pitanje poslanika DPK Fadila Nure, koji je od premijera tražio da se izjasni da li podržava ovakav sporazum ili ne, prenosi "Kosovo online".

Nekadašnji predsednik tzv. Kosova Hašim Tači, je 2013. godine sa pozicije premijera, obećao NATO da KBS neće ići na sever Kosova, bez saglasnosti Kfora, pisala je Radio Slobodna Evropa 2019. pozivavši se na izvore u sedištu Alijanse.

Izvori iz NATO su objasnili da u vezi s tim postoji razmena pisama između tadašnjeg premijera Hašima Tačija i bivšeg generalnog sekretara Andreasa Foga Rasmusena.

- U osnovi, tadašnji premijer Tači se obavezao da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora sa komandantom Kfora - objasnio je za RSE jedan zvaničnik u NATO.

Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija došao je do zaključka da je aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači, 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrešenje sa predsedničke funkcije, pisala je RSE 2020. godine.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavestio predsednicu Skupštine Vjosu Osmani o navodnim ustavnim kršenjima u "tajnom sporazumu" iz 2013, između tadašnjeg premijera Kosova Hašima Tačija a danas predsednika, i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    20. maj 2021 | 14:37

    Ovaj trazi djavola. Ili je na nekim losim drogama ili veoma losa brlja

  • Kobi

    20. maj 2021 | 16:41

    Na koga da salje vojsku? Ako bi to uradio a Nato ne reaguje Srbija bi bila prisiljena isto da posalje vojsku.

  • nikolas

    20. maj 2021 | 16:20

    BAJDEN ,BRISEL I NATO ZELE STO PRE DA STVORE VELIKU ALBANIJU I JA NJEGOVE IZJAVE NEBIH UZEO OLAKO !!! ONI SVE RADE I PRICAJU STA IM GAZDE KAZU !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA