≫ 

Vučić nakon sastanka sa rukovodstvom Srpske: Stav Srbije je jasan, nametnute odluke nisu dobre

Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da odluke moraju da budu donete u skladu sa interesima i saglasjom tri naroda u BiH, što je u duhu Dejtonskog sporazuma, poručio je predsednik Vučić

  • 25

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske. Vučić je razgovarao sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Posle sastanaka, koji je održan u Vili Mir, predsednik Srbije se obratio građanima. Vučić je rekao da je za Srbiju danas iz mnogo razloga poseban dan.

- Danas obeležavamo 26 godina od operacije hrvatskih snaga "Oluja", u kojoj je više hiljada Srba ubijeno, a više stotina hiljada proterano sa svojih vekovnih ognjišta - rekao je Vučić i poručio da je zadovoljan jer će Srbija i RS zajedno obeležiti godišnjicu večeras u Busijama.

Odmah nakon toga predsednik je čestitao Zurabiju Datunašviliju, koji je osvojio medalju na OI.

Predsednik je potom još jednom izrazio najdublje saučešće porodici preminulog Miroslava Lazanskog. Vučić je preneo da će se novo vozilo Vojske Srbije zvati po Lazanskom.

- Već je dogovoreno sa Jugoimport SDPR-om da se sledeće vozilo, multifunkcionalno vozilo za armiju, zove po Lazanskom. Pored ''Lazara'' imaćemo i vozilo ''Lazanski" - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je predstavnike Republike Srpske saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH i Republici Srpskoj, posebno imajući u vidu nametnute odluke Valentina Incka.

- Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da odluke moraju da budu donete u skladu sa interesima i saglasjom tri naroda u BiH, što je u duhu Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da Srbija smatra da donošenje oktroisanih odluka nije dobra i da veruje da niko neće krenuti dalje u korišćenje bonskih ovlašćenja.

- Za Republiku Srbiju prihvatljive su samo one odluke za koje su saglasni Srbi, Bošnjaci i Hrvati. Tako je bilo, tako će i biti. Da učestvujemo u nelegitimnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti i legalizovanju nelegitimnih odluka, ne pada nam napamet - poručio je Vučić.

Istakao je da je Srbija izrazila želju da se Dejton poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara o novom visokom predstavniku BiH rekao da je Kristijana Šmita sretao mnogo puta, da imaju korektne odnose, da je reč o inteligentnom čoveku.

- Odavde prethodnih deset godina niste čuli nijednu lošu reč o Sarajevu ili Bošnjacima. Razumem da se vodi politika protiv Srbije, nekome je to potrebno za izbore. Moja je molba da se ljudima kaže ono što smo zaista rekli, a to je da želimo da sačuvamo mir, da pokrenemo dijalog sa Bošnjacima i da ćemo podržavati ustavne, pravne i dejtonske obaveze - poručio je Vučić.

On je dodao da nije komentarisao odluke Republike Srpske.

- Takvih odluka ne bi bilo u Skupštini Srpske da nije bilo oktroisanja nekih drugih odluka i zašto da komentarišem posledicu, kada komentarišem uzrok - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da će Srbija uvek imati svu pažnju i sve vreme ovoga sveta "da sasluša našu braću i sestre, predstavnike Srba iz Republike Srpske".

- Dogovor koji postoji između Srbije i Srpske, zahvalan sam Dodiku što ga je uvek poštovao, i mi ćemo nastaviti da pomažemo - poručio je predsednik zahvaljujući se svim političarima Republike Srpske i Srbije.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na sastanku sa rukovodstvom Republike Srpske bilo je reči i o infrastrukturnim projektima.

- Razgovarali smo o svim našim ekonomskih projektima i mi ćemo zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija ne samo graditi već i platiti 80 odsto izgradnje puta od Rače do Bijeljine - istakao je Vučić i najavio je most na Savi, kao "doprinos prijateljstvu i bratstvu sa srpskim ali i svim ostalim narodima u Bosni".

Vučić je rekao da je bilo reči i o autoputu Beograd-Sarajevo.

- Zamolio sam Milorada Dodika da razgovara sa partnerima i da vide da li oni žele ili ne taj autoput, jer od toga zavisi brzina izgradnje autoputa i na teritoriji Republike Srbije - istakao je predsednik.

On je rekao i da je bilo reči o daljoj podršci u oblasti zdravstva, socijalne politike.

- Nastavićemo da pomažemo Drvar, Kostajnicu, Nevesinje, Dubicu - rekao je predsednik.

Predsednik je rekao da će do 15. septembra biti donet nacrt Zakona o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

- Hoćemo da imamo istu normativu u Republici Srbiji i Srpskoj i da uredimo udžebenike, posebno iz istorije, geografije i književnosti, kako bi imali isti sadržaj. Svi veliki narodi su svoj identitet kroz jezik i pismo. Hoćemo da sačuvamo svoje ime, prezime, svoj identitet i pravo na budućnost za svoju decu - rekao je predsednik i dodao da razgovor nije nimalo lak.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je takođe izrazio saučešće porodici Miroslava Lazanskog. Rekao je da je Srbija izgubila mnogo.

Dodik je rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o brojnim ekonomskim pitanjima.

On je istakao da je bilo reči i o brojnim budućim projektima, ali i da je predsednika informisao o najnovijim informacijama u BiH.

- Bilo je reči o aktuelnoj situaciji u BiH. Srbija je garant mira, posvećeni smo miru, ali strani faktor u BiH uperen je ka uništavanju identiteta i entiteta. Mi ne možemo da računamo i da verujemo u namere koje su uvek išle na degradiranje naših prava i Dejtona. Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik jer želi da napravi čvrstu granicu na Drini. Ne želimo centralizaciju BiH i suprotstavljanje Srbiji bez ikakvog razloga. To bi bilo na štetu svih nas, kao što je na štetu protivljenje pristupanju mini Šengenu - rekao je Dodik.

Aleksandar Vučić sa predstavnicima Republike Srpske Foto: Printscreen Tanjug

Dodik je istakao da je Republika Srpska posvećena izgradnji mira i da ne traži ništa što nisu njena ustavna prava.

- Žele da nam razgrade entitet i da nam razruše identitet u Republici Srpskoj. Nikada veći stepen razumevanja i shvatanja situacije nismo imali u Srbiji kao sada. Nikada veći stepen pomoći takođe nismo imali. Zahvalni smo, a verujemo i da Srbija ima obavezu da nas čuje i da nam pomogne - poručio je Dodik.

Dodik je ponovio da novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit za njega nema legitimitet. Na pitanje kako vidi to što je Šmit naveo da je spreman za razgovor, da organizuje neformalni sastanak sa predstavnicima RS u OHR-u kao i da ode bilo gde u BiH, te da neće koristiti Bonska ovlašćenja ako ne dođe do narušavanja teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je odgovorio:

"Možemo na Jahorini. Doći ćemo svi mi političari iz RS da mu kažemo da možemo da razgovaramo sa njim, kao bivšim poslanikom nemačkog saveznog parlamenta i saveznim ministrom poljoprivrede".

- On je čovek koji ima nesumljivo veliko iskustvo, ali kao visoki predstavnik on za nas nema legimtimet - poručio je Dodik.

On je dodao i da bi, ukoliko bi Šmit kreneo da smenjuje srpske predstavnike u organima vlasti na osnovu Bonskih ovlašćenja i bilo koja mera u tom smislu bio samo doprinos stvaranju još većeg haosa u BiH.

- Svi smo mi izabrani na demoktratskim izborima, koji je OSCE potvrdio da su bili fer i pošteni i mi predstavljamo upravo taj demokratski kapacitet, a ovog koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik niko nije izabrao, tako da je on samozvani visoki predstavnik - naveo je Dodik.

On je rekao da bi svakako bilo koja mera u tom smislu stvorila još veći haos u BiH.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar

    4. avgust 2021 | 14:31

    Gos.predsednice rekli ste da nekada moramo izgraditi za Bosnjacima bratske odnose ali ovakvim Dodikovim izjavama,ne verujem da se mogu izgraditi dobri odnosi.

  • V

    4. avgust 2021 | 14:13

    Vratile se devedesete

  • jerko

    4. avgust 2021 | 13:50

    Otkad je to 681 više hiljada?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA