≫ 

"Rešili smo se okrenemo ka budućnosti": Potpisana 3 sporazuma, predstavljeno novo ime "mini Šengena"

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, u okviru inicijative "mini Šengen", a uz premijere Edija Ramu i Zorana Zaeva, učestvovaće na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora ove tri zemlje

  • 25

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je u dvodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, u okviru inicijative "mini Šengen", a uz premijere Edija Ramu i Zorana Zaeva, učestvovao je na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora ove tri zemlje.

Potpisana 3 važna dokumenta, stvoren "Open Balkan"

 

Posle obraćanja, predsednik Srbije, premijeri Severne Makedonije i Albanije potpisali su 3 važna Memoranduma, dokumeta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.

Lideri tri zemlje potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

 

Prvi memorandum će povećati i unaprediti ekonomsku saradnju, pojednostaviti u najvećoj mogućoj meri procedure u vezi sa uvozom, izvozom i kretanjem robe.

Doprineće i razmeni podataka između carinskih i drugih nadležnih organa u meri u kojoj to dozvoljava zakonodavstvo svake od ugovornih strana.

Tirana, Aleksandar Vucic, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

Takođe, predviđa promovisanje skladnog razvoja ekonomskih veza između ugovornih putem širenja trgovinske razmene i postepeno uklanjanje barijera u robnoj razmeni.

Sporazum o saranđi u zaštiati od katastrofa na ZB ima za svrhu da ugovorne strane, u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima, pomažu jedna drugoj u slučaju katastrofa i to kada ugovorna strana koja to zatraži nije u stanju da se izbori sa posledicama katastrofe korišćenjem sopstvenih resursa.

Ovim sporazumom ugovorne strane regulišu okvir uslova za dobrovoljno pružanje pomoći u slučaju katastrofa, a posebno u: planiranju i sprovođenju mera zaštite od poplava, zemljotresa, požara, zagađenja životne sredine, plovidbenih nezgoda, radioloških rizika, raznih pandemija, kao i industrijskih i drugih katastrofa.

Zatim je previđeno uzajamno obaveštavanje o pretnjama, pojavi i posledicama katastrofa.

Aleksandar Vučić, Severna Makedonija, Ekonomski forum

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Uzajamna pomoć u spasavanju, pružanju pomoći i otklanjanju posledica katastrofa kopnenim i vazdušnim snagama i vozilima za intervencije u slučajevima masovnih požara, poplava, zemljotresa i drugih katastrofa.

Planirana je i edukacija i obuka osoblja službi i jedinica za zaštitu i spasavanje, vatrogasnih jedinica i drugih pripadnika spasilačkih timova putem brifinga, kurseva, obuka, seminara i drugih vidova saradnje, kao i organizovanje i izvođenje zajedničkih spasilačkih vežbi i vežbi u pružanju pomoći i slično, kao i razmena naučnih i tehničkih podataka, kao i drugih dokumenata od značaja za zaštitu od katastrofa.

Takođe, saradnja u razvoju i proizvodnji opreme za spasavanje i pružanje pomoći. Momorandum za slobodan pristup tržištu rada na ZB ima za cilj da pojednostavi procedure kod svih ugovornih strana u pogledu dobijanja radnih dozvola za državljane svake od tri zemlje, kao i u pogledu korišćenja dobijenih radnih dozvola na teritoriji bilo koje od njih.

Rama: Ne treba živeti u prošlosti

 

- Smatram da ćemo imati pozitivan dan za sve nas. Mozaik učešća pokriva širok dijapazon koji ide van naših zemalja. Smatram da je dovoljno da pogledamo taj mozaik šarenolikosti kako bismo shvatili važnost ove inicijative. Ne treba gledati u prošlost, niti treba živeti u prošlosti, jer ove zemlje treba da shvate koliko su sitne, ukoliko se ne ujedine. Mi želimo da se projektujemo u budućnosti putem zajedničke inicijative. Ovaj region sa sobom unosi primer kao što je primer EU. Imajući jedan cilj, a to je da zažive četiri vrste sloboda kretanja, ljudi, kapitala, usloga - podvlači Rama.

"Od Novog Sada i Beograda do Skoplja i Drača bez stajanja"

 

Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupio je oko 350 kompanija sa ZB. Iz Srbije učestvuje 217 kompanija.

- Svi međusobno smo imali različite vrste problema. Rešili smo da glavu okrenemo ka budućnosti. Mogu da kažem da se u poslednje dve godine razvilo iskreno poverenje između ove tri zemlje. Važno je da ljudima u našim zemljama pokažemo da smo u stanju da donosimo odluke, da budemo u saradnji sa svima, na putu ka EU, i da ne čekamo nikoga. To poverenje je ključna stvar. Sinoć smo se oko svega lako dogovorili - rekao je Vučić obraćajući se na forumu.

- Moći ćemo da idemo bez ikakvog zadržavanja do Skoplja, do Drača. To je istorija ako uspemo za godinu i po dana. Biće dovoljno da budete na teritoriji jedne zemlje, softvere razmenjujemo sami. Šta god da prodajete šta god da kupujete nema zaustavljanja - naveo je on govoreći o brzim trakama ističući kako nam se otvara bezbroj mogućnosti.

Vučić: Od pogleda u prošlost rešili smo da se okrenemo ka budućnosti

 

Predsednik Srbije rekao je da se u poslednje dve godine razvilo veliko poverenje između naših zemalja i istakao da su od pogleda u prošlost rešili da okrenu glavu ka budućnosti.

- Ako uspemo da ukinemo granice, da se slobodno i bez zadržavanja prolazi između naših zemalja, to će biti istorijski uspeh - rekao je Vučić.

Zahvalnica za pomoć u nabavci vakcina

 

Vučić je istakao, nakon što su mu uručene zahvalnice za pomoć Srbije u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid-19, da dvema državama nije potrebno ništa osim prijateljstva i bratstva.

- Ništa osim prijateljstva i bratstva nam nije potrebno. Važno nam je da imamo najbliže i najbolje odnose, da pomažemo jedni drugima, da zajednički opstajemo na našim prostorima i poboljšavamo život našim građanima - napisao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Susret sa legendom Crvene zvezde

 

Boravak u Skoplju predsednik je iskoristio za susret sa nekadašnjim fudbalerom Crvene Zvezde i jugoslovenske reprezentacije Darkom Pančevim.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 

Vučić iz Skoplja poručio: Mini Šengen dobija novo ime

 

Predsednik Srbije je juče poručio da će nakon sastanka sa Zoranom Zaevim i Edijem Ramom u Skoplju biti poznato kako će se ubuduće zvati inicijativa mini-šengen, ali da je od samog naziva bitniji njen sadržaj.

Dodao je da je ovo veoma važna poseta Skoplju i istakao da će sutra biti potpisana tri sporazuma koji podrazumevaju brži protok robe između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, druga je pomoć i podrška u prirodnim katastrofama, a treća je ukidanje radnih dozvola i pravljenje jedinstvenog tržišta rada.

- Imamo ideju da napravimo personalizovane elektronske kartice u kojima bismo nudili brojne pogodnosti ljudima iz ovih zemalja, kako bi kada dođu u Srbiji mogli da imaju popuste, od vozne karte, do restorana i kafića.

Video: Vučić u dvodnevnoj poseti Skoplju: Potpisujemo 3 važna sporazuma

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    29. jul 2021 | 10:41

    Rešili smo da od pogleda u prošlost glavu okrenemo ka budućnosti velike albanije

  • Marko

    29. jul 2021 | 11:58

    1999 iz pravca Albanije su nas gadjali svim i svacim, granatama, snajperima, raketama, cak su i vojsku koristili, pokusali kopneno da udju. Srbine osvesti se ko Boga te molim!!!

  • Marko

    29. jul 2021 | 11:44

    Prvo je bilo kao samo sa licnom kartom. Sad kaze nema granice. Srecno nam bilo braco Srbi. Samo mi pravimo unije sa svojim krvnicima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA