≫ 

Selaković otkrio šta je tačan razlog opoziva ambasadora Srbije u Poljskoj

Da izbegnem sve insinuacije, nije u pitanju sadržina pisma, već propust ambasadora Srbije što pristupa nečemu o čemu ne obaveštava onoga kome odgovara za svoj rad - rekao je ministar Selaković

  • 1
SRBIJA DKP SELAKOVIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Povod za opoziv ambasadora Srbije u Poljskoj Nikole Zurovca nije bio u sadržini pisma koje je potpisao, već u tome što o svom postupku nije obavestio ministra, kojem odgovara za svoj rad, kaže ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Zurovac je, naime, potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, a da o tome nije obavestio ministra Selakovića.

- Ambasador nikoga nije obavestio o tome. Mi ne govorimo o predmetu pisma i njegovoj sadržini. Da izbegnem sve insinuacije, nije u pitanju sadržina pisma, već propust ambasadora Srbije što pristupa nečemu o čemu ne obaveštava onoga kome odgovara za svoj rad - rekao je Selaković na pitanje u vezi sa tim slučajem.

Selaković je naveo da svaki postupak ambasadora u zemlji u kojoj je akreditovan može da unapredi ili naruši bilateralne odnose Srbije sa tom zemljom i da upravo zato postoji složeni mehanizam u kojem je ambasador obavezan da se konsultuje o svemu sa matičnim ministarstvom.

- To je stvar koja ne sme da se dešava. Šta god da je potpisao, a da nije pitao, može da naruši neki odnos i to je problem - rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li to znači da mu vlada ne bi dozvolila da potpiše takvo pismo, Selaković je rekao da su to spekulacije šta bi bilo kad bi bilo, a da je u ovom slučaju reč o radnoj i profesionalnoj discipline što je, kaže, glavni problem.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova odlučio je da ambasador Zurovac bude hitno vraćen u našu zemlju, jer je potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, ali o tome nije obavestio ministra Selakovića.

Srpska diplomatija je ostala potpuno nepripremljena za očekivano negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske, a kako je rečeno, posledica svega je bila otkazana ugovorena poseta Selakovića Poljskoj.

- Zurovac je potpisao pismo dan uoči posete Selakovića Poljskoj. To je naišlo na negativnu reakciju tamošnjih konzervativnih vlasti, tim pre što zemlje regiona, Mađarska, Rumunija i Bugarska, nisu podržale pismo. Zbog ovoga je otkazana poseta ministra spoljnih poslova Poljskoj koja je trebalo da bude realizovana danas i sutra - navodi šef srpske diplomatije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA