≫ 

Od vladavine prava do KiM: Dan posle posete Merkelove odjekuju poruke koje je kancelarka prenela

Od unutrašnje politike, neizbežnog pitanja o Kosovu i Metohiji; od ekonomskih tema i dualnog obrazovanja do evropskog puta, na stolu pred Merkelovom i Vučićem našle su se brojne teme. Neke od njih odjeknule su u javnosti, o nekima će se, tvrde stručnjaci, tek raspravljati, a poruke koje je prenela nemačka kancelarka tek će se analizirati

  • 8
Aleksandar Vučić Angela Merkel Beograd Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel svrstava se u jedan od značajnijih događaja za našu zemlju, a sama činjenica da je za istu odabrala nedelju pre održavanja izbora u Nemačkoj, prema oceni analitičara, pokazatelj koliko je i za njih ovaj region važan.

Od unutrašnje politike, neizbežnog pitanja o Kosovu i Metohiji; od ekonomskih tema i dualnog obrazovanja do evropskog puta, na stolu pred Merkelovom i Vučićem našle su se brojne teme.

Neke od njih odjeknule su u javnosti, o nekima će se, tvrde stručnjaci, tek raspravljati, a poruke koje je prenela nemačka kancelarka tek će se analizirati.

Pitanje Kosova i Metohije i evropskog puta Srbije

Kosovski čvor svakako je neizbežna tema. Poznat je stav Nemačke po ovom pitanju, poznat je i stav Beograda.

Na pitanje nemačkog novinara kancelarki Merkel da je i pre 10 godina kada je bila u Beogradu bilo na dnevnom redu da Srbija mora priznati Kosovo ako želi u EU, i da li je to neminovni uslov, ona je naglasila da će se neka pitanja rešiti na kraju procesa.

Podsetila je da nisu sve članice EU priznale Kosovo, ali da se radi o pitanju koje se mora rešiti da bi Srbija dobila od svih članica pristanak za prijem u članstvo.

- Nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa pre rešavanja drugih problema. Ovo pitanje neće nestati, mora se rešavati. Ali ja sam za mapu puta gde se rešavaju najpre sva druga pitanja. Nadam se da ćemo imati novi napredak i u procesu oko Kosova - objasnila je ona.

Video: Vučić i Merkelova o važnom pitanju koje mora biti rešeno: Kompromis jedino rešenje za KiM

Rekla je da Nemačka na osnovu svoje istorije dobro zna da je potrebno vreme za rešavanje takvih pitanja i podsetila koliko je trajalo ujedinjenje Nemačke, dok smo došli do sporazuma.

S druge strane, Vučić je jasno rekao da je poznato da prijema  u EU nema bez priznavanja Kosova.

- Mi to ne krijemo pred našom javnošću. I večeras kada to svi prate, neću ni jednom rečju negirati ta naša saznanja. Zato vodimo dijalog na ozbiljan način. Srbija je spremna da razgovara o svim kompromisnim rešenjima, da razgovara da se urede odnosi, a pre toga da se dogovori da imamo slobodan protok robe, usluga, novca i ljudi, da približimo ljude, jer će onda biti lakše naći rešenje - dodao je.

- Ako je pitanje da li smo svesni da nećemo ući u EU pre rešavanja kosovskog pitanja - apsolutno je jasno - rekao je on.

Vladavina prava

nemačka kancelarka dotakla se pitanja koje je jedno od glavnih tema među evropskim zvaničnicimam, a to je vladavina prava.

Njena poruka, iako nije direktno rekla, odnosi se na problemom s vladavinom prava koji postoji.

- Razgovarali smo o reformama, o otvaranju novih poglavlja u procesu pristupanja. Upravo je u oblasti pravnog sistema važno da se postigne napredak. Presednik je izneo planove i dao obećanja - rekla je Merkel.

Iskopavanje litijuma

Da se priča sa rudnikom litijuma u Srbiji daleko čula, potvrdila je i sama Merkel koja je rekla da ako u Srbiji budu realizovana bilo kakva iskopavanja litijuma, "sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, čuvajući životnu sredinu".

- Ukoliko se ceo svet interesuje za to, interesuje se i Nemačka - kazala je Merkel.

U prevodu, i Nemačka ima interes, piše Blic. Tim pre što, kako je i sama Merkel navela, u Srbiji postoji veliki broj nemačkih investicija u oblasti autoindustrije, dok je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija.

- Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vrštiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje - rekla je Merkel.

Video: Vučić ispratio Angelu Merkel iz Srbije u Tiranu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Erak

    14. septembar 2021 | 11:35

    A i za Kosovo mi više... kao u 19. veku da smo i mi i oni.

  • A. P

    14. septembar 2021 | 13:17

    Pored litijuma ima jos neprocenjivo rudno bogastvo, To znaju odavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA