≫ 

Sastanak naprednjaka i socijalista u Beogradu:"U interesu Srbije je nastavak saradnje SPS-a i SNS-a"

Sastanak će biti posvećen nastavku saradnje u realizaciji ciljeva državne i nacionalne politike, kao i pripremama za predstojeće izbore - navodi se u saopštenju

  • 16
Međustranački dijalog, Skupština Srbije Foto: Tanjug/Rade Prelić

U sedištu Socijalističke partije Srbije (SPS) u Beogradu danas je održan sastanak rukovodstava Srpske napredne stranke (SNS) i SPS posvećen nastavku uspešne saradnje u realizaciji ciljeva državne i nacionalne politike, kao i pripremama za predstojeće izbore, saopšteno je iz Glavnog odbora SPS.

Delegacije dveju stranaka predvodili su predsednici stranaka Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

- Postoji potpuno međusobno poverenje i razumevanje o tome da želimo da nastavimo saradnju, a moje mišljenje je zajednički kandidat na predsedničkim izborima treba da bude predsednik SNS - izjavio je danas šef SPS Ivica Dačić.

On je novinarima rekao da je lider SNS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostavio mogućnost da se SPS sama opredeli da li će zajedno sa SNS nastupati na parlamentarnim izborima, imati jednu listu, ili odvojene liste. Naglasio je i da je ono što povezuje SNS i SPS interesi Srbije, a ne priča o kadrovskim pitanjima.

Što se tiče datuma održavanja izbora Dačić, kao neko ko predsedava međustranačkom dijalogu bez posredovanja stranaca, kazao je da je juče objavljen jedan detalj kao da je svetska novost, a to je da će izbori biti održani 3.aprila.

- Predsednik Vučić je još u oktobru izneo taj datum, i on nije tajna, jer postoji nekoliko mogućih termina gde u isto vreme mogu biti predsednički i gradski i parlamentarni izbori. To su 3.april, 10.april ili 17.april. Zar mislite da nekome na dan NDH 10.aprila pada napamet da raspiše izbore, a koliko je meni poznato 17. april je katolički Uskrs -  dodao je on.

Dačić je rekao da nema mnogo termina i da nije toliko važno da li će biti 3.aprila ili nedelju pre ili posle.

"U susret onome što je najavljeno da će s druge strane i spolja i iznutra biti pripreman zajednički nastup opozicije normalno je da mi na vlasti razgovaramo o zajedničkom pristupu toj temi“, objasnio je on.

Dačić je kazao da postoji potpuno međusobno poverenje i razumevanje između dve partije da žele da nastave saradnju.

Što se predsedničkih izbora tiče, kazao je da lično smatra da zajednički kandidat ne može biti potpredsednik ili zamenik, kao što to kandiduju neki drugi potpredsednicu, već to treba da bude predsednik SNS.

"Mi smo ozbiljni ljudi i ne želimo da varamo narod i zato kandidat treba da bude predsednik SNS imajući u vidu da je i prošli put bio, ali ta tema nije bila sada na dnevnom redu odlučivanja“, naglasio je Dačić.

Podsećamo, oko 16 sati u sednište socijalista na Studentski trg došli su Vučić, premijerka Ana Brnabić, potpredsednici SNS Aleksandar Šapić, Marija Obradović, Miloš Vučević, Milenko Jovanov i predsednik IO Darko Glišić.

U deleaciji socijalista su funkcioneri te stranke Branko Ružić, Dušan Bajatović, Predrag Marković.

Antić: Ima logike da ozbiljno razmatramo zajedničku listu za izbore

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da zbog brojnih zajedničkih rezultata vladajuće koalicije ima logike da se ozbiljno razmotri zajednička lista Srpske napredne stranke i socijalista na izborima 3. aprila, jer bi to, po njegovoj oceni, bilo i bolje i celishodnije.

- Mislim da postoji visok stepen logike da razmatramo scenario da na izbore idemo i sa zajedničkom listom, naprosto sama kampanja i sama struktura obraćanja i Srbiji i biračima i promociija svega što smo zajedno uradili ima logike da se potpuno ozbiljno razmatra scenario da je bolje i celishodnije da se na sve izbore ide sa zajednčkom listom - rekao je Antić za TV Tanjug.

Antić je dodao da SPS i SNS imaju izuzetnu dobru saradnju kao i ostali parteri na listama obe partije i da ta saradnja traje od 2012. godine.

- Ona je bazirana na zajedničkim prioritetima i vizijama, sve što radimo je deo vizije kao i ukupan odnos prema ključnim nacionalnim pitanjima i prioritetima i segmentima u kojima Srbiju želimo da unapredimo, u zdravstvu, energetici, obrazovanju - rekao je on.

Aleksandar Antić Foto: Marko Jovanović

Na pitanje da li je to dovoljno za zajedničku predizbornu kampanju Antić kaže da zaboravljamo izbore 2017. godine kada je Aleksandar Vučić bio zajednički kandidat i kada je on pobedio u prvom krugu.

- Ako smo u zajedničkoj politici ostvarili sve te rezultate potpuno je prirodno da se očekuje i od SNS i SPS da podrže Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima aprila 2022. godine - rekao je Antić.

Na pitanje da li SPS može samostalno da izađe na parlamentarne i beogradske izbore, Antić kaže da će se razgovrati i procenjivati.

Prema njegovim rečima, "tu postoji spinovanje u medijima koji prave famu", jer smatra da je logičan zajednički nastup, ako su istog dana predsednički izbori, na kojima je zajednički kandidat Aleksandar Vučić, begradski i možda parlamentarni izbori.

- Danas ćemo imati sastanak rukovodstava SNS i SPS i predsednika Aleksandra Vučića, rekao je Antić i naglasio da će se dodatno o izborima razgovrati unutar stranke- Donećemo najbolje odluke i za Srbiju i za našu partiju i koaliciju - rekao je Antić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    4. septembar 2021 | 02:56

    SPS je siguran u dobru budućnost Srbije sa Aleksandrom Vučićem i zato su i postigli dogovor.

  • Vesna3112

    3. septembar 2021 | 21:20

    Ako nešto dobro funkcioniše ne treba ga menjati. Saradnja SNS- a i SPs-a je proverena i dobitna .

  • Sanara

    3. septembar 2021 | 23:24

    Ako nešto dobro funkcioniše ne treba ga menjati. Saradnja SNS- a i SPs-a je proverena i dobitna .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA