Tačiju odbijen zahtev za puštanje na slobodu zbog mogućeg zastrašivanja svedoka

Na Kosovu preovlađuje klima zastrašivanja svedoka, Tači može da opstruiše sud - naveo je sudija Giju

  • 5
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtev bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija, optuženog za zločine na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten iz pritvora, objavljeno je na internet stranici suda.

Tači je prethodno tražio da bude pušten u jednu od dve države, koje su sudu dale garancije, i da tamo bude u kućnom pritvoru pod uslovima koje odredi sud.

Kako je precizirao Tači u zahtevu "ta država je finansijer suda i članica NATO". Prema zvaničnim podacima Specijalizovanog veća Kosova, finansijski podržavaju: Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i SAD. Jedino Švajcarska nije članica NATO.

Odbijajući Tačijev zahtev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju složio se sa argumentom tužilaštva da garancije trećih država ne mogu na adekvatan način da smanje rizike koje bi donelo Tačijevo puštanje iz pritvora. Iako je prihvatio da bi rizik od Tačijevog bekstva iz kućnog pritvora u trećoj zemlji mogao biti suzbijen, sudija Giju je zaključio da se ne bi mogao ograničiti rizik da će optuženi opstruisati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

- Jedino sistem praćenja Tačijeve komunikacije u pritvoru suda… može efikasno ograničiti rizik da on opstruiše pravosudni proces ili počini krivično delo ili tom delu doprinese - objasnio je Giju i odbacio tvrdnju odbrane da Tači na Kosovu više nema uticaj kakav je imao zbog poraza njegove partije na nedavnim izborima, te da na uticaj i mrežu pristalica koje Tači ima, kao bivši komandant OVK, premijer i predsednik Kosova, nužno ne utiču rezultati izbora.

Naglasivši da na Kosovu preovladjuje klima zastrašivanja svedoka, sudija Giju je ocenio da prethodni pokušaji da se sud i tužilaštvo opstruišu pokazuju da postoji verovatnoća da će Tači ponovo počiniti krivična dela, tim pre što je sada upoznat sa velikim delom dokaza protiv sebe.

Pripadnici OVK u Hagu, Jakup Krasnići, Hašim Tači, Redžep Seljimi i Kadri Veselji Foto-montaža: Tanjug/AP, kosovo-online.com

Odbrana priprema žalbu

Tači će, kako je ranije najavio njegov branilac Greg Kiho (Gregg Kehoe), uložiti žalbu na sudijinu odluku o produženju pritvora. Žalbe na istu odluku već su uložili saoptuženi Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Apelaciono veće sudija je u aprilu ove godine već odbacilo žalbe optuženih na prethodnu odluku sudije Gijua da im produži pritvor. Iako se složio sa odlukom većine da Tačiju uskrate uslovnu slobodu, sudija apelacionog veća Kaj Ambos  iz Nemačke je, u izdvojenom mišljenju, tada ukazao da bi ponuda treće države da prihvati optuženog mogla da bude važna, a možda i odlučujući faktor pri donošenju odluke o zahtevu za puštanje iz pritvora. Takva konkretna i precizna ponuda treće države u budućim slučajevima, po sudiji Ambosu, „mogla bi biti snažan argument u korist puštanja na uslovnu slobodu“.

Optužnica Tačija (52), Veseljija (53), Seljimija (49) i Krasnićija (69) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Oni su optuženi u 10 tačaka za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ova krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra prošle godine, a u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra, svi su izjavili da nisu krivi. Tužilaštvo je najavilo da će za početak sudjenja biti spremno u januaru iduće godine, a branioci traže da proces ne počne pre polovine 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djani

    26. jul 2021 | 15:39

    Bog gleda sve. Oces sad malo da se vozis sa camcom u gazivode i da prvociras srbe sa kosova. E nece moci vise. Sad si tu gde ti je i mesto.

  • Др

    26. jul 2021 | 14:48

    Ма, где би он то?

  • Vodolijax

    26. jul 2021 | 13:33

    Izdrži još malo......brat Klinton brzo će te osloboditi........seme vam se............

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA