≫ 

Ministar Dmitrović: Nikada nigde nisam rekao da je žena kriva za lošu demografsku sliku Srbije

U jutarnjem programu TV Prve ministar je ispričao da ljudima dete više nije centar sveta nego - hedonizam

  • 7
Ratko Dmitrović Žena je naš prioritet, kaže Ratko Dmitrović, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Nikada nigde nisam rekao da je žena kriva za lošu demografsku sliku Srbije. Sasvim suprotno. Rekao sam da je žena centar ove priče, naš apsolutni prioritet, da ona odlučuje jer ona rađa, pa je stoga na svima nama da joj maksimalno pomognemo, da je pitamo šta još i šta sve možemo da učinimo kako bi ona donela odluku da rodi više dece.

Ovo ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović poručuje nakon gostovanja u jutarnjem programu TV Prve gde je govorio o natalitetu, položaju žene u društvu i ulozi žene u podizanju natalitet.

- Rekao sam i nešto što do sada u javnosti, na taj način i tako otvoreno, niko nije kazao; da ženu hitno moramo zaštititi od poslodavaca, a ogroman ih je broj, koji u trudnoj ženi i porodilji umesto majke vide problem, osobu koja koči uvećanje njihovog novčanog i svakog drugog profita. Sve ovo može da se proveri za dvadesetak minuta, koliko je trajalo moje gostovanje na jednoj televiziji, gde sam govorio o demografiji. Čemu laž? Nema od toga nikakve koristi. Tek poneko lično zadovoljstvo - navodi ministar Dmitrović.

U jutarnjem programu TV Prve ministar je ispričao da ljudima dete više nije centar sveta nego - hedonizam.

- Ovo što mi imamo ovde nije ništa novo. Svi imamo ovaj problem. Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljujući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam - kazao je Dmitrović.

- Nije više san da mladih imaju četvoro dece, nego 'Imaću dve kuće, jahtu, putovaću po svetu - dodao je ministar za brigu o porodici.

Dmitrović je naveo da je jako bitna uloga žena u borbi protiv negativnog priraštaja. Na konstataciju voditeljke da nije samo do žena, Dmitrović je odgovorio: "Nije do vas u onih 10 odsto, a u 90 odsto jeste". Nastavio je da su žene doživele potpunu emancipaciju i kao primer naveo da 72 odsto srpskog pravosuđa čine žene koristeći pri tom, moramo da primetimo, neobičnu formulaciju "da bude".

- Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete - istakao je on.

Nakon ovog gostovanja oglasila se potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je rekla da je neprimereno kriviti žene za pitanje nataliteta.

Mihajlović: U podizanju nataliteta svi moramo da učestvujemo

- Društvo u kojem su žene obrazovane i emancipovane nije uzrok niskog nataliteta - istakla je Mihajlovićeva. Ona je, u saopštenju, navela da je Vlada Srbije posvećena unapređenju rodne ravnopravnosti i boljem položaju žena.

- Naš zadatak i cilj jeste da žene imaju jednake uslove kao i muškarci, jer im to omogućava i da budu majke, ali i da napreduju u poslu i društvenom životu - napomenula je Mihajlovićeva. Ona je ukazala da jednaki uslovi znače i da očevi mogu da koriste roditeljsko odsustvo za čuvanje dece, kao i da je rodna ravnopravnost i podela kućnih poslova, jednake plate za isti rad, mogućnost napredovanja u poslu.

Podizanje stope nataliteta je proces u kojem moramo svi da učestvujemo, naglasila je Mihajlovićeva i podsetila da je Koordinaciono telo formirao tadašnji premijer Aleksandar Vučić baš u nameri da stvorimo uslove da i žene, kao i muškarci, imaju jednake mogućnosti da se razvijaju, rade i žive.

U saopštenju upućenom Dmitroviću, Udruženje "Mame su zakon" ističe se da većina žena rađa dete ili decu jer to želi i kada misli da su se za to stekli uslovi, u dogovoru sa partnerom.

- Mnoge žene pogađaju odredbe lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, i ne ohrabruje ih da se odluče za novi korak u životu. Sa tim nemaju veze ni emacipacija, a ni insistiranje na ravnopravnosti kako Vi u izjavi diskretno sugerišete - navelo je to udruženje.

Poručuju da dete nije samo briga majke, već i oca, i da zato emancipacija žena neminovno dovodi i do emancipacije muškaraca koji sve više žele i preuzimaju obaveze koje su u patrijarhalnim okvirima bile strogo rezervisane isključivo za žene.

- Zakon i nespretne izjave zvaničnika Vlade Republike Srbije nanele su ogromnu štetu i poljuljale poverenje u sistem i državu u najosetljivijem periodu života i stvorile dodatnu nesigurnost kada je o proširenju porodice reč - ocenjuju u udruženju Mame su zakon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    12. avgust 2021 | 16:57

    Наравно да није крива "жена Српкиња" . Криви су ратови, криво је само трусно а великим силама изазовно и корисно подручје трусног и несигурног Балкана ... криви смо и ми што смо то дозволили ... и свако ко "жену Српкињу" ( између осталих и ту моју мајку оптужи ) од мене ће огроооомни минус добити...

  • Dragojlo

    12. avgust 2021 | 20:37

    Dmitrovicu deca su Bogom data!!!

  • boki

    12. avgust 2021 | 18:16

    Ma bitno je da si pomenuo predsednika ovo drugo nije bitno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA