Ambasadori Kazahstana, Indije i Azerbejdžana kod Vučića: Predsednik Srbije primio akreditivna pisma

Predsednik je primio akreditivna pisma ambasadora Kazahstana Madija Atamkulova, ambasadora Indije Sandživa Kolija, kao i ambasadora Azerbejdžana Kamila Hasijeva

  • 0
Predsedništvo Srbije. zgrada Predsedništva Srbije, Andrićev venac Foto: Marko Jovanović

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Kazahstana Madija Atamkulova, ambasadora Indije Sandživa Kolija, kao i ambasadora Azerbejdžana Kamila Hasijeva.

Predsednik Vučić je ambasadoru Kazahstana poželeo dobrodošlicu, uveren da će on, na temelju prijateljskih odnosa dveju zemalja, sa uspehom obavljati diplomatsku dužnost. I ovom prilikom je ukazao na značaj toga što je diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji pre dve godine podignuto na nivo ambasade.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Atamkulova da prenese pozdrave predsedniku Tokajevu, kao i prvom predsedniku Kazahstana Nazarbajevu, saopštilo je Predsedništvo.

Izrazio je nadu da će u ovoj godini, kada se navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kazahstana, u zvaničnu posetu doći predsednik Tokajev, kao i drugi kazahstanski zvaničnici, posebno šef diplomatije, koga očekujemo u Beogradu prilikom obeležavanja jubileja Pokreta nesvrstanih, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija i Kazahstan treba da rade na jačanju političkih odnosa kroz intenzivniju razmenu zvaničnih poseta i međusobnom podrškom u multilateralnim formatima, kao i na jačanju ekonomske saradnje.

Ambasador Atamkulov je rekao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u Srbiji i preneo pozdrave predsednika Tokajeva i prvog predsednika Nazarbajeva. Naveo je da Kazahstan smatra Srbiju za važnog političkog i ekonomskog partnera.

Ambasador Republike Kazahstan Madi Atamkulov, Aleksandar Vučić Novoimenovani ambasador Republike Kazahstan Madi Atamkulov-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kazahstanski ambasador je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Vučić je izrazio zahvalnost Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije nepriznavanjem tzv. Kosova, kao i nadu da će ta podrška i dalje biti izražavana u međunarodnim organizacijama.

Akreditivna pisma predao i ambasador Indije

Predsedniku Vučiću akreditivna pisma je predao i ambasador Republike Indije Sandživ Koli.

Vučić je tom prilikom izrazio uverenje da će ambasador Koli tradicionalno dobre i prijateljske veze dve zemlje, koje karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima, svojim posvećenim radom učiniti još sadržajnijim.

Ambasador Republike Indija, Sandziv Koli, Aleksandar Vučić Novoimenovani ambasador Republike Indija Sandziv Koli predao akreditivna pisma predsedniku Srbije-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Podsetivši na čvrste odnose, građene u doba nastajanja Pokreta nesvrstanih, Vučić je izrazio nadu da će premijer Modi prihvatiti poziv da učestvuje na obeležavanju 60-ogodišnjice tog Pokreta u oktobru u Beogradu.

Predsednik Vučić je zahvalio Indiji na solidarnosti pokazanoj tokom pandemije, konkretno na pomoći da pribavimo vakcine koje je njihov Institut za serume razvio u saradnji sa "AstraZenekom".

Takođe, zahvalio je na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Ambasador Koli je rekao da je upravo predsednik Vučić otvorio novu eru u odnosima između dve zemlje, podsetivši da je 2017. godine kao premijer boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle trideset godina.

Istakao je da se nada napretku u međusobnim ekonomskim odnosima, primećujući veliki ekonomski napredak Srbije, čije iskustvo može da posluži i Indiji.

Vučić primio akreditivna pisma i ambasadora Azerbejdžana

Predsednik Vučić primio je akreditivna pisma i ambasadora Republike Azerbejdžan Kamila Hasijeva i poželeo mu uspešan diplomatski mandat u Beogradu.

Ambasador Republike Azerbejdzan, Kamil Hasijev, Aleksandar Vučić Novoimenovani ambasador Republike Azerbejdzan Kamil Hasijev sa predsednikom Srbije-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je rekao da Srbija pridaje poseban značaj strateškom partnerstvu sa Azerbejdžanom, a da je u narednom periodu potrebno da zajednički radimo na snaženju ekonomske i svake druge saradnje.

Istakao je da će predstojeća poseta predsednika Alijeva dati novu dimenziju našoj saradnji i, tim povodom, uputio srdačne pozdrave predsedniku Alijevu.

Predsednik Vučić je izrazio posebno zadovoljstvo što Srbija zajedno sa Azerbejdžanom, kao predsedavajućim Pokreta nesvrstanih zemalja, organizuje u Beogradu obeležavanje važnog jubileja – 60. godišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja.

Rekao je, takođe, da dve zemlje povezuje i opredeljenje za čvrsto poštovanje međunarodnog prava i, s tim u vezi, izrazio zahvalnost Azerbejdžanu za poštovanje teritorijalnog integriteta i suveriteta Srbije.

Ambasador Hasijev je preneo pozdrave predsednika Alijeva i rekao da će sporazumi, koji će biti potpisani tokom predstojeće posete, dati veće mogućnosti za saradnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA