≫ 

Lajčak: EU samo posreduje u dijalogu, Beograd i Priština moraju da odluče o agendi

Lajčak je, u okviru diskusije na Evropskom forumu Vahau, na temu Zapadnog Balkana, rekao da je EU posrednik u dijalogu, koji osigurava samo da dogovor bude u skladu sa evropskim vrednostima

  • 6
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Učesnici u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, iduće nedelje, čuće od EU da dve strane same odlučuju o parametrima, agendi i ishodu kojim se ide u tim razgovorima, najavio je izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Lajčak je, u okviru diskusije na Evropskom forumu Vahau, na temu Zapadnog Balkana, rekao da je EU posrednik u dijalogu, koji osigurava samo da dogovor bude u skladu sa evropskim vrednostima.

- Taj proces ima veze sa evropskim procesom. Mi nismo tu samo da serviramo kafu, već da osiguramo da se dva partnera približe EU - objasnio je Lajček.

Podsetio je da pre Briselskog sporazuma Priština nije moglo da učestvuje u međunarodnim forumima, nije imala međunarodni pozivni broj, nije moglo samo da ubira poreze.

- Dijalog je put za rešavanje problema i zato je potrebran i u budućnosti. Iduće nedelje imaćemo prvi susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića. Očekujemo da se usaglase oko napretka procesa - objasnio je Lajčak.

Rekao je da se proces mora završiti normalizacijom odnosa Beograda i Prištine.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Lajčak je rekao da niko, nakon Samita u Solunu, nije ni pomislio da će 18 godina kasnije i dalje zemlje regiona biti izvan EU. Naglasio je da starus kvo ne doprinosi napretku na putu približavanja EU.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ukazao je da je proces približavanja Zapadnog Balakna izgubio na dinamici i da se mora raditi kako bi se vratio elan, jer je to geopolitička potreba.

Istakao je da je u evropskom interesu da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice.

Šef slovenačke diplomatije Anže Logar rekao je da je Zapadni Balkan predvorje EU, i da niko ne želi da ispred kuće prostor pripada nekom drugom.

- Zato smo se odlučili da u prioritete predsedavanja EU uvrstimo neformalni Samit o Zapadnom Balkanu u oktobru, koji bi trebalo redovno da se održava - podvukao je on.

Prethodno je guvernerka austrijske pokrajine Donja Austrija Johana Mikl-Lajtner poručila da EU bez Zapadnog Balkana nije kompletna i poručila da poglavlja moraju biti otvorena i odrađena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    11. jun 2021 | 16:28

    A koje su to evropske vrednosti? puna su im svima usta toga, a svodi se na licemerstvo, dvostruki aršini, podrška terorizmu, kršenje zakona i ustava suverenih država, nepoštovanje potpisanih sporazuma i rezolucija, mešanje u izbore, uništavanje država zarad interesa Amerike i njihovih satelita, nepoštovanje međunarodnih institucija kao SB UN, zloupotreba organizacija kao što su UEFA,.... Ja bih rekao da su iz iskustva to vrednosti EU, koje su do sada što se nas tiče prikazana.Sve ostalo keženje na kojekakvim sastancima koje gledamo već 20 godina je samo uzimanje masnih plata da budu na nekim takozvanim funkcijama i ništa više.

  • Johan

    11. jun 2021 | 16:17

    Agenda je donešena i glasi!Srpsko je bilo i biće ko doživi vidiće!

  • Mile rent-a bubreg

    11. jun 2021 | 18:55

    EU je američka gubernija i radi samo kako joj gazda kaže.Nema maltene nikakve ingerencije.Mi nismo primenjeni u EU najviše zbog toga što nismo rešili problem sa Kosovom i Metohijom, koji su nam oni i nametnuli .To što nismo ispunili neke standarde, nisu ni Hrvati, Bugari i Rumuni , pa je moglo i tako, jer je EU trebala jeftina radna snaga.Obzirom da nismo do sada rešavali problem Kosova i Metohije, čekaćemo bolje geopolitičke prilike.EU nam i ovako ništa ne nudi, niti je više privlačna.Što se tiče Amera, ni oni više nisu u mogućnosti da bahato talasaju kao nekad, a mislim i da im nije u interesu, jer oni su ostvarili svoju misiju koja im je trebala pre 20 i 30 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA