≫ 

Čeka nas "vruće političko leto": Pred nama su važni događaji, a 3 se tiču Kosova i Metohije

Sve kreće za šest dana, od 22. juna

  • 3
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik Foto: Milena Đorđević

Iako smo do sada, ko zna koliko puta, čuli najave da je pred nama "vruć politički period" poslednji dani juna nam zaista donose potvrdu ovih reči. Tome u prilog idu i najavljeni događaji, skupovi i sastanci, a čak 3 se tiču Kosova i Metohije.

Kako stvari sada stoje, 22. juna biće održana posebna sednica u Skupštini Srbije posvećena Kosovu, najavljen je sastanak državnog vrha sa predstavnicima Srba sa KiM, a očekuje nas i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Da nas ne očekuju samo važni događaji koji se tiču južne srpske pokrajine potvrdio je i predsednik Vučić, koji je najavio veliku združenu vežbu Vojske Srbije, koja će krajem meseca pokazati svoju spremnost i moć.

Sednica posvećena KiM

Posebna sednica Narodne skupštine o Kosovu i Metohiji, na kojoj će se poslanicima obratiti predsednik Srbije biće održana 21. juna, potvrdio je Vučić i poručio da će položiti račun pred poslanicima o svim detaljima dijaloga u Briselu.

- 22. juna ćemo imati sednicu Narodne skupštine Republike Srbije, gde ću govoriti podrobno i temeljno o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za KiM - rekao je Vučić.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

O sednici je ranije govorio i predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je u intervjuu za Tanjug rekao da je o tome bilo reči još pre nekoliko meseci, ali je sada to pitanje aktuelno.

- Mi smo još pre nekoliko meseci razgovarali o mogućnosti da se održi takva sednica parlamenta, ali je sada to pitanje aktuelno upravo zbog koordinacije pritisaka koji se vrše i na Vučića i na našu zemlju da preduzme korake koji su za nas neprihvatljivi kao što je priznanje Kosova - rekao je predsednik Narodne skupštine.

Sastanak sa predstavnicima Srba sa KiM

U narednih nedelju dana predsednik Srbije sastaće se sa predstavnicima Srba sa KiM, sa kojima će, kako je rekao, razgovarati o svim bitnim pitanjima.

Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Česte pljačke i skrnavljenja hramova, grobalja, sprečavanja povratka proteranog naroda i onemogućavanja pristupa vernika nekim od verskih objekata izazivaju posebnu zabrinutost Beograda, pa će se, kako je rečeno, u fokusu naći upravo bezbednost srpskog naroda na KiM.

Nova runda pregovora 25. jula u Briselu

Iako se još nije spustila prašina nakon poslednjeg sastanka u Briselu, za koji je predsednik Srbije rekao da je bila "najčudnija faza" kao i da sve što je prištinski tim govorio ukazivao je da žele da navedu Beograd ili na priznanje ili na odustajanje od dijaloga, nova runda pregovora najavljena je za 25. jul.

On je izrazio nadu da će, pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, neki važni ljudi razgovarati sa Prištinom.

Vučić je kazao da želi da veruje da će se prištinska strana pojaviti 25.juna na dalju rundu dijaloga, i da će imati konstruktivniji odnos prema samom razgovoru.

Aleksandar Vučić Brisel Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

- To je važno za sve nas, a možda i važnije za njih - poručio je odgovarajući na pitanje šta može da se očekujue od Prištine do nastavka dijaloga zakazanog za 25 juli u Briselu.

Pokazna vežba Vojske Srbije

Da nas ne očekuju samo važni događaji koji se tiču južne srpske pokrajine potvrdio je i predsednik Vučić, koji je najavio veliku združenu vežbu Vojske Srbije, koja će krajem meseca pokazati svoju spremnost i moć.

Kako je rekao, 27. juna na Pešteru će se održati velika vojna vežba, za koju kaže da je do sada najznačajnija prezentacija moći i snage Vojske Srbije.

U okviru vežbe "Munjeviti udar 2021", koja je počeka u utorak, 15. juna, biće realizovano više taktičkih vežbi i taktičkih vežbi sa bojevim gađanjem, a najkompleksnija će biti združena vežba sa bojevim gađanjem ojačane taktičke grupe u izvođenju napadne operacije, koja će se održati na privremenom poligonu "Pešter".

Tada će se državnom rukovodstvu prikazati odlučnost, uvežbanost, vatrene mogućnosti i visok nivo sadejstva i saradnje jedinica Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Taktičko-pokazni zbor u Kragujevcu na Vidovdan

Vučić je obraćajući se građanima pozvao i sve Kragujevčane da na nacionalni praznik, Vidovdan, dođu na stadion u Šumaricama gde će biti održan najveći taktičko-tehnički zbor ikada koji je prikazan.

- Pokazaćemo sve naše najmodernije helikoptere, uključujući i MI 35 i moći će da pored sveg našeg oruđa, vide i srpski pancir koji smo kupili od Ruske Federacije - kazao je Vučić.

Dodaje da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije zamoliti da građani mogu da vide i kako izgleda lociranje i gađanje objekata u vazduhu navodeći da postoji mogućnost da dobije i negativan odgovor.

- Ali, dođite, to će biti lep dan, Vidovdovan, moći ćete da vidite i dronove. Mi smo naručili i nove dronove koji mogu da nose i 500 kilograma - kazao je Vučić.

Video: Vučić o susretu s Kurtijem: Došao sam da te pitam kad ćeš da priznaš nezavisno Kosovo? Nikad!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    17. jun 2021 | 07:17

    Koji dani? Smrzoh se....

  • Draško®️

    17. jun 2021 | 10:15

    Status Kosova je definisan Ustavom i rezolucijom 1244 tako da nema nikakvih vrucih dana ni o cemu da se diskutuje. Svako ko ne zeli da zivi na Kosovu u sastavu Srbije neka tu Drzavu napusti i neka ide u svoju drzavicu koju bi da prosiruje. Krsenje rezolucije 1244 dalo bi povod nasim oruzanim snagama da nastave gde smo stali 99-e god.

  • Zoki V.

    17. jun 2021 | 07:54

    Šta reći..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA