"SAD traži primenu dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine"

Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan naveo je da ne isključuje i mogućnost da sa Lajčkom napravim posetu regionu i razgovara sa liderima i stranama u dijalogu

  • 2
White House, Bela Kuća, Vašington Foto: Tanjug/AP

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kaže da će SAD koristiti svaku priliku da pomognu i podrže napore EU u postizanju dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uključujući i zajedničke posete regionu.

U prvom javnom nastupu nakon stupanja na dužnost specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Eskobar je odgovarajući na pitanje Tanjuga naveo konkretne načine na koje će Vašington podržati napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

- SAD preko svojih ambasada u Beogradu i Prištini radi na tome da se postignuti dogovori sprovedu. Mi ohrabrujemo lidere da posvete svoju energiju dijalogu, a ne da ga zaobilaze, da primene sve što su oni ili njihovi prethodnici dogovorili u okviru Briselskog procesa - izjavio je Eskobar.

U odgovoru Tanjugu, Gabrijel Eskobar je naveo da ne isključuje i mogućnost da sa Lajčkom napravim posetu regionu i razgovara sa liderima i stranama u dijalogu.

Eskobar je na konferenciji ”Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put” koji su organizovali briselski Centar za evropsku politiku ( EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je administracija SAD fokusirana na ideju da Zapadni Balkan mora da postane deo EU kao i na poruku da veliki ekonomski i integracioni zamah u regionu moraju podržati EU i zemlje članice.

- Zabrinut sam zbog nedostaka poverenja u proširenje i izostanka snažnih poruka EU regionu kao i zbog nedostatka podrške zemalja članica procesu proširenja. Moj posao će biti da podržzim one koji žele da naprave razliku u regionu - kazao je Eskobar.

Gabriel Escobar  Gabrijel Eskobar Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar-Foto: U.S. Embassy in Serbia

Eskobar dodaje da je pozicija SAD takva da veruju da postoji ”malo rizika” za EU da se proširi na region od 22 miliona i poručuje da se nada da zemlje članice to razumeju.

- Takođe, mi verujemo da je kandidatura za članstvo u EU budućnost Zapadnog Balkana. Svaka zemlja koja je ušla u EU postala je demokratičnija, perspektivnija i stabilnija. Mi ćemo raditi zajedno sa evropskim kolegama da ubedimo sve da je ovo jedini mogući način napred - zaključio je Eskobar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA