Koliki je značaj posete Angele Merkel? "Postoji simbolika dolaska nemačke kancelarke u Srbiju"

Uvek je dobro kad dolazi kancelar Nemačke u Srbiju zato što je Nemačka uvek pokazivala interes za ovo područje, koje se u najvećem delu poklapa sa našim interesima - politička stabilnost, ekonomski napredak, integracije - rekao je nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević

  • 2
Angela Merkel, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže za RTS da poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, mesec dana pred odlazak u penziju, pokazuje koliki značaj Nemačka pridaje ovom regionu.

Ognjen Pribićević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je dobra vest da kancelarka Angela Merkel u ponedeljak dolazi u Srbiju.

- Uvek je dobro kad dolazi kancelar Nemačke u Srbiju zato što je Nemačka uvek pokazivala interes za ovo područje, koje se u najvećem delu poklapa sa našim interesima - politička stabilnost, ekonomski napredak, integracije. Nemačka snažno podržava naš put evropskih integracija. Nisu nam interesi isti kada je reč o Kosovu - rekao je nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj.

Prema njegovim rečima, dolazak Merklove u Srbiju, koja za mesec dana odlazi u penziju sa funkcije kancelarke, ima simboliku jer pokazuje koji značaj Nemačka pridaje ovog regionu.

- Ovo područje nije prioritet kancelarke ali je, van liste prioriteta, jedno od najvažnijih pitanja. Za Nemačku je EU prioritet, Amerika, Rusija, a zapadni Balkan je jako važno područje i želela je posetom da pokaže koliko je to važno. Verujem da će razgovori biti iskorišćeni da se odnosi dalje prodube - napomenuo je Pribićević.

Angela Merkel Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ukazuje da na Zapadu nije običaj da se neko nakon odlaska u penziju i dalje se bavi politikom, ali će Merkelov, kaže, imati veliki uticaj kao jedan od najvećih predstavnika politike u poslednjih 20 godina.

- Šta je zaostavština kancelarke jeste sama EU. Nemačka je vrlo mudro odlučila da jača samu sebe jačajući EU, naravno, nije to samo njena politika već i njenog prethodnika. To je bila mudra politika da se izbegnu strahovi iz prošlosti - naveo je nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj.

Takođe, dodaje, njena zaostavština jeste i ono što je uradila na planu sopstvenog učešća u raznim mirovnim inicijativama.

- Jedna posvećenost nemačke rešavanju konflikata bez sukoba. To je najveća zaostavština. Bilo je i problema - dodaje Pribićević.

Aleksandar Vučić Angela Merkel, Predsednik Republike Srbije razgovarao je putem video linka sa nemačkom kancelarkom Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

"Svaka inicijativa prema Zapadnom Balkanu daleko ispod očekivanja"

Govoreći o inicijativi Berlinski proces, koji je pokrenula upravo Angela Merkel, Pribićević je rekao da je svaka inicijativa EU prema Zapadnom Balkanu daleko ispod očekivanja.

- U celini gledano sve te inicijative su otišle daleko ispod očekivanja zato što nije postojalo strateško razmišljanje, da shvate da je jedini put da se obezbedi celovitost Evrope da celo područje Zapadnog Balkana uđe u EU. Nije bilo svesti, pre dvadeset godina, o tome i to je nešto što je najopasnije što ostaje posle nje. Posle nje će biti još manje strateškog razmišljanja. Veliko je pitanje šta će biti što se tiče Zapadnog Balkana - ukazao je Pribićević.

Objašnjava da su EU i Amerika, ne uključujući sve zemlje u blok, otvorile prostor na koje su ušle druge velike zemlje, Rusija i Kina, što je prirodno.

Oko pitanja Kosova će, kaže, razlike Srbije i Nemačke ostati iste.

Angela Merkel  Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

"Niko u Nemačkoj sada nema harizmu kao Merkel"

Prema njegovim rečima, odlazak Angele Merkel u penziju jeste kraj jedne ere.

- U Nemačkoj je to bilo i ranije, njena velika odluka oko prijema izbeglica koja nije dobro prošla. Ta era liberalizma je počela polako da se završava dolakom Trampa na vlast kada se pokazalo da idemo u jedno novo vreme, vreme koje će ozbiljnije dovoditi u pitanje postulate ere liberalizma. Odlaskom Merkel odlazi poslednji političar te ere liberalizma i ulazimo u novo vreme - navodi Pribićević.

Kaže da u Nemačkoj nijedno od troje političara koji pretenduju na mesto kancelara nemaju ni izbliza tu harizmu koju ima Merkel.

- Tu harizmu je imao Tramp, ima Džonson, ali oni predstavljaju novi izazov, oni su vesnici novog doba, a političare nove ćemo tek videti, pre svega u SAD, Britaniji. Videćemo u periodu od jedne decenije, 5-10 godina, nova lica koja su izraz promenjenog sistema vrednosti, rijaliti kulture, sve manje uloge nauke, obrazovanja, a sve više komunikacijskih i sredstava koja sve više utiču i na izraz i izbor političara - zaključuje Pribićević.

Video: Vučić: Merkel u ponedeljak u Beogradu! Imaću susrete i sa fon der Lajen, Erdoganom, Lajčakom, Ramom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    9. septembar 2021 | 12:24

    Pa naravno da dolazi da poseti svoju koloniju, da kaze ja idem ali sam vam za vratom i dalje, da budete dobri i poslusni i da je nemacki interes uvek iznad svega, manite se ljudi, kada je nama nemacka dobro zelela, pobila Izmedju 3 i 4 miliona Srba u veoma kratkom roku, a sad dolazi da kaze da joj treba radnika jer nemacka privreda treba jeftiniju a kvalifikovanu radnu snagu a ona ce nama dati migrante

  • nikolas

    9. septembar 2021 | 11:03

    VAZAN JE DOLAZAK ZBOG JACANJA EKONOMSKIH VEZA BEZ OBZIRA STO PO PITANJU KOSOVA I METOHIJE IMA DRUKCIJE STAVOVE !!! DANKE ENDZI !!! POMOGLA NAM JE DA NEUDJEMO U EU I DA OSTANEMO NEUTRALNI KAO SVAJCARSKA !!! JOS SAMO DA NAS NATO OKUPATOR NAPUSTI I DA BUDEMO SLLBODNI POSLE 22 GODINE ROBSTVA!!!! SRBIJA CE NAPREDOVATI SA PRIJATELJIMA NA ZAPADU I NA ISTOKU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA