≫ 

"Merkelova dolazi u Beograd 13. septembra, potom i Ursula fon der Lajen. Važni dani pred Srbijom"

Pred Srbijom je nekoliko važnih nedelja.To se vidi kad pogledate samo kakva nam je agenda za septembar i koji sastanci nas očekuju - rekao je predsednik Srbije

  • 42

Važni događaji su pred Srbijom, u posetu nam dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel, potom Ursula fon der Lajen, očekuje me sastanak sa turskim predsednikom... dovoljno je da vidite agendu za septembar pa da bude jasno koliko je bitnih susreta koji nas očekuju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju iz Palate Srbija.

O poseti Angele Merkel i susretima sa visokim zvaničnicima

Predsednik Srbije na početku govorio je o predstojećoj poseti Angele Merkel Srbiji, 13. septembra, i rekao da je to izuzetna čast za Srbiju.

- Angela Merkel nam dolazi u Beograd, ona će imati sastanke u Srbiji. Želim da joj se zahvalim na svemu što je učinila za Zapadni Balkan. Nikada nećemo zaboraviti šta je učinila za nas 2015. godine kada je Hrvatska uvodila sankcije Srbiji - rekao je Vučić.

- Imao sam čast i priliku da je ugostim na kraju njenog mandata. Mislim da će to biti, dok je kancelarka, i moguće jedna od poslednjih poseta i velika čast za Srbiju - rekao je Vučić.

Dodao je da je bitno da se sa Merkelovom razgovara o svim važnim regionalnim dešavanjima.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Njujork, UN Foto: Predsedništvo Srbije

On će se tokom septembra sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, te liderima Višegradske grupe.

- Posle imamo posetu Ursule fon der Lajen, a u međuvremenu američke i francuske senatore. Takođe, u međuvremenu, videćemo da li video ili ne, samit Otvoreni Balkan - rekao je Vučić.

Dodao je da će se već u nedelju sastati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

- I zbog sutrašnjeg susreta sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom, kao i zbog svih drugih stvari koje imamo, i pred Dan nacionalne zastave i jednistva - rekao je Vučić.

Takođe, najavio je susret u Beogradu i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

U tom smsilu, primetio je da je samo septembar prepun važnih događaja.

- Kada pogledate agendu za septembar, jasno je da su važni događaji pred Srbijom, da se mnogo toga važnog za zemlju dešava - rekao je Vučić.

O dijalogu sa Prištinom

- Čudne stvari su se događale u prethodnih 48 sati. Za našu zemlju mir je od presudnog značaja. Danas su na tehničkom nivou završeni pregovori sa Prištinom.

Dobra vest je to što je napravljen mali pomak oko nestalih i što će nekoliko porodica moći da sahrani svoje najmilije. Druge vrste napretka nije bilo jer albanska strana ne želi razgovor. Nisam u stanju da dokučim zašto to rade - rekao je Vučić.

- Za našu zemlju mir je od presudnog značaja, sve što smo uspeli da promenimo u našoj zemlji uspeli smo zbog čuvanja mira. Život uvek stavljamo ispred svega. Dok sam predsednik Srbije, možemo da se pohvalimo ekonomskim prosperitetom ali i da sačuvamo glavu. Ne želim da učestvujem u nelegalnoj politici, zato smo trpili i prihvatali pritiske i pretnje, lično sam se trudio da ne reagujem na uvrede i besmislice koje sa slušao - kazao je predsednik.

- Oni ne žele da razgovaraju o ZSO, a ni onome što je za nas možda i veća opasnost, a to je Ivan Todosijević On bi, po njihovom mišljenju trebalo da ide u zatvor jer je imao drugačije mišljenje - rekao je Vučić.

O dešavanjima na Cetinju

- Dobio sam pozivnicu za prisustvovanje ustoličenja, ali nisam otišao. Smatram da moramo da uspostavimo mir u regionu. Ni na koji način se ne mešam u njihove unutrašnje odnose. Međutim, kako je on ustoličen, svi iz regiona su krenuli na napade.

Kordon policije i barikade pred ulazak na Cetinje Foto: Nikola Tomić

Što iz Hrvatske, što iz Crne Gore. Srbija je uvek tema napada svima. Svaki dan moraju da izgovaraju najgnusnije laži o nama. Ono što mi je bilo iznenađujuće, to što se pokrenula hajka u hrvatskim medijima. Da sam ja komandovao helikopterom na Cetinju, kako sam ja razgovarao sa nekime u 1, 2 ili 3 ujutru... Nisam ni sa kime razgovarao, sve izmišljaju. Oni lažu da ja preko SPC pokušavam da pravim Veliku Srbiju - rekao je Vučić.

O stopi rasta

- Naš cilj je da držimo stopu javnog duga do 60 odsto. Svega nekoliko zemalja ima manju stopu javnog duga od Srbije.

Verujem da ćemo 1. decembra imati započetu izgradnju 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica i to je rekord u Evropi - rekao je predsednik Srbije.

"Srbiju ne interesuju ratovi već ekonomski prosperitet"

Srbija nije zainteresovana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regionu, ne interesuju nas nikakvi ratovi ni sukobi, ne zato što smo slabi, već što smo dovoljno pametni da nas interesuje ekonomski prosperitet poručio je večeras predsednik i istakao da Srbiju jedino zanima ekonomija, partnerstvo i saradnja sa tim državama.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Mi ni na koji način ne smemo da oslabimo Srbiju, ne želimo ratove i sukobe, mi u tome nećeo da učestvujemo, jer znamo da bi nas to povuklo na dno - rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

Drugima koji, kako je rekao, pokušavaju da zaustave Srbiju na njenom razvojnom putu različitim vrstama pritisaka ili na drug način, predsednik je poručio da ne očekuju da nećemo umeti da se odbranimo, naravno, ne vojno.

- Razlika između Srbije danas i one od pre 90- i danas je, da ne kažem 20 naprama jedan, ali sigurno je 10 naspram jedan sigurno, ali to nama ne pada na pamet - rekao je Vučić i dodao da Srbija želi da razgovara i dogovara sa svima, rekao je Vučić i poručio "nemojte da nam ponižavate, kao što ste decenijama činili".

Govoreći o aktuelnom trenutku, Vučić je rekao da je još mnogo posla koji treba uraditi, jer agenda je, dodao je, izgradnja novih škola, novih bolnica, kliničkih centara, fabrika, puteva...

Najavio je da će u oktobru biti otvorena nova fabrika u Blacu, koja će zaposliti 75 žena, a potom i u Kraljevu.

Predsednik je zamolio građane da, kako je rekao, dobro razumeju poziciju naše zemlje, ali i nervozu drugih koja je njemu razumljiva. Kao primer je naveo Hrvatsku za koju je rekao da Srbija nije mogla nikada da im priđe po svemu onom što bismo mi stvorili na teritoriji Srbije.

- I kada Srbija brzo napreduje onda se vode kampanje protiv mene, za sve sam kriv. I zamislite da mi vodimo takvu kampanju prema hrvatskim političarima. Molim medije da to ne čine, jer oni su nam potrebni isto koliko i mi njima i samo ko budemo sarađivali uspećemo - rekao je predsednik.

On je još jednom čestitao mitropolitu Joanikiju na ustoličenju i izrazio nadu, da će, kako je rekao, "nasa prijateljska ibratska" Crna Gora moći da prevaziđe trenutnu situaciju.

Srbija, poručio je, ni na koji način neće uticati, osim ako možemo da pomognemo kao na primer tako što su imali veliki broj turista ove godine iz Srbije.

Da na takav način, kaže, zajedno učestvujemo u bržem ekonomskom razvoju naših zemalja, jer za tu saradnju ima još mnogo prostora.

Video: Vučić o ustoličenju Porfirija u Pećkoj patrijaršiji: Da neće da nam kažu da to nije deo srpske crkve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zakbg

    8. septembar 2021 | 19:38

    Ja se više brinem za tehnički pregled auta jer su standardi gori i skuplji od Švajcarske a plata deset puta manja od Švajcarske. Knjige za decu me koštale trećinu plate i još neke sitnice za decu ode plata a tek je počeo septembar.

  • Zlatka

    8. septembar 2021 | 18:32

    Mogla sam da živim i bez tog saznanja!

  • Hr

    8. septembar 2021 | 18:42

    Ona obilazi citavu regiju od Tirane nadalje ,ne dolazi samo u Srbiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA