≫ 

Vučić o detaljima sastanka sa predsednikom Bugarske: Nove investicije i pitanje KiM u fokusu

Posle sastanka dvojica predsednika su istakla kako su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, da se radi na novim, zajedničkim investicijama, i izrazili uverenje da će se u tom. dobrom pravcu, nastaviti

  • 30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Dimitrovgradu sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.

Grad je ovim povodom ukrašen srpskim i bugarskim zastavama. Na ulicama su i transparenti dobrodošlice za predsednike i to ispisani na srpskom i bugarskom jeziku.

Radeva i njegovu delegaciju, predsednik Srbije sa delegacijom ministara dočekao je ispred Sportsko - rekreativnog centra "Caribrod".

Poseta manastiru Poganovo

Nakon susreta i svečanog otvaranja spomenika predsednici dveju država su obišli i manastir Poganovo.

Manastir Poganovo smešten je na levoj obali reke Jerme u blizini sela Poganovo. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

- Ovde smo bili pre tri godine, pogledajte šta smo uradili za te tri godine. Oko škole, auto-put, ulagaćemo u industrijsku zonu... Uz to što smo izgradili ovaj spomenik naučili smo i glagoljicu i ćirilicu, važno je da gledamo u budućnosti  da gradimo budućnost - rekao je predsednik Vučić.

Obilazak rekonstruisane škole u Dimitrovgradu

Predsednik Srbije i Bugarske obišli su rekonstruisanu školu Svetih Ćirila i Metodija, za čiju je obnovu država Srbija uložila više od dva miliona evra.

Članovi dramske sekcije, u znak zahvalnosti, pripremili su za predsednike kulturno umetnički program "Azbučnu molitvu" Konstantina Preslavskog, a predsednik Rumen Radev nagradio je školu plaketom Kirila i Metodija, koju je primio direktor Branislav Stamenov.

Oni su potom obišli biblioteku Gimnazije, koja ima 25.000 naslova.

Vučić je tom prilikom istakao da je Srbiji najveći problem nedovoljno dece, a na konstataciju novinara da nam je potrebno da prestane korona i da se rađa veći broj dece, predsednik je to potvrdio.

Otkriven spomenik Svetih Ćirila i Metodija

U dvorištu gimnazije Svetih Ćirila i Metodija danas je svečano otkriven spomenik slovenskim prosvetiteljima, za koji su Vučić i Radev postavili kamen temeljac 22. juna 2018. godine.

Uz intoniranje himni Srbije i Bugarske, koje su izveli pripadnici Garde Vojske Srbije, spomenik je otkriven u prisustvu građana Dimitrovgrada.

Nakon otkrivanja spomenika Chirilu i Metodiju u Dimitrovgradu, Vučić je podsetio da je sa bugarskim predsednikom na istom mestu bio pre tri godine, kada su položili kamen temeljac, ističući da se danas jasno vidi šta je u tom period urađeno - oko same škole, ali i autoput sa pristupnim saobraćajnicama.

- Bugarski narod uvek će u Srbiji imati prijatelja, nekoga ko će biti spreman da na bratski način razgovara o problemima, jer imamo istu veru. I imali smo i mnogo problema u prošlosti da bismo sebi dozvolili da imamo probleme u budućnosti - poručio je predsednik Srbije.

Po pitanju školovanja i udžebnika, Vučić je naglasio da u školi u kojoj je osam razreda na bugarskom i sedam na srpskom - to lepo govori kako pod istim krovom mogu da stoje srpska i bugarska zastava.

- Mi sa tim nemamo nikakav problem. Hoćemo da svi Bugari koji žive u Srbiji imaju pravo na svoj jezik, da vole svoju zemlju i narod. Sa tim nemamo problem, jer je to ono što bismo poželeli srpskom narodu van Srbije - poručio je Vučić i naglasio da je za nas najvažnije da gledamo i vidimo kako i šta zajednički možemo da uradimo u budućnosti.

- Ponosan sam što smo jednu malu stvar koju smo započeli, u smislu materijalne vrednosti, ali veliku u duhovnom mislu, uspeli da završimo i pokazali kako vidimo budućnost Srbije i Bugarske, a ona je svakako zajednička - poručio je Vučić.

Zamolio je građane Dimitrovgrada da vode računa o komšijama, ne gledajući na nacionalnost, da žive zajedno i zajedno razvijaju Srbiju, kao i zajedničke odnose sa Bugarskom.

Radev: Bugarska je pružala podršku Srbiji na evropskom putu

Predsednik Bugarske rekao je da su oni uvek pružali podršku Srbiji na evropskom putu. Kada je reč o kosovskom pitanju, rekao je re je stav Bugarske poznat, oni su priznali prištinske institucije i zalažu se za nastavak dijaloga, pod okriljem Evropske unije.

Vučić: Zadovoljan sam bilateralnim odnosima

- Zadovoljan sam našim bilateralnim odnosima. Razmena mora da bude još veća. Odnosi Srbije i Bugarske su zaista dobri. Gajimo prijateljstvo prema Bugarskoj i narodu. Razgovarali smo danas. Dogovorili smo da zajednički pronađemo investitore i da omogućimo ljudima da rade - rekao je predsednik Srbije posle sastanka.

- Rekao sam i predsedniku Bugarske i svim Bugarima koji su došli na sastanak, mi smo uvek prijatelji, nema razdvajanja među nama, nego samo mostova prijateljstva. Voljni smo da im pomognemo i pružimo sve što je u našoj moći - dodao je Vučić.

Posebna zahvalnost Radeva zbog negovanja dobrosusedskih odnosa

Predsednik Bugarske Rumen Radev posebnu zahvalnost uputio je predsedniku Srbije na tome što već godina unazad održava dobrosusedske odnose sa Bugarskom i vodi računa da bugarska nacionalna manjina ima što bolji položaj u Srbiji.

- Hvala što ste me ugostili u Srbiji, mi već godinama sarađujemo sa Srbijom i predsednikom Vučićem. Imamo veoma dobre susedske odnose i zajedno ćemo raditi na poboljšanju našeg zajedničkog evropskog puta, to nam je zajednički cilj. Danas smo se okupili zbog veoma važnog događaja, a to je otkrivanje spomenika za koji smo predsednik Vučić i ja pre tri godine postavili kamen temeljac.

Rumen Radev Foto: Wikimedia/Bulgarian Presidency

To je veoma važno, ne samo zato što pokazuje našu istorijsku bliskost, već i naše ambicije da imamo još dublje prijateljstvo. Robna razmena je u porastu, jeste imala pad tokom prošle godine, ali i taj pad će se sanirati i krenuće napred sve. Veoma je važno što je Srbija završila auto-put do Bugarske, nadamo se da ćemo i mi za godinu dana, do dve godine završiti našu deonicu puta - rekao je Radev i dodao:

- Veoma je važna komunikacija sa obe strane. Mi imamo sigurno 500.000 turista iz Srbije godišnje, to je veoma veliki broj, a još je veći broj onih koji idu iz Bugarske u Srbiju. Današnji sastanak je bio važan i on je pokazao da politika usmerena ka nacionalnim manjinama nije incidentna, nego je usmerena ka rešavanju problema i boljim rezultatima - rekao je bugarski predsednik.

Vučić i Radev sa predstavnicima bugarske manjine

Vučić i Radev zatim će se sastati i sa predstavnicima bugarske nacionalne manjine, a nakon toga će se zajedno obratiti medijima.

Prema popisu iz 2011. godine, u Dimitrovgradu i Bosilegradu, Bugari čine većinu stanovništva i to 71,82 odsto u Bosilegradu i 53,5 odsto u Dimitrovgradu.

Kasnije u toku dana, u Gimnaziji Svetih Kirila i Metodija, Vučić i Radev prisustvovaće ceremoniji otkrivanja spomenika slovenskim prosvetiteljima, gde je predviđeno i obraćanje predsednika dve zemlje, nakon čega će obići i rekonstruisanu zgradu te Gimnazije.

Inače, u svim slovenskim zemljama, osim Poljske i Slovenije, 24. maja, odnosno sutra, proslavlja se Dan Chirila i Metodija, odnosno Dan slovenske književnosti i kulture.

U Srbiji je taj dan proglašen nacionalnim praznikom 2019. godine, a u Bugarskoj je od 1957. godine službeni praznik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    23. maj 2021 | 12:54

    Dokle ce da nam budu ,,prijatelji"i,,braca",oni koji su priznali KiM.

  • Tanjica

    23. maj 2021 | 12:30

    Sjajna saradnja izmedju naseg i bugarskog predsednika.

  • sumatra

    23. maj 2021 | 11:03

    Za Srbiju je od izuzetnog značaja ovaj sastanak dva lidera. Nadam se nastavku uspešne saradnje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA