≫ 

Brnabić na sastanku sa nemačkim diplomatom izrazila zabrinutost zbog pritisaka na povratnike na KiM

Govoreći o prilikama u regionu, predsednica vlade je naglasila da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine, važnog za stabilnost celokupnog regiona

  • 1
BRNABIC BERGER SASTANAK Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Migelom Bergerom o unapređenju bilateralnih odnosa dve države, reformskom procesu u Srbiji, njenim evropskim integracijama, kao i o unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.

Evropske integracije su strateški cilj i ključni prioritet Srbije, istakla je predsednica vlade i dodala da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije biti otvorena još dva klastera, što bi, kako je objasnila, bio pozitivan signal za našu zemlju i čime bi se adekvatno valorizovali do sada preduzeti reformski koraci Srbije.

Istakla je da je podrška Nemačke u reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Srbiju.

Kada je u pitanju vladavina prava, objasnila je da je ta oblast jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije i da je vlada u prethodnom periodu demonstrirala svoju posvećenost daljem sprovođenju reformi, kako bi pravosuđe i njegove institucije bile odgovorne, efikasne i nezavisne.

Govoreći o prilikama u regionu, predsednica vlade je naglasila da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine, važnog za stabilnost celokupnog regiona, ali je dodala da postoji velika zabrinutost zbog aktuelne situacije i najnovijih pritisaka Prištine na srpske povratnike.

Predstavnik nemačkog šefa diplomatije istakao je značaj dijaloga između Beograda i Prištine i naveo da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku ovom procesu, kako bi se pronašlo konstruktivno rešenje.

Državni sekretar nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Migel Berger istakao je da Nemačka već konstatuje pozitivne korake koje Srbija sprovodi u fundamentalnim oblastima, ali i da će nastavak reformi, a koje zahtevaju, pre svega, vreme i posvećenost, doneti ključne benefite građanima Srbije. On je naglasio da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku Srbiji na evropskom putu.

Kada je u pitanju saradnja u regionu, na sastanku je istaknuta važna uloga i doprinos Nemačke unapređenju saradnje u regionu Zapadnog Balkana, pre svega, kroz inicijativu „Berlinski proces“.

Predsednica Vlade je apostrofirala posvećenost Srbije stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta i značaj koju pridajemo inicijativama koje za cilj imaju jačanje stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog povezivanja u regionu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA