≫ 

Ramina provokacija. Prisetio se ulaska tzv. OVK u Prištinu pre 22 godine pa poručio: Blagosloven dan

Na objavljenoj fotografiji vide se pripadnici tzv. OVK kako stoje jedan iza drugog, dok su u prvom planu njihove oznake

  • 13
Edi Rama Foto: Tanjug/AP/Hektor Pustina

Albanski premijer Edi Rama objavio je danas fotografiju pripadnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova uz podsećanje da je pre 22. godine ta paravojna formacija ušla u Prištinu.

- Dobro jutro, 22 godine od blagoslovenog dana oslobođenja Prištine - napisao je Rama na Fejsbuku.

Na objavljenoj fotografiji vide se pripadnici tzv. OVK kako stoje jedan iza drugog, dok su u prvom planu njihove oznake.

Oslobodilačka vojska Kosova osnovana je 1994, a prvi put u javnost je izašla 1996. godine. Cilj joj je bio nezavisno Kosovo, a koristila se svim sredstvima oružane borbe.

Delovi OVK su zastupali i cilj pripajanja svih albanski naseljenih područja Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke državi Albaniji, i samim time stvaranje "velike Albanije". Osnivač i vođa terorističke OVK je sve do smrti 1998. godine bio Adem Jašari, koji je početnom devedestih osnovao najorganizovaniju terorističku grupu Jašari, a posle uništenja grupe najznačajnije mestu preuzima Hašim Tači, sve do raspuštanja 1999.

Ta organizacija je učestvovala u sukobima i napadima na srpske civile na Kosovu i Metohiji prije i nakon dolaska NATO 1999. A kasnije i u ostalim delovima Srbije, kao što su Preševo, Medveđa, Bujanovac, u delovima Makedonije, u Tetovu itd. Mnogi zločini i zlostavljanja su dovedeni u vezu sa OVK, kao što su masakri nad civilima, trgovina organima, formiranje logora i uništavanje kulturnih i religijskih spomenika. trgovina organima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    11. jun 2021 | 12:29

    Jedino tako su mogli da uđu u Prištinu i ostale gradove na Kosmetu, kada se naša Vojska povukla. A pre toga su se krili po šumama kao pacovi.

  • Ja

    11. jun 2021 | 11:56

    Samo neka se on igra biće posle Srbija do tirane

  • Ce

    11. jun 2021 | 11:13

    Nemoj da ti dodjem ma ce ti bude mirimindjes

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA