Albanci su pre 23 godine oteli srpske rudare i za to niko nije odgovarao: Porodice vape za istinom

Oteti Srbi nikada nisu pronađeni

  • 6
Rudar, rudnik, nesreca Foto: Shutterstock

Danas se navršavaju 23 godine od otmice srpskih rudara, koje su albanski teroristi prisilno odveli iz fabričkog kruga ugljenokopa "Belaćevac", Termoelektrane "Obilić" na Kosovu i Metohiji, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Na današnji dan, pre 23 godine u ranim jutarnjim satima oteti su Dušan Ađančić, Pera Ađančić, Zoran Ađančić, Mirko Buha, Dragan Vukmirović, Filip Gojković, Miroslav Trifunović, Srboljub Savić i Božidar Lempić.

Oni nikada nisu pronađeni, a njihove porodice i dalje vape za istinom.

Otmica belaćevaćkih rudara označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećaju iz Kancelarije za KiM.

Vinovnici tog zločina nisu pronađeni niti privedeni pravdi, a niko od predstavnika međunarodnih organizacija i privremenih institucija na KiM nije ponudio odgovore o sudbini srpskih rudara i mnogih drugih naših stradalih sunarodnika.

- Umesto istine o nestalima, mi se danas na KiM suočavamo sa pojačanim pritiscima i sve učestalijim napadima na srpsko stanovništvo, povratnike, hodočasnike, sveštenike i sa sistematskim sprečavanjem otkrivanja masovnih grobnica sa srpskim žrtvama zločina albanskih ekstremista - ističu iz Kancelarije za KiM.

Poručuju da će Beograd nastaviti da poštuje međunarodno pravo i pravdu i da traga za kompromisima u rešavanju kosovsko-metohijskog pitanja, ali i da se sa bolom i pijetetom seća svojih stradalih sunarodnika.

- Čuvanjem sećanja i rasvetljavanjem zločina i sudbine nestalih lica, otvara se put procesu pomirenja u regionu - dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogsr

    22. jun 2021 | 10:31

    ni u Hrvatskoj, BiH, Kosovu niko nije odgovarao za ubistva i mucenja Srba... Hag politicka tvorevina za kaznjavanje Srba nije niti ce ikada biti mira dok god se ovako ponasaju SAD i njeni dupelisci sipci, ustase.... mudzahedini....

  • Lazar

    22. jun 2021 | 11:03

    Žalosno a još žalosnije što su uspeli prevarom i lažima da okrenu međunarodnu zajednicu protiv Srbije i proglase nas za zločince. Toliki narod izginuo i opet se šiptarski teroristi Kosovom šetaju.

  • Boža zemunac

    22. jun 2021 | 11:26

    HTELI STE REĆI ŠIPTARI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA