≫ 

"Kurti tražio da sazna kada ćemo priznati tzv. Kosovo, nije želeo o ZSO": Vučić o detaljima sastanka

Albanska delegacija ne želi da ispuni svoje obaveze, tražili su da odmah saznaju kada ćemo priznati nezavisno Kosovo i smatraju provokacijom to što Srbi prisustvuju liturgijama - rekao je Vučić posle sastanka

  • 70

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Priština na visokom političkom nivou i to između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija kao i šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Kurti: Imali smo 4 predloga

 

Premijer privremenih institucija u prištini Aljbin Kurti izjavio je da je prištinska strana u razgovoru u Briselu bila konstruktivna i da je dala četiri predloga.

- Druga strana je govorila o starim idejama. Mi smo dali četiri ideje. Da se inicira SEFT-a sporazum, da bude potpisan mirovni sporazum da nećemo napadati jedni druge. Da se iz delegacije Srbije za nestala lica ukloni Veljko Odalović - rekao je Kurti novinarima.

Kao četvrti predlog koji su dali on je naveo pitanje manjina, odnosno bilateralni reciprocitet po kome bi Srbi na KiM imali nacionalni savet, kao Albanci u centralnoj Srbiji.

- Naša poslednja tri predloga su odbijena, ali po pitanju SEFTA nije bilo odgovora. Nadam se da će ozbiljno razmotriti ovaj naš predlog koji smo danas dali - rekao je Kurti.

Vučić posle sastanka: Albanci ne žele da ispune nijednu obavezu

 

Predsednik Srbije je posle sastanka rekao da je dogovoreno da se do kraja jula nastave pregovori.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

- Albanska delegacija ne želi da ispuni svoje obaveze, dakle ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština, tražili su da odmah saznaju kada ćemo priznati nezavisno Kosovo i smatraju provokacijom to što Srbi prisustvuju liturgijama - rekao je Vučić.

On je rekao da nije bilo "apsolutno ničega oko čega bi se Kurti i on usaglasili, jer je na početku sastanka rekao da je došao u Brisel kako bi ga pitao kada će priznati nezavisno Kosovo".

- Odgovorio sam mu da se to neće dogoditi nikada - rekao je predsednik Srbije.

Kaže da je ovo što su oni danas pokušali bio pokušaj da se okonča dijalog, jer su očekivali da će se Beograd udaljiti sa sastanka.

- Razgovarali smo o nestalim osobama, pročao sam koliko je važno da znamo koliko je važno da znamo mesto gde je sahranjen svaki Albanac i svaki Srbin. Mi ćemo nastaviti racionalno da pristupamo. U narednim danima ćemo morati da razgovaramo sa Srbima sa Kosmeta. Veoma sam uplašen jer sam video sa koliko neodogovornosti ćemo morati da se suočavamo u budućnosti - kazao je predsednik Srbije.

Počeo sastanak Vučić i Kurtija

 

U Briselu je u toku sastanak predsednika Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija.

 

Pre zajedničkog sastanka Borelj i Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Petković: Beograd posvećen nastavku dijaloga, Borelj će o tome izvestiti i Bajdena

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srpska delegacija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić još jednom danas istakla posvećenost nastavku dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se ide ka traženju kompromisnog rešenja.

Petković je nakon bilateralnog sastanka srpske delegacije sa predstavnicima EU - Žozepom Borelom i Miroslavom Lajčakom, kazao da je Borelj razumeo posvećenost Beograda dijalogu i da je rekao da će i o detaljima trilateralnog sastanka izvestiti i američkog predsednika Džo Bajdena.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić je na to ukazao da je suština i da nas najviše interesuje da li će biti pomaka u samom dijalogu.

- To je za nas ključno i zato smo u Briselu - kazao je Petković i dodao da bi trebalo da se na današnjim sastancima razgovara i o pitanju nestalih, energetici i o velikim temama koje opterećuju odnose Beograda i Prištine.

"Dijalog je važan, Srbija je najvažnija"

 

Predsednik Srbije oglasio se uoči sastanka sa evropskim zvaničnicima i poručio da je "dijalog važan".

- Početak, nadam se, dobrog dana za Srbiju ovde u Briselu. Dijalog je važan, Srbija je najvažnija - poručio je on u objavi na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Vučić stigao na sastanak

 

Predsednik Srbije stigao je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu na sastanak sa šefom diplomatije Evropske unije Žozepom Boreljom uoči sastanka s delegacijom Prištine.

Očekuje se da trilateralni sastanka Beograda i Prištine sa evropskim posrednicima počne oko 10.20.

Predviđeno je da se predsednik Vučić obrati medijima na kraju sastanka, oko podneva.

O rezultatima dijaloga govoriće i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Borelj: Nastavak dijaloga bez odlaganja

 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Đozep Borelj izrazio je danas zadovljstvo zbog nastavka neposrednog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

 

On je uoči današnjeg sastanka delegacija Beograda i Prištine u Briselu rekao da zna da dijalog nije lak, ali da je neophodan za budućnost dve strane, i naglasio da se on odvija u trenutku posete američkog predsednika Džoa Bajdena Evropskoj unji.

- Zadovoljstvo je čekati u Briselu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Podstičem obe strane da nastave dijalog bez odlaganja i da se usredsrede na rezultate uprkos svim poteskoćama. Dijalog neće biti lak, ali proces je neophodan za ljude na Kosovu i u Srbiji - rekao je Borelj.

On je na konferenciji za medije pre sastanka izrazio zadovoljstvo što se razgovori u dijalogu odvijaju u isto vreme kada se desavaju susreti EU sa američkim predsednikom Džo Bajdenom.

- Danas ćemo zajedno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom organizovati novi sastanak na visokom nivou u dijalogu Beograda i Prištine. Srećan sam što se to dešava u isto vreme kada se EU sastaje sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom - naglasio je evropski zvaničnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeca

    15. jun 2021 | 14:02

    Tako je predsednice, ne damo Kosovo NIKADA! Puna podrska u borbi za ocuvanje integriteta Srbije!

  • Igor

    15. jun 2021 | 15:03

    Mi smo odavbo pritnali da te to naša Zemlja

  • Тодорић

    15. jun 2021 | 14:30

    Не понижавајте се више...прекинуте све преговоре позивањем на резолуцију 1244, и ПРОГЛАСИТЕ окупацију покрајине Србије,Косово и Метохије,ОДМАХ.Еу није изнад ун,мора да поштује решења ун.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA