≫ 

Preminuo Miroslav Lazanski

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u svojoj 71. godini, potvrđeno je za Telegraf.rs.

Lazanski je preminuo u svom domu u Beogradu, od posledica srčanog udara.

- Ministarstvo spoljnih poslova sa tugom obaveštava da je iznenada preminuo naš uvaženi kolega, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski. Pamtićemo ga kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta - piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

- Ostaće upamćene njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora naše zemlje, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije. Ministarstvo saučestvuje u bolu porodice, prijatelja i kolega ambasadora Lazanskog. Komemoracija i datum sahrane biće naknadno objavljeni - dodaje se u saopštenju.

Bogata karijera

Miroslav  Lazanski rođen 1950. godine u Karlovcu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gde je i započeo novinarsku karijeru, prvo u „Polet“-u, kasnije u „Vjesniku“, „Startu“, „Danas“-u, „Politici ekspres“, „NIN-u“, „Večernjim novostima“ (1996-2001).

1991. godine  Lazanski je prešao u "Politiku". Izveštavao iz Sirije, Somalije, sa Krima, takođe izveštavao o ratovima u Avganistanu, Čečeniji, Kongu, Iraku, Iranu, Libanu, Jemenu i Libiji...

Intervjuisao je dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog", leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi" i leteo u Migu 29.

Bio gost vojnih akademija Rusije, Japana, SAD, Australije, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Rumunije... Imao je redovnu kolumnu u grčkom listu „Katimerini", japanskom „Sekuritarian" i „The Diamond Weekly". Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge.

Za ambasadora u Rusiji postavljen je u junu 2019. godine ukazom predsednika Republike Srbije. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    4. avgust 2021 | 08:29

    Šok, mislio sam da ima oko 55 - 60 godina. Bas mi je zao. Nema vise takvih novinara, ni blizu!

  • Toma M.

    4. avgust 2021 | 09:10

    Pre nekoliko dana smo razgovarali mobilnim, da se vidimo što pre na kafi?! Često smo se čuli na razna naša profesionalna pitanja!? Bio je veoma brz, na sve informacije. Želeo je uvek da bude tamo gde,, gori,,?! Bio je hrabar, nije se bojao nijednog posla. Nikada nije odbio ni jeda dogadjaj, čak i kada bi drugi to uradili išao je?! Laza je bio čovek vedrog i hrabrog srca, neustrašiv na vatrenoj liniji!!! Žurnalizam je izgubio časnog i obrazovamog novinara, a diplomatija čoveka od iskustva svetskog uma!! Neka mu je večna slava i hvala za sve što nam je podario. Počivaj u Božjem miru i raju andjeli Te čuvali. Poslednji pozdrav od Tvog dtuga i kolege tome milosavljevića.

  • Mima

    4. avgust 2021 | 08:33

    Sok.Covek koga sam volela da gledam I slusam.Vecna ti Slava veliki covece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA