Predsedniк Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor podneo neopozivu ostavкu

On je rekao da se više neće kandidovati na ovu poziciju

  • 5
Jugoslav Tintor Jugoslav Tintor / Foto: ATA Images

- Na osnovu čl.71.st.1.Statuta AК Beograda (Sl.list Grada Beograda br.37/2018) podnosim ostavku na dužnost organu koji me je izabrao – Skupštini Advokatske komore Beograda - navodi se u saopštenju koje je advokat Jugoslav Tintor uputio članovima komore.

On je predložio Skupštini da na redovnoj sednici dana 05.06.2021.godine konstatuje da mu je prestala funkcija predsednika AК Beograda zbog podnete ostavke i obrazložio razlog ovakve odluke.

- Razlog moje ostavke su problemi u radu UO AК Beograd za koje smatram da će dovesti u pitanje normalno funkcionisanje i AК Beograda i AК Srbije u narednom periodu.

Kao neke od razloga svoje ostavke naveo je novu odluku da se suspenduje plaćanje članskog doprinosa AК Srbije na period od šest meseci, potom nesuglasice oko odnosa Advokatske komore Srbije i Advokatske komore Beograda i načina na koji oni odvojeno funckionišu.

Naveo je da su ostavke podneli i on, i dr Veljko Delibašić, na funkcije predsednika i potpredsednika i naveli da se na sledećim izborima neće kandidovati za ove funkcije.

- Ako sve probleme komore rešava moja ostavka, ja nemam nikakav problem da je podnesem i to činim neopozivo danas pred ovom Skupštinom u nadi da će to pomoći da se odnosi u beogradskoj advokaturi stabilizuju i da ponovo ne uđemo u borbu jednih protiv drugih.

Takođe je rekao da "nije spreman da stane iza odluka koje Upravni odbor bude donosio ubuduće, jer je uočio da se te odluke prethodno dogovaraju u užem krugu članova i potom realizuju glasanjem na sednici".

Naveo je i da su se problemi u radu UO AКB pojavili kada se otvorilo pitanje kandidovanja za članove VSS i DVT iz reda advokata, nakon čega je došlo do nesugalsica između kolega.

Takođe se i osvrnuo na svoj prethodni rad.

- Moj cilj je bio da se uspostavi red u komori i da se saniraju posledice nemilih događaja iz prošlosti. Siguran sam da sam u tome u dobroj meri uspeo. Činjenica da sam sa kolegom Vladimirom Gajićem dogovorio obustavu svih sudskih postupaka i otklanjanje statusnih i finansijskih posledica paralelizma u funkcionisanju komore predstavlja jasno podvučenu crtu u odnosu na vreme kada je ova komora bila podeljena.

- Na izborima održanim 08.05.2021.godine advokatura Beograda je bila jedinstvena, a najmasovniji izbori u istoriji advokature koji su sprovedeni bez i jednog prigovora na proceduru i rezultate, mogu da nam svima služe na čast. Umesto da ovo bude jedan novi početak – za dalje korake napred, mi se danas krećemo unazad - u sumnjičenjima, spletkarenju, lažnim aferama i podmetanjima. To nas vraća u vreme iz kojeg smo izašli - u sukob jednih protiv drugih, koji po svaku cenu želim da izbegnem.

- Na poslednje tri sednice UO imao sam snažne napade na moj lični kredibilitet ali sam staloženo primio sve udarce i to bez uzvraćanja, jer ako bih uzvratio istom merom ponovo bi se našli u 2010.godini – čitavu deceniju unazad, kada je jedan čovek verovao da je samo on u pravu, nezavisno od toga što tako nije mislila većina kolektivnog organa kojim predsedava. I taj spor nije želeo da reši Skupština advokata na izborima, već se tonulo sve dublje i dublje, korišćenjem prava veta predsednika i generisanjem konflikta

- Ja sam pravo veta predsednika komore izbrisao iz Statuta i rekao sebi da ako ikad dođem u situaciju da se suočim s nepoverenjem upravnog odbora kojim predsedavam jedini arbitar može biti Skupština koja nas je sve izabrala. Кada stanemo pred Skupštinu neka advokati Beograda kažu ko treba da ostane a ko da ode. I onda nema više parničenja. Važi princip „vox populi vox dei“ i ko poštuje taj princip nema problem nikada.

- Zbog toga ja danas podnosim ostavku na mesto predsednika AК Beograda jer imam problem u radu sa jednim brojem članova UO koji čine većinu i koji su u poziciju da uslovljavaju svoje prisustvo na sednicama i svoje glasanje na sednicama za određenu odluku – na šta ne pristajem jer je to određeni vid trgovine uticajem koji je u radu komore neprihvatljiv - naveo je on.

Dodao je da je u protekle četiri godine pokušao da očuva neutralnost AК Beograda, oslanjajući se na profesionalne argumente.

- Кada budete čuli neka saopštenja komore koja ničim ne odudaraju od ambijenta „društvenog rialitija“ u kojem danas živimo ili kada se uspostavi „vajber komora“ u okviru koje advokati komunicirju porukama i tviterom – znaćete da je neko ugasio svetlo. Prepoznajem da nismo daleko od toga. Nisam spreman da polažem račune na vajber grupama jer ne mislim da su stavovi onih koji su glasni na tim grupama odraz stava većine advokata. Кada se pojavio vajber zvanično sam rekao da će to urušiti advokaturu kakvu svi poznajemo a aktivnost pojedinaca svesti na samopromociju i inflaciju pisanja poruka bez spremnosti da se radi na postizanju konkretnih rezultata Nažalost, danas se sve svelo samo na lajkove. Primećujem da čak i jedan broj kolega koji su članovi organa u komori svoje odluke donosi na osnovu pisanja vajber grupa, kako bi se dopali advokatima ili kako ih advokati ne bi kritikovali po društvenim mrežama. Ne prihvatam sud vajber grupe i ne želim da zauzimam stavove na osnovu pisanja društvenih mreža, a svoj izveštaj o radu podnosim samo ovoj Skupštini, kao u stara dobra vremene.

- Što se mene tiče ne treba da me voli niko, dovoljno je da me uvažavaju i prijatelji i neprijatelji. Stvarna podrška nečijem radu meri se brojem glasova na izborima. To je podrška koja je realna a ne virtuelna. Ovo danas što imamo je jedno živo blato u koje svi tonemo. Ne želim da budem na čelu komore u situaciji kada svi to vidimo a ništa povodom toga ne činimo. Samo poruke, poruke, poruke – komentari onih koji sve uočavaju i sve znaju kako bi trebalo ali ne mogu to da ostvare jer im je uvek kriv neko drugi.

- Evo, ko želi da radi neka radi, ja sam svoje četiri godine odradio. I funkcija mi nije bitna. Naći ću način da advokaturi doprinesem i sa pozicije člana UO AКS u naredne četiri godine. Biću prvi predsednik koji nakon mandata postaje član UO jer nije bitna funkcije već ono što ste uradili kada ste bili u poziciji da uradite. Ja mislim da sam uradio dovoljno. Zahvaljujem se kolegama iz upravnog odbora na saradnji barem u periodu dok smo bili složni i delovali kao tim. Želim im da uspešno funkcionišu bez mene i da nastave tamo gde smo stali kada smo se koncepcijski razišli - zaključio je Tintor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jov

    5. jun 2021 | 20:02

    u ovoj drzavi samo mafija i advokati nemaju obavezu da izdaje fiskalne racune i sta reci

  • Jojo

    5. jun 2021 | 20:35

    To si trebao i ranije ..nisi bas doso voljom

  • Pravnica

    5. jun 2021 | 20:53

    Bravo gospodine! Sve se urusava, sudije sude po nalogu, toliko o nezavisnosti, zakone menjaju na stetu naroda...sta dalje reci...zavladao je amaterizam...zaposljavaju se mamina i tatina deca, poslusnici...sramota...sporovi se vuku godinama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA