≫ 

Priznanje saradnika sudije Haškog tribunala o Srebrenici: Zaključili smo na osnovu pretpostavki

Iako sudije nisu raspolagale pisanom odlukom, pa čak ni beleškama o održanom sastanku general Ratko Mladić osuđen je za genocid u Srebrenici

  • 22
Ratko Mladić Ratko Mladić Foto: Tanjug/AP

Saradnik sudije Haškog tribunala Alfonsa Orija, predsedavajućeg Sudskim većem, Jonas Nilsen javno je izjavio da Haški tribunal nema dokaza o sastanku vojnog vrha Republike Srpske, na kom je, navodno, dogovoreno izvršenje krivičnog dela u Srebrenici. General Ratko Mladić je u prvostepenom postupku osuđen na doživotni zatvor. 

Na predavanju u Institutu Aser, Nilsen je izjavio da se pribeglo zaključivanju na osnovu pretpostavki.

Iako sudije nisu raspolagale pisanom odlukom, pa čak ni beleškama o održanom sastanku general Ratko Mladić osuđen je za genocid u Srebrenici. Presudili su na osnovu pretpostavke o navodnom sastanku vojnog vrha Republike Srpske 12. jula 1995. godine, na kojem je dogovoreno izvršenje krivičnog dela.

- Nije bilo sastanka na kom je dogovoreno izvršenje tog dela. Ponavljam, nije bilo pisane odluke, nije bilo vojnih sastanaka ili bilo čega sličnog. Nekako smo morali sve da saznamo iz promene stava i ponašanja svih onih koji su bili uključeni.

Sudije su se bavile klasifikacijom - šta je bilo rečeno određeni dan, o čemu je razgovarano uveče i o čemu je razgovarano dan kasnije, a naročito je bilo važno prisustvo nekih svedoka-insajdera koji su kasnije svedočili - izjavio je Nilsen.

Izjava može da se čuje na 44. minutu snimka.

Video: Ratko Mladić: Živ sam i živeću dokle god ima našeg plemena, a ova optužnica je pala u vodu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    7. jun 2021 | 18:27

    NATO SUD JE SUDIO SAMO SRBIMA ZBOG MRZNJE PREMA PRAVOSLAVLJU A NATO JE POMAGAO ONIMA KOJI SU RUSILI SRPSKE SVETINJE I PRAVOSLAVNA GROBLJA !!!

  • Salko

    7. jun 2021 | 18:59

    Branio je srebrenicu od mudzahedina.

  • Falcone17

    7. jun 2021 | 18:21

    Nastavljanje ugnjetavanja srpskog naroda... Sramna odluka jos sramnijeg suda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA