Sastanak ministara Stefanovića i Šojgua u Rusiji: Saradnja dve zemlje na istorijskom maksimumu

Rusija je, kako je poručio Šojgu, zainteresovana za dalji razvoj bilateralne saradnje i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije

  • 3
Nebojša Stefanović i Sergej Šojgu

FOTO: Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se danas sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom, na čiji poziv boravi u Ruskoj Federaciji i učestvuje na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti.

Ministar Stefanović istakao je da je saradnja Srbije i Rusije u oblasti odbrane na istorijskom maksimumu, dok je ministar Šojgu poručio da je Rusija zainteresovana za dalji razvoj bilateralne saradnje i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na početku sastanka ministar Stefanović istakao je da mu je izuzetno drago što se u muzejskom kompleksu "Put sećanja" nadomak Moskve nalazi i grumen srpske zemlje sa Groblja oslobodiocima Beograda i da je to važna simbolička poruka zajedničke borbe naših naroda protiv fašizma.

- Srbija će učestvovati u izgradnji spomenika srpskom vojniku, koju ste predložili, i biće nam, naravno, velika čast da budemo deo toga. Kada je reč o našoj vojno–vojnoj saradnji, ona napreduje zaista dobrim tempom i u ovoj godini planiramo ukupno 91 zajedničku aktivnost. U Srbiji su nedavno bili generali Pankov i Fomin, koji su prisustvovali vežbi u kojoj je ruski Specnaz učestvovala sa našim specijalnim jedinicama i zaista su bili odlični u sadejstvu -  rekao je Stefanović, koji je ovom prilikom uputio poziv ministru Šojguu da poseti Republiku Srbiju.

Ministar Šojgu podsetio je na zajedničku istoriju Rusije i Srbije i naših naroda, i posebno na njihov doprinos u borbi protiv fašističkog zla.

- Smatram da Republika Srbija danas vodi samostalnu politiku. Podsetio bih da samo jake oružane snage garantuju nezavisnost jedne zemlje. Mi smo opredeljeni za nastavak razvoja bilateralne saradnje naših zemalja i pružanje pomoći u jačanju kapaciteta Vojske Srbije - rekao je Šojgu.

On je pozdravio učešće Vojske Srbije na „Međunarodnim vojnim igrama 2021“, koje nisu, kako je ocenio, samo takmičenje već i prikaz vrhunske osposobljenosti i gotovosti pripadnika oružanih snaga. Takođe je naveo da se zajedničkim vežbama pripadnika naše dve vojske, osim prikaza obučenosti, potvrđuju i naši prijateljski odnosi na terenu.

U izjavi za medije nakon sastanka Stefanović je rekao da je za delegaciju Republike Srbije učešće na 9. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti važno.

- Ona je prilika da otvoreno razgovaramo o svim pitanjima bezbednosti i izazovima koji se dešavaju, ne samo u Evropi čiji smo mi deo već i u svim delovima sveta. Imao sam priliku da sa ministrom odbrane generalom Šojguom razgovaram o jačanju naše saradnje. Saradnja između Rusije i Srbije izuzetno je dobra, rekao bih na istorijskom maksimumu, ali se mi trudimo da ona u vojno–vojnoj i vojnotehničkoj oblasti bude i bolja u narednom periodu - rekao je Stefanović.

On je istakao i značaj zajedničkih obuka i vojnoobrazovne saradnje, koje su jedan od fokusa u saradnji svake vojske koja razmišlja o svom unapređenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. jun 2021 | 17:12

    SAMO NAS RUSIJA MOZE SACUVATI OD NOVOG NATO GENOCIDA I VADJENJA ORGANA SRBIMA U ZUTIM KUCAMA !!!

  • Podrška!

    23. jun 2021 | 15:09

    Bravo Šone! Sad se vidi ko malter meša, a ko vodu nosi. Nekima iz Moskve nit pisma nit razglednice. Odavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA