"UČK", "Kosovo je Albanija": Grafiti mržnje ispisani na Kosmetu, u rodnom mestu kneza Lazara

Natpisi su ispisani na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta

  • 13
Grafiti u selu Prilepac Kosovo i Metohija

Foto: Kancelarija za KiM

U opštini Ranilug na Kosmetu, u selu Prilepac, rodnom mestu srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, ispisani su grafiti "UČK", "Kosovo je Albanija", "Adem Jašari".

Grafiti su ispisani na mestu koje vodi ka spomen ploči knezu Lazaru, a ovo znamenje su huligani lomili već nekoliko puta pa je meštani postavljaju samo uoči obeležavanja Vidovdana i isti dan je skidaju i sklanjaju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Jasno je da ovo spomen mesto ima veliki istorijski i emotivni značaj za Srbe na Kosovu i Metohiji, te ovakvo skrnavljenje od strane albanskih ekstremista šalje jasnu poruku verske i nacionalne mržnje i nepoštovanja srpskih svetih mesta - navode iz Kancelarije.

Kako dodaju, poštovanje verskih objekata i mesta znamenja jednog naroda civilizacijska su tekovina i preduslov toleranciji i mirnom suživotu.

- Broj incidenata, među kojima su brojni slučajevi ispisivanja grafita koji slave ovu terorističku organizaciju su se intenzivirali ove godine, na šta Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno ukazuje, a o istima obaveštava i sve međunarodne organizacije koje deluju na terenu, kao i zvaničnike u Briselu - ističu oni.

Iz Kancelarije za KiM navode da je neophodno da sve međunarodne organizacije koje su u obavezi da osiguraju bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pojačaju svoje prisustvo, posebno u mešovitim sredinama, kako bi se ovakvim provokacijama stalo na put, a srpskom narodu omogućio miran život.

- Slučaj je prijavljen policiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju traži da se počinioci ovog ekstremističkog čina, ali i drugih incidenata usmerenih prema srpskom narodu i svetinjama u pokrajini uhapse i adekvatno sankcionišu, jer politikom nekažnjavanja daju vetar u leđa svim ekstremistima da seju rasnu i versku mržnju - poručuju iz Kancelarije.

Video: Ispovest Nikole Perića, dečaka koga su prebili u Vučitrnu: Oborili su me i šutirali i otkinuli lanče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. avgust 2021 | 18:13

    NEMA NISTA OD NATO DRZAVE KOSOVA A TO BOLI !!! POSTOJI REZOLUCIJA 1244 I SVE JE JASNO -TU MRZNJA NE POMAZE !!!!!! JEDINO STA SE DESILO POSLE RASPADA JUGE JE RASELJEN NAROD SIROM SVETA,ZEMLJA U RUSEVINAMA I BEDI -MILIONI BEZ POSLA !!!

  • Gale

    5. avgust 2021 | 16:29

    Nema nista od toga Srbija se ne odrice svoje teritorije ,uskoro revans

  • Zizi

    5. avgust 2021 | 16:10

    Balkanska klasika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA