"Dijalogom do rešenja između Beograda i Prištine uz podršku Italije"

Sa zadovoljstvom konstatujem da su naši strateški odnosi, uspostavljeni još pre 12 godina, razvijeni u praktično svim institucionalnim oblastima, da su veoma stabilni i konsolidovani - rekao je šef srpske diplomatije

  • 1
Luiđi di Majo, Italija, Nikola Selaković Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da Italija podržava nastavak proširenja Evropske unije i zahvalio vladi te zemlje što podržava Srbiju u procesu evropskih integracija. Dijalogom do konačnog rešenja između Beograda i Prištine, poručio italijanski ministar Di Majo.

Nakon sastanka sa italijanskim kolegom Luiđijem di Majom, Nikola Selaković je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da će se u novembru održati zajednička sednica vlada Srbije i Italije koja će biti praćena biznis forumom.

Selaković je poručio da Srbija i Italija imaju dugu tradiciju dobrih i prijateljskih odnosa, kao i da je Italija jedan od najvažnijih naših političkih i ekonomskih partnera u EU.

- Sa zadovoljstvom konstatujem da su naši strateški odnosi, uspostavljeni još pre 12 godina, razvijeni u praktično svim institucionalnim oblastima, da su veoma stabilni i konsolidovani - rekao je šef srpske diplomatije.

Kaže da je sa italijanskim kolegom razgovarao o svim temama koje su od interesa za obe zemlje i dodao da su konstatovali da se ekonomska saradnja izmeđe dve zemlje u ovoj godini razvija u dobrom smeru, kao i da pokazuje znake oporavka nakon pandemije.

Ministar dodaje i da interesovanje italijanskih investitora za tržište Srbije ne opada, već ima tendenciju rasta.

Selaković navodi da Srbija posetu šefa italijanske diplomatije smatra izuzetno značajnom i pravovremenom, s obzirom na potrebu, dodaje, da se se reafirmiše pozitivna agenda, i da se vrednuje ono što jeste uspeh Srbije, kako u regionalnoj politici, tako i na planu evropskih integracija.

Luiđi di Majo, Italija, Nikola Selaković Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podseća da se poseta italijanskog ministra realizuje nepuna tri meseca nakon njegove posete Rimu, kada je između dva ministarstva potpisan Sporazum o saradnji i razumevanju kojim su definisani konkretni vidovi saradnje od političkih konsultacija, razmene iskustava, razmene iskustava u oblasti ekonomske diplomatije...

Tema razgovora, dodaje Selaković, bila i stanje u regionu, te navodi da je kolegu iz Italije upoznao sa pregovorima koji se vode između Beograda i Prištine, kao i sa poslednjom rundom razgovora u Briselu koja se održala 15. juna.

Navodi da je zamolio italijanskog kolegu na podršci da se do normalizacije odnosa dođe kroz dijalog.

Di Majo: Dijalogom do konačnog rešenja između Beograda i Prištine

Italija je uverena da je pomoć koju pruža Brisel, uz punu podršku SAD, dijalogu između Beograda i Prištine, istorijska prilika za obe strane i zato pružamo veliko ohrabrenje da nastave sa pregovaranjem kako bi se našlo rešenje i da bi raskrstili sa prošlošću, izjavio je šef italijanske diplomatije.

Luiđi di Majo, Italija, Nikola Selaković Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na zajedničkoj konferenciji sa kolegom Nikolom Selakovićem, Di Majo je rekao da će to biti poruka koju će za nekoliko sati ponoviti i u Prištini, gde će biti u zvaničnoj poseti.

Di Majo je istakao da je kosovsko pitanje središnje pitanje za stabilnost Zapadnog Balkana i bezbenost čitave Evrope.

Govoreći o evropskom putu Srbije, šef italijanske diplomatije izrazio je nadu da će današnja Međuvladina konferencija u Luksemburgu predstavljati početak intenziviranja dijaloga između Beograda i Brisela.

- Cilj koji treba ostvarati jeste ubrzavanje pregovora za pridruživanje Srbije, jer zaista tvrdimo, sa punim ubeđenjem, da postoji neophodnost rada u tom smeru. Sa ministrom Selakovićem sam razgovarao o važnosti nastavka i napredovanja reformi da bismo pridružili vašu državu Evropi - rekao je Di Majo.

On je čestitao Srbiji na radu koji je ostvarila na tom putu i dodao da je ovo sigurno naporan period za Srbiju, ali da ima potencijal da napreduje sa uspehom, kao i da na tom putu može da računa na pomoć Italije.

- Za nas je proces proširenja na Zapadni Balkan strateški prioritet evropske agende i nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći, čak i u Briselu, da bi ulazak svih država iz regiona ostao jedan opipljiv cilj - naglasio je.

Kaže da je sa ministrom Selakovićem imao produktivan razgovor zasnovan na bilateralnim odnosima i sa velikim optimiznom zbog održavanja buduće sednice vlada Srbije i Italije u novembru.

Poručuje da su politički i ekonomski odnosi između Srbije i Italije odlični, kao i kulturni odnosi, a zahvaljujući, kako kaže, brojnim sličnostima između naša dva naroda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA