Milićević na sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

Na sastanku se razgovaralo o nacrtima dokumenata za Plenarnu sednicu Parlamentarne skupštine PSJIE, koja će biti održana 21-23. juna u Antaliji, i o sedištu Stalnog sekretarijata Parlamentarne skupštine PSJIE

  • 0
Đorđe Milićević, narodni poslanik SPS Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Zamenik člana stalne delegacije Narodne skupštine RS u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi Đorđe Milićević učestvovao je na onlajn sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji se u okviru turskog predsedavanja PSJIE, održao 14. juna 2021. godine.

Na sastanku se razgovaralo o nacrtima dokumenata za Plenarnu sednicu Parlamentarne skupštine PSJIE, koja će biti održana 21-23. juna u Antaliji, i o sedištu Stalnog sekretarijata Parlamentarne skupštine PSJIE.

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima turskog predsedavanja PSJIE: saradnja u oblasti dravstva u periodu nakon pandemije KOVID-19, unapređenje regionalne saradnje, upravljanje migracijama, povećanje kvaliteta obrazovanja i ljudskih resursa, izgradnje komunikacionih i transportnih ruta.

U okviru treće tačke Dnevnog reda, gde je bilo reči o nacrtima izveštaja sa preporukama Generalnog odbora za pravdu, unutrašnje poslove i bezbednosnu saradnju, Milićević je istakao da je ovaj akt prethodno usaglašen na sastanku Generalnog odbora održanom 15. aprila. Istakao je da stalna delegacija Narodne skupštine nastoji da postigne konsenzualne dogovore o različitim pitanjima kojima se bavi ova parlamentarna organizacija. Ipak, Milićević je istakao da ponašanje jedne od učesnica PSJIE ne dozvoljava da normalno funkcionišemo, i sistematski krši sve postignute dogovore i svesno zanemaruje uslove pod kojima je primljena u ovu organizaciju.

Milićević je sve učesnike sastanka podsetio da je šef naše stalne delegacije, predsednik Ivica Dačić u pismu koje je uputio predsedniku Velike narodne skupštine Turske Mustafi Šentopu, a koje je dostavljeno i svim ostalim učesnicima, istakao da: Budući da Parlament u Prištini predsedava odborima koji su podneli nacrte izveštaja i rezolucija, ukazujemo da pojedini delovi tekstova u potpunosti odstupaju od statusno neutralne terminologije i upotrebe simbola.

- I ovim putem, podsećamo na dogovor koji je postignut na Samitu šefova država i vlada, na Brdu kod Kranja, 24. aprila 2018. godine, kada je usvojena zajednička Deklaracija, u kojoj se ističe statusna neutralnost tokom predsedavanja Prištine.

U Deklaraciji se eksplicitno navodi da će Priština predsedavati Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi bez prejudiciranja stavova ostalih učesnica po pitanju njenog statusa ili statusa u okviru PSJIE, organizovati sve sastanke, bez obzira na nivo, u neutralnim prostorijama, postarati da sva dokumenta, uključujući i pozivnice, budu u neutralnom formatu, kao i da će nastaviti sa dosadašnjom praksom prema kojoj nema isticanja državnih simbola tokom sastanaka.

Đorđe Milićević, narodni poslanik SPS Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Milićević je u nastavku svog izlaganja istakao da sastanci Generalnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku i Generalnog odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu, kojim je predsedavao Parlament u Prištini, a koji je trebalo da se održe u subotu i nedelju 12. i 13. juna, nisu imali kvorum potreban za rad i odlučivanje.

Prema informacijama koje imamo prištinsko predsedavanje nije obezbedilo potreban kvorum, odnosno imalo je manje od pet prisutnih delegacija, tako da se može smatrati da ti sastanci nisu ni održani, kao ni da nacrti akata koje je predložilo prištinsko predsedavanje nisu usvojeni jer nisu obezbedili podršku polovine delegacija.

On je pozvao tursko predsedavanje, koje je dužno da se stara o poštovanju pravila rada i do sada postignutih dogovora, da uloži dodatni napor kako bi ova organizacija nastavila sa normalnim radom i da zaustavi obesmišljavanje njenog rada, kome su svi učesnici Parlamentarne skupštine PSJIE izloženi.

I pored iznetih argumenata sa naše strane Priština je insistirala da se nastavi rasprava o nacrtima dokumenata generalnih odbora i pored činjenice da nacrti dokumenata nisu usvojeni, jer nije postojao potreban kvorum na sastancima dva Generalna odbora.

Naša delegacija se oštro usprotivila pozivajući se na jasne procedure Poslovnika o radu što je posle i prihvaćeno i od strane učesnika sastanka.

U okviru četvrte tačke Dnevnog reda, kada se raspravljalo o sedištu Stalnog sekretarijata, Milićević je izneo zvaničan stav da dalje aktivnosti treba usmeriti na postizanje konsezualnog dogovora o sedištu sekretarijata i budžetu, čime će biti zaokružen proces konstituisanja Parlamentarne skupštine PSJIE.

Milićević je pozvao Sofiju i Ankaru da ponovo pokušaju da uspostave dijalog, i da u dobroj veri postignu dogovor o ovom važnom pitanju, koje će biti na dobrobit svih nas i naših građana.

On je na sastanku izneo predlog da Narodne skupština RS bude domaćin i predsedava Generalnim odborom za energetiku, ekonomiju i infrastrukturu, što je konsenzusom svih učesnika prihvaćeno.

Sve vreme sastanka Priština je uslovljava i opstruirala dogovore o čemu je Milićević izneo jasan stav da je takvo ponašanje Prištine neprimereno i nedopustivo i u suprotnosti sa svim postignutim dogovorima čime se direktno narušava rad PSJIE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA