Brnabić predvodi delegaciju Srbije na Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija u Luksemburgu

Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj

  • 0
VLADA SEDNICA BRNABIC

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na sutrašnjoj Međuvladinoj konfrenciji EU-Srbija u Luksemburgu, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

Pored premijerke, u delegaciji Srbije biće i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasadorka Srbije pri EU, Ana Hrustranović.

Na čelu delegacije EU biće visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, Žosep Borelj, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Vraheji, kao i ministri zemlja članica EU zaduženi za evropske poslove.

U Briselu pred Međuvladinu konfrenciju sa Srbijom kažu da je u pitanju politički dijalog posvećen primeni nove metodologije pristupanja na pregovore Srbije o članstvu u EU.

Ocenjuje se da će ovo biti prilika i za zvaničan početak primene nove metodologije sa Srbijom, posebno u delu koji se odnosi na jače političko upravljanje, odnosno veću interakciju Srbije sa zemljama članicama o prioritetima u procesu pristupnja.

- Namera je da ovim damo novi zamah pristupnim pregovorma i očekujemo da to označi novu prekretnicu u pregovorma sa Srbijom - navodi visoki EU zvaničnik.

Očekuje se da se na Međuvladinoj konfrenciji konstatuje šta je Srbija postigla u reformskom procesu, posebno u oblasti vladavine prava.

Prema informacijma Tanjuga, ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada jer reč o svih šest klastera.

Sa druge strane, delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o reformskom procesu Srbije, ali da i dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije.

U Briselu naglašavaju da se na konfrenciji 22. juna u Luksemburgu "neće otvarati niti zatvarati poglavlja", ali da bi Srbija tokom godine mogla da otvori klaster ukoliko ispuni uslove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA