≫ 

Sijarto: Ako uskoro ne preduzme nešto, EU bi mogla da "izgubi" Zapadni Balkan

Sijarto je na marginama sastanka ministara poslova EU u Luksemburgu rekao da je politika proširenja, jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI

  • 8
Balkan mapa Foto: SHutterstock

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da, ukoliko Evropska unija ne preduzme blagovremene korake u pogledu proširenja, mogla bi izgubiti Zapadni Balkan, slično Velikoj Britaniji.

Sijarto je na marginama sastanka ministara poslova EU u Luksemburgu rekao da je politika proširenja, jedna od najbitnijih politika EU, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, Unija će voditi "politike suprotne njenim interesima", ako ne uspe da ubrza pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i odloži početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

- U toku je nadmetanje za integraciju Balkana i vršenje uticaja na region. Iako EU ima najviše šansi za pobedu, zemlje u regionu su sve izabrale evropski put. Transatlantski pravac regiona ne sme se uzimati zdravo za gotovo - rekao je Sijarto.

On je istakao da je EU Zapadni Balkan potrebniji nego Zapadnom Balkanu EU i dodao da bi gubitak tog regiona mogao da bude realni scenario za EU u slučaju dugotrajnog ćorsokaka.

Sijarto je kazao i da bi Srbija i Crna Gora trebalo da budu brzo integrisane, a pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom ubrzo započeti.

- Ukoliko to ne učini EU rizikuje stabilnost i bezbednost u svom okruženju, umesto mira, smirivanja i ekonomskih šansi - dodao je.

Video: Vučić stigao u Skupštinu Srbije, uskoro pred poslanicima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    22. jun 2021 | 17:08

    Ti isti iz evrope su zlocin napravili na balkanu daleko im lepa kuca.

  • nikolas

    22. jun 2021 | 18:16

    SRBIJA MORA IZBECI MALIGNI UTICAJ NATO ALIJANSE I EU !!!

  • Brundo

    22. jun 2021 | 17:55

    Vidite sta kaze, transatlantski pravac.Znate li sta je to?Clanstvo prvo u NATO po onda u EU.Onog dana kad bi i ako bi Srbija bila ugurana u NATO, vojnici VS postaju NATO vojnici.Samim tim postaju legalna meta za gradjane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA