≫ 

Vučić i patrijarh o stanju na KiM i srpskim svetinjama: "Vidim da ih je iznenadila grčka reakcija"

Podsećanja radi, na Kosovu je nedavno oskrnavljena i crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi

  • 2
Vladike SPC dolaze kod predsednika Aleksandra Vučića Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao je danas na Andrićevom vencu ručak za patrijarha Porfirija i episkope, učesnike Sabora Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, nešto pre 13 sati na ulazu u zgradu Predsedništva dočekali su goste, koji su stigli u dva kombija.

Vladike SPC dolaze kod predsednika Aleksandra Vučića Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Oni su, između ostalog, razgovarali o trenutnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, kao i o srpskim svetinjama.

Podsećanja radi, na Kosovu je nedavno oskrnavljena i crkva Svete Petke, u selu Donja Šipašnica, u opštini Kosovska Kamenica, a oštećenja na crkvi su primetili žitelji sela kada su krenuli da rade na njivi.

To je bila 12 pravoslavna crkva koja je bila na meti napada od početka godine.

Pre toga, predstavnici Prištine pisali su Unesku da se manastiri Visoki Dečani i Gračanica, Pećka patrijaršija i crkva Svete Petke u Prizrenu, četiri spomenika kulture na KiM koja su navedena na Uneskovoj listi svetske baštine, uklone iz kategorije "u opasnosti", da se promeni zemlja porekla gde su ovi spomenici zavedeni, kao i spremnost da tzv. Kosovo pristupi organizaciji.

Vučić: Sa episkopima o KiM, RS i ključnim pitanjima

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je danas da je na ručku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i svim ključnim pitanjima za srpski narod, te da je ukazao na brojne opasnosti i važne sastanke po pitanju KiM.

- Srećan sam što sam ugostio patrijarha Porfirija i čak 35 episkopa SPC, a razgovarali smo o ključnim pitanjima za srpski narod - rekao je Vučić nakon sastanka, kome je prisustvovao i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je rekao, razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji, u RS, o svim problemama sa kojima sa suočavamo.

- Bili smo otvoreni, čini mi se da smo dobro razumeli jedni druge. Crkva ima stanovište da je važno jedinstvo države, naroda i crkve, nama je važno da imamo što bliže stavove i da možemo da ih delimo sa prestavnicima Crkve, uz razumevanje činjenice da je crkva odvojena od države i da se poštuje princip sekularnosti - rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Preneo je da je u razgovoru istakao da je Srbija danas ekonomski snažnija nego ikada, da raste brže nego ikada, ali i da je to sve do trenutka dok možemo da čuvamo mir i stabilnost i dok političke stvari možemo da držimo pod kontrolom u celom regionu.

- Ukazao sam im na brojne opasnosti, na mnogo važnih sastanaka koje ćemo da imamo u narednom periodu, pre svega po pitanju KiM. Video sam da ih je iznenadila grčka reakcija - rekao je Vučić.

"Kurtijev igrokaz o kosovskom, a ne srpskom nasleđu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština poteza premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija "igrokaz" u kome sve vreme govori o kosovskom kulturnom nasleđu i kosovskoj baštini, a ne o srpskom.

Vučić je to kazao povodom pisma koje je Kurti poslao igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio "posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleda svih zajednica na Kosovu".

- To može da bude kosovsko unutar srpskog. To je srpska kulturna baština. To je manastir koji pripada srpskoj crkvi. Slično su radili u Crnoj Gori, gde su tvrdili da se radi o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a ne SPC. To nam isto rade i samo je pitanje kada će da izađu sa nekim svojim Mirašem Dedeićem i da osnuju NVO u njihovoj policiji - rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o igrokazu prištinske strane i da mu nije jasno kako to javnost ne razume.

- Kurti vam govori ne o srpskom već o kosovskom nasleđu. Manastir Dečani je nasleđe države Kosova. Sva igra je u tome da on priča da voli Srbe, da želi sa Srbima da razgovara da oni lepo žive u nezavisnoj državi Kosovo, ali neće sa Srbijom, jer ona nema šta da traži na Kosovu - objasnio je Vučić.

Decani Manastir Visoki Dečani / Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Vučić je konstatovao da razume da tu Kurtijevu igru ne primećuju neki političari, ali ne i da to ne primećuju naši mediji.

- Teško breme je pred nama. Naše sveštenstvo mudro reaguje što ne odgovaraju na svaku provokaciju i što dobro razumeju šta je provokacija. Pred nama je mnogo muka - rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC.

Video: Porfirije u manastiru Jasenovac: Ko je učinio zla nedužnima, ispisao se iz naroda i upisao u neljude

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    27. maj 2021 | 14:52

    SVE TO RADE UZ BLAGOSLOV BRISELA I NATO OKUPATORA I MI TO NEMOZEMO SPRECITI BEZ RUSKE I KINESKE VOJNE POMOCI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA