≫ 

Brnabić o dijalogu Beograda i Prištine: Sa Kurtijem je nemoguće razgovarati

Ne žele da pričaju ni o čemu drugom. To je izuzetno teška situacija, ali mi moramo da ostanemo u dijalogu - kazala je Brnabić

  • 3
Ana Brnabić, Portret Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio teži nego sada i istakla da je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem nemoguće razgovarati.

Brnabić je pojasnila da je dijalog Beograda i Prištine izuzetno težak jer sa prištinske strane pregovaraju ljudi koji se nepragmatični i ne zanimaju ih ni regionalni projekti, već samo da šalju poruke da Srbija treba da klekne i da je pitanje dana kada će Srbija priznati nezavisnost Kosova.

- Ne žele da pričaju ni o čemu drugom. To je izuzetno teška situacija, ali mi moramo da ostanemo u dijalogu - kazala je Brnabić za TV Prva.

Tokom protekle nedelje održan je i poslednji sastanak u okviru Berlinskog procesa koji je inicirala 2014. godine nemačka kancelarka Angela Merkel, a Brnabić kaže da umesto da taj sastanak bude kulminacija onoga što je do sada dogovoreno i učinjeno, zvaničnici Prištine su sve blokirali tako da je ovaj samit jedini bez bilo kakvog dogovora.

Podseća da se tokom Berlinskog procesa dosta toga dogovorilo i to projekata koji se ne tiču politike već šta paralelno može da se uradi da bi život građanima bio kvalitetniji.

- Mi smo ovu godinu mogli da slavimo kao godinu saradnje regiona - kaže Brnabić, podsećajući da je upravo u okviru Berlinskog procesa dogovoren regionalni roming, kao i mnogi infrastrukturni projekti.

- Ima stvari koje treba proslaviti, ali imate zvaničnike Prištine koji su ponovo na samitu blokirali sve sporazume na kojima smo radili više od godinu dana - kazala je ona.

U tom smislu navodi da je međunarodna zajednica imala prilike da se u nekoliko navrata uveri da je sa Aljbinom Kurtijem, ali i Vjosom Osmani, nemoguće razgovarati.

Kako kaže, na samitu u Tirani, Edi Rama se uverio koliko je nemoguće razgovarati sa Kurtijem, a Sebastijan Kurc je za to imao priliku na samitu u Beču, dok su tokom nastavka dijaloga u Briselu to mogli da uvide Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

- Nisam preterano optimista jer je Kosovo njihovo čedo i teško je da će oni okrenuti glavu, ali razumeju koliko je teško i koliko je Beograd konstruktivan - kazala je premijerka.

Navodi da je očigledno koliko je malo prostora za komunikaciju i dijalog i ocenjuje da to nije dobro.

- Mene to plaši, ali što je više to jasnije međunarodim faktorima, to su Srbi bezbedniji - kazala je premijerka i navela da je predsednik Aleksandar Vučić obavestio one koji treba da znaju - NATO, KFOR, međunarodnu zajednicu, Amerikance o tri crvene linije koje Srbija neće dozvoliti da se pređu.

Na pitanje da li smatra da je zvanična Priština rešila da kosovsko pitanje reši brzo i to bez dogovora, odnosno onako kako njima odgovara, s obzirom na napade na Dragicu Gašić koja se vratila u Ðakovicu da živi, ali i srpskog dečaka kojeg su napali zbog krsta, Brnabić kaže da ne zna šta su rešili, ali da je očigledno da su politički predstavnici u Prištini ideoloski fanatici koji ne žele da razgovaraju.

Nada se, kako kaže, zarad regionalne saradnje, da je pitanje trenutka kada će Albanci na Kosovu i Metohiji reći da se stane sa takvom politikom, jer ništa nisu dobili zato što je upravo Priština ta koja sve blokira.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. jul 2021 | 12:29

    Zasto pokusavate i ponizavate nasu zemlju pregovaranjem sa terorostima!?

  • ANTE BAN

    12. jul 2021 | 16:45

    Pa- ko vas goni, i tebe i velikoga vodju- da razgovarate? Propustili ste šansu da napravite sporazum o medjusob. priznanju dok je u Vašingtonu bio Trump, a u Prištini Tačić; sada imate preko bare Bydena, a u Prištini Kurtija! Stara izreka veli;"Ko traži veće, ostane bez vreće(džaka)!"

  • S

    13. jul 2021 | 16:55

    Sa t.... Hrvatima jos gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA