Stano o Sporazumu sa Evroazijskom ekonomskom unijom: Očekujemo da se Srbija uskladi sa EU

Stano je naveo da Srbija može ući u sporazume s drugim državama i organizacijama do pristupanja EU, kada će morati da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini

  • 13
Peter Stano Printskrin: Youtube/EU Debates

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da će Srbija pre nego što bude spremna za ulazak u EU morati da raskine Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU).

Stano je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa naveo da Srbija može ući u sporazume s drugim državama i organizacijama do pristupanja EU, kada će morati da se povuče iz svih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini.

On je potvrdio da je Srbija obavestila EU o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

- To nije novi uslov, već opšte pravilo koje se primenjuje na sve države kandidate koje žele da se pristupe EU - istakao je Stano. Dodao je da je Vlada Srbije evrointegracije prepoznala kao strateški prioritet i u više navrata to isticala.

- To podrazumeva progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa tom obavezom - naveo je Stano.

Kako su za Radio Slobodna Evropa objasnili u Ministarstvu trgovine Srbije, ulaskom Jermenije i Kirgizije u EAEU "nametnula se neophodnost regulisanja spoljnotrgovinskih odnosa Republike Srbije sa jedinstvenom carinskom teritorijom zemalja-članica EAEU (Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija, Kirgizija)".

- To je značilo pregovaranje novog sporazuma o slobodnoj trgovini koji će zameniti postojeća tri bilateralna koje Srbija tokom protekle dve decenije ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom - navedeno je u odgovoru Ministarstva trgovine Srbije.

Ministarstvo ukazuje da Srbija potpisivanjem tog sporazuma praktično objedinjava režim slobodne trgovine sa svim državama članicama EAEU.

- Poslednje dve decenije trgovina Srbije sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom odvija se na osnovu bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini. Zahvaljujući ovom sporazumu, Srbija će na tržište Evroazijske unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, bez naplate uvoznih dažbina moći da izveze više vrsta roba nego do sada - ističe Ministarstvo.

Kako objašnjavaju iz Ministarstva trgovine, ovim sporazumom pravila o poreklu robe su modernizovana i dopunjena "što će privrednim subjektima (izvoznicima i uvoznicima) omogućiti povoljnije komercijalne uslove, manje operativne troškove, odnosno lakše ispunjavanje uslova za primenu preferencijalnog režima trgovine i samim tim doneti značajne finansijske uštede i veću konkurentnost na tržištu".

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) stupio je danas na snagu i time je za Srbiju otvoreno tržište od 180 miliona ljudi za oko 99 odsto robe s domaćim poreklom.

Srbija je potpisala sporazum u Moskvi 25. oktobra 2019. godine, sa članicama EAEU - Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, Jermenijom i Kirgizijom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez brige

    10. jul 2021 | 14:59

    Sve cene smo uskladili sa Evropom i mislim da živim u Minhenu sve dok ne dobijem platu a onda shvatim da sam još uvek u Srbiji

  • JACA ♎

    10. jul 2021 | 16:21

    Baš bi bili pametni da poletimo da ispunimo sve uslove iz EU! Pri tom je skroz neizvesno da li će nas i kad primiti! Lično mislim da je bolje da ne udjemo nikad, jer mi se ne svidja pomisao da živimo po diktatu briselske birokratije, koja je po meri nekolicine bogatih članica, a često protiv naših interesa. Ovako smo "svoji na svome", samostalno donosimo odluke u našem interesu i imamo prijatelje na više strana.

  • Ich

    10. jul 2021 | 19:44

    Samo EAEU a nikad u EU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA