≫ 

Održana komemoracija Miroslavu Lazanskom: "On je bio zvezda našeg vremena"

Lazanski će biti sahranjen danas u 13 sati

  • 15

Porodica, prijatelji i kolege opraštaju se danas od Miroslava Lazanskog koji je iznenada preminuo u sredu u 71. godini.

U sali u Ministarstvu spoljnih poslova u kojoj je organizovana komemoracija ogromna je gužva. Pored članova porodice, na komemoraciji su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar bez porfelja Nenad Popović, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić...

Pored slike Miroslava Lazanskog stoji buket belih ruža i srpska trobojka.

Komemoraciji prisustvuju i Marko Milačić, političar iz Crne Gore i predsednik stranke Prava Crna Gora, Arno Gujon, direktor Uprave za dijasporu...

Miroslav Lazanski komemoracija Supruga i sin Miroslava Lazanskog Foto: ATA Images

Nemanja Starović, sekretar ministarstva govorio je o profesionalnoj karijeri Lazanskog, novinarskoj i diplomatskoj, o njegovim profesionalnim izazovima.

Novinarka Ljinjana Smajlović potresnim rečima se oprostila od svog kolege:

- On nikada nije nikome nacrtao metu, niti udarao ispod pojasa. Bio je jedan od najčitanijih novinara. On je bio zvezda našeg vremena! Urednik mi je jednom prilikom rekao kako su ga zvali čitaoci i žalili se da Lazina kolumna još nije objavljena... Mi bismo bili srećni kada bismo imali bar upola toliko čitalaca - rekla je LJiljana.

Smajlović je tokom svog govora otkrila da je Lazin intervju sa Putinom bio poseban i da mu je ruski predsednik otkrio nešto što nije dosad.

- Miroslav Lazanski je tokom intervjua tražio od Putina da drži Politiku tokom fotografisanja, to se nije dogodilo, ali Laza nije odustao. Putin je došao u Srbiju i Laza je na svečanom prijemu uspeo da dođe do njega i da mu list Politiku, a onda je izdejstvovao i da se to fotografiše. Bio je neustrašiv. Izuzetna pojava - rekla je Smajlović, a prenose Novosti.

Novinarka Ljubinka Milinčić rekla je:

- Treći je dan otkad je umro Lazanski. Nismo hteli da poverujemo, čekali smo da se još jednom potvrdi. Nažalost, istina je. Mi smo se, naravno, znali jako dugo. Sećam se, kad sam obavestila moje kolege da u redakciju dolazi Lazanski, pitali su šta će da radi. Rekla sam: "Nek radi šta hoće, on je Lazanski!" I tako je i bilo. Sve što je radio podizalo je tiraž. Ovih dana sa tugom konstatujemo da nam Lazanski poslednji put podiže tiraž.

- Treba istaći da Lazanski sve što je radio, radio je sa ogromnom ljubavlju - ja mislim da je to ključ njegovog uspeha - rekla je ona.

Govor je održao i novinar i kolumnista "Politike" Aleksandar Apostolovski.

- Laza danas nije sa nama, ali da li iko veruje da je zaista otišao? Pa, ne bih se kladio u to. Možda se pojavi, nasmeje se šmekerski i istera nas odavde, ništa nas ne sme iznenaditi jer je reč o Miroslavu Lazanskom - započeo je on.

- Zemlja je mogla da se okrene naopačke, moglo je da se dogodi bilo šta, ali je njegov odlazak bio vest dana - rekao je Apostolovski.

- Zaista je bio jedini novinar na jugoslovenskim prostorima koji je imao istinski status pop zvezde. Bio je Zdravko Čolić srpskog i Jugo novinarstva, tako sam ga ja zvao!

Lazanski će biti sahranjen danas u 13 časova na Novom groblju u Beogradu, a počivaće u Aleji zaslužnih građana.

Otvorena je i elektronska Knjiga žalosti na adresi: protocol@mfa.rs.

Video: Novinar, analitičar i političar: Preminuo Miroslav Lazanski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA