≫ 

Olivera Nedeljković: Iskustvo Kazahstana može da nam posluži kao ilustrativan primer

Olivera Nedeljković je predsedavajuća parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Narodnoj Skupštini Srbije

  • 1
Olivera Nedeljković Foto: Promo

Olivera Nedeljković, predsedavajuća parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Narodnoj Skupštini Srbije, smatra da je obraćanje predsednika Kasima Žomarta Tokajeva narodu Kazahstana jasno je definisalo najvažnije strateške pravce razvoja i reforme u bliskoj budućnosti.

- Ekonomija, zdravstvo i obrazovanje, razvoj regiona i tržišta rada, politička modernizacija i zaštita ljudskih prava, konsolidacija društva ključna su pitanja od čijeg uspešnog rešavanja zavisi budućnost zemlje - navodi Olivera Nedeljković.

- Zadivljujuće je što se zadaci koji stoje pred mladom državom, koja ove godine slavi 30. godišnjicu nezavisnosti, rešavaju dosledno, sistematski efikasno - smatra ona.

Prema njenim rečima, šef države u svom obraćanju sledi nepromenljivo načelo da će samo put modernizacije i sveobuhvatnih reformi obezbediti dugoročan razvoj zemlje i društva.

Kazahstan, obraćanje predsednika Obraćanje predsednika Kazahstana, Foto: akorda.kz

- Postavljajući zadatke za budućnost, pažnja je usmerena na rešavanje pitanja daljeg razvoja poljoprivrednog sektora, kao i digitalne vlade, gde je Kazahstan već pokazao značajan uspeh. Nesumnjivo je da će korišćenje raspoloživih resursa, transporta i logistike, informacija i telekomunikacija, intelektualnog potencijala

zemlje dati željeni rezultat. Pre svega, za sveobuhvatan i uravnotežen razvoj zemlje i dalje poboljšanje blagostanja građana, uprkos svim globalnim izazovima i pretnjama - objašnjava.

Posebna pažnja posvećena je pitanju fazne političke modernizacije - jednog od glavnih zadataka strateškog kursa Kazahstana. Istovremeno, kao iskusan političar, kao istinski patriota svoje zemlje, Kasim Žomart Tokajev poziva svoj narod na jačanje vrednosnih orijentisanosti i jedinstvenog identiteta zemlje, kao i na očuvanje nacionalnog jedinstva, navodi Nedeljković.

Srbija trenutno rešava, u mnogim aspektima, slične zadatke reforme političke i ekonomske sfere, a iskustvo Kazahstana može nam poslužiti kao ilustrativan primer, smatra narodna poslanica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    6. septembar 2021 | 20:12

    Kazahstan je prelepa zemlja , treba je obkici i skijati na Cimbulaku !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA