Selaković: Srbija pridaje veliki značaj "Berlinskom procesu" i regionalnoj saradnji

Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa - rekao je šef srpske diplomatije

  • 0
SRBIJA DKP SELAKOVIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković učestvovao je na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova učesnica "Berlinskog procesa". Istakao je da Srbija uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer je to jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa.

- Srbija će uvek biti zagovornik politike mira i povezivanja, jer to je jedini način da se stvori stabilnost koja je preduslov ekonomskog rasta i progresa. Nažalost, neki još nisu shvatili pravo značenje i suštinu Berlinskog procesa, i da prvo treba da počnu da poštuju međunarodno preuzete obaveze kao što je Dogovor o regionalnom predstavljanju - rekao je Nikola Selaković, reagujući na činjenicu da je predstavnica Prištine istakla zastavu samoproglašenog "Kosova".

Dodao je da "Berlinski proces" pruža podršku EU integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere, posebno ukazujući da je okosnica regionalne saradnje usmerena na ekonomsko povezivanje, kao i da se to podudara sa spoljnopolitičkom orijentacijom Vlade Srbije.

Kao najaktuelniji primer saradnje te inicijative istakao je uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu.

- Srbija pozdravlja Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište. Ovaj dokument je u značajnoj meri baziran na konkretnim predlozima proisteklim iz inicijative koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo u saradnji sa premijerima Albanije i Severne Makedonije - rekao je ministar i dodao da će njegovom primenom biće proširene mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje u regionu.

Ponovio je da je punopravno članstvo u EU ključni spoljno-politički i strateški cilj Srbije.

Sastanak je održan u okviru predsedavanja Nemačke ovoj inicijativi u formi video-konferencije.

Selaković je zahvalio Nemačkoj i ministru Masu na snažnoj podršci koju pružaju čitavom Zapadnom Balkanu, poručivši da je upravo ta posvećenost doprinela povezivanju i produbljivanju saradnje regiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA