Ministarka pravde najavila: Referendum na jesen, cilj da politika bude isključena u izboru sudija

- Predloženim promenama Ustava treba da bude isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca - rekla je Maja Popović

  • 0
Maja Popović

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na ustavnim promenama se intenzivno radi i građani će se o njima već na jesen izjašnjavati na referendumu, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović. Ona je istakla da je glavni cilj izmena "isterivanje" politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tuzilaca i zamenika javnih tužilaca, čime će vladavina prava biti znatno unapređena.

- Predloženim promenama Ustava treba da bude isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca. To će nesumnjivo doprineti jačanju vladavine prava i povećavati pravnu sigurnost u našoj zemlji, čime Srbija postaje privlačnija za strane investicije koje će dovesti do povećanja standarda naših građana - rekla je Popović za Kurir.

- Promene Ustava predstavljaju prvu i najznačajniju aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, od koje zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovarackog poglavlja. Ukoliko do promena dođe to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU - rekla je ministarka pravde.

Na pitanje da li će Srbija ponovo uputiti inicijativu da haški optuženici služe kazne u matičnim zemljama, pošto je to pitanje aktuelizovala presuda Ratku Mladiću, Popović kaže da će Srbija insistirati da svi njeni državljani koji su osuđeni pred Haškim tribunalom kaznu zatvora služe u svojoj zemlji.

- U tim naporima imamo punu podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u svom izlaganju na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN jasno i nedvosmisleno istakao da će Srbija nastaviti da se bori za poštovanje međunarodnog prava, da ozbiljno shvata svoju obavezu da sarađuje sa Tribunalom, ali i zabrinutost što se najviše osuđuju Srbi, dok za zločine nad Srbima gotovo da nije bilo osuđujućih presuda - rekla je ministarka Popović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA