≫ 

Brnabić uoči sednice Saveta bezbednosti UN: Niko neće ostati nem na večerašnje izlaganje

Srpske žrtve, njihove porodice, nisu doživele zadovoljenje pravde i postale su žrtve drugog reda - kazala je Ana Brnabić

  • 2
BRNABIC POSLANICIC PITANJA Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da niko u Savetu bezbednosti UN neće moći da ostane nem na izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodala da je danas težak dan za našu zemlju zbog pritisaka koji će uslediti, a povezani su sa procesima Haškog tribunala.

- Vučićevo obraćanje će biti istorijsko i mislim da će u glavama tih ljudi, ako ne u politici, promeniti neke stvari, jer niko neće moći da ostane nem na ono što će predsednik izneti. Srpske žrtve, njihove porodice, nisu doživele zadovoljenje pravde i postale su žrtve drugog reda - kazala je Brnabić za TV Pink i dodala da smatra da će to obraćanje ući u istorijske knjige i udžbenike.

Prema njenim rečima, obraćanje je jako važno i predsedniku Vučiću, jer želi da zaštiti poziciju i integritet Srbije.

- Hoće da da poruku drugačije i bolje budućnosti, ali da ne ostanemo bez odgovora na stvari koje su se dešavale - kaže Brnabić i dodaje da će uz predsednika večeras u Predsedništvu, odakle će se video linkom uključiti u sednicu SB UN-a, biti ona, kao i ministri spoljnih poslova i pravde, Nikola Selaković i Maja Popović.

- Bićemo uz predsednika da se odupremo pritiscima bez straha i bez potrebe da se ulagujemo, jer Srbija zna šta je uradila i može da se ponosi odnosom prema Haškom tribunalu. Nemamo zašto da ćutimo - kazala je Brnabić i dodala da je Srbija isporučila 45 od 46 optuženih za ratne zločine, jer je Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo.

Premijerka navodi i da je ovo težak dan i zbog potvrđene presude Ratku Mladiću, ali i zbog podsećanja da su mnogi iz tog suda izlazili kao slobodni ljudi, čime ne samo da nije zadovoljena pravda mnogobrojnih srpskih žrtava, već se tim ljudima dao alibi.

- Nekako su ti zločini maltene legalizovani što je produbilo jaz među različitim narodima - kaže Brnabić.

UN Security Council, sednica saveta bezbednosti, ujedinjene nacije Foto: Profimedia

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove nastavio je da radi kao i Haški tribunal, kaže Brnabić i dodaje da je Srbija tražila da joj se ustupe neki predmeti, a da je dobila samo jedan predmet, što je inače najmanje od svih drugih zemalja u regionu.

Na konstataciju novinara da su Srbi osuđeni na skoro 1.200 godina zatvora u Hagu, Brnabić kaže da je to strašno, ali i da će Vučić večeras dati neosporiv argument o objektivnosti Haškog tribunala.

Osim objektivnosti, premijerka primećuje i da su uslovi u kojima Srbi služe kazne nehumani.

- To su nehumani uslovi, ispod svih međunarodnih standarda, ne da se porodicama da ih posećuju, a mi čak i ne dobijamo odgovor u slučaju kada je neko odslužio dve trećine kazne pa može na uslovni otpust, da li za to ima mogućnosti - navodi Brnabić.

Premijerka ističe da je u mnogo segmenata jasno pokazano da je pravda u Hagu bila i jeste selektivna.

Zgrada Haškog tribunala, Haški tribunal u Hagu Foto: Shutterstock

- Za mene je Haški tribunal poslužio da nas čuva i drži u prošlosti, ali mi moramo da se okrenemo budućnosti - dodaje premijerka.

Ipak, kao pozitivno, premijerka ocenjuje što je predsedniku ukazana velika čast da se večeras obrati mimo protokola, što pokazuje ogromno poštovanje prema njemu.

O Radeti i Jojiću

Sramotno je to što je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove tužio Srbiju Savetu bezbednosti UN za nedostatak saradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, ocenila je večeras Brnabić.

Skupstina Srbije, rebalans budzeta Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Vjerica Radeta i Petar Jojić nisu optuženi za ratne zločine, za uticanje na svedoke, već su optuženi za nepoštovanje suda - kazala je Brnabić za TV Pink.

- Neverovatno je to da je ključna tema sednice SB UN izručenje Radete i Jojića - kazala je.

Dodala je da izručenje podrazumeva da prvo budu uhapšeni, što ona kao premijerka prema našim zakonima ne može da učini.

- Moram da poštujem odluke domaćih sudova - ističe Brnabić i dodaje da međunarodna zajednica s jedne strane insistira na vladavini prava, a sa druge traži od nje da selektivno primenjuje odluke suda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    8. jun 2021 | 21:34

    Sve će da se potresu od govora.Zabole savet bezbednosti uvo za sve.Gde su bili i šta su preduzeli kada su nas bombardovali, gde su kada su lažirali Markale i Račak.Gde su kada se desila Oluja...Mlaćenje prazne slame jer niko neće osim Rusa da se zamera Amerima, koji autokratski vladaju svetom već 60 godina i niko ne može ni da pisne protiv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA