≫ 

Kako će izgledati proslava Dana srpskog jedinstva: Od naleta helikoptera, konjice do oklopnih vozila

Srbija i Republika Srpska obeležiće sutra Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave manifestacijama na više mesta u Beogradu, narodu će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, član Predsendištva BiH Milorad Dodik i predsednik Aleksandar Vučić

  • 16
Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS Foto: Mod.gov.rs/Jovo Mamula

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će sutra prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme, koji Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije organizuju u parku Ušće, na Novom Beogradu.

Vučić će prikaz, koji se organizuje povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obići u osam sati, najavila je pres služba predsednika.

Na Ušću će sutra biti izložena sredstva iz domaće proizvodnje i uvoza koja su na upotrebi u jedinicama Vojske Srbije - helikopteri, bespilotne letelice, PVO sistemi, oklopna i borbena vozila, artiljerijsko raketni sistemi i oprema specijalnih jedinica.

Poseban akcenat biće na proizvodima srpske odbrambene industrije, poput artiljerijskih sistema "Nora" i "Oganj", PVO sistema "PASARS", borbenih oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš", kao i na aktuelnim projektima modernizacije i razvoja naoružanja za potrebe daljeg opremanja Vojske Srbije.

Na štandu Vojne akademije posetioci će moći da se oprobaju u gađanju vazdušnom puškom, a na štandu Vojnotehničkog instituta biće predstavljeni projekti u domenu istraživanja i razvoja naoružanja koje realizuje ova eminentna ustanova.

U okviru manifestacije biće prikazana i tematska postavka Vojnog muzeja povodom proboja Solunskog fronta, kao i naoružanje i uniforme iz balkanskih i Prvog svetskog rata, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Vojni rel, Vojska srbije Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Sa Kalemegdana će se oko 17 časova čuti počasna artiljerijska paljba. Na Trgu republike građani će moći da vide defile "ustanika", kulturno umetnička društva, defile konjice... Trubači i konjica biće i na Slaviji, a sviraće i Marš na Drinu. Kod Vlade Srbije planiran je program tokom kojeg će komandir konjičke jedinice predati raport "vojvodi Živojinu Mišiću".

Građani će se iz ovih pravaca slivati ka Savskom trgu, gde će kod spommenika Stefanu Nemanji biti gradisti sa pukovksim zastavama, dok će iznad biti nalet helikoptera.

Posle himne "Bože pravde" koju će izvesti hor RTS, okupljeni će čuti i "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda. Zatim će se obratiti patrijarh srpski Porfirije, član Predsendištva BiH Milorad Dodik i predsednik Aleksandar Vučić. Planirano je da se progam centralne manifestacije završi izvedbom "Ovo je Srbija".

Inače, parlamenti Srbije i Republike Srpske usvojiće Zakon o ćirilici.

Zajednički praznik proslavljamo 15. septembra, na dan kada je u prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Srbi na Kosovu spremno dočekuju Dan zastave, sever već okićen

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće obeležen sutra i u svim srpskim sredinama na Kosovu.

Tokom današnjeg dana uveliko su trajale pripreme u četiri opštine na severu Kosova, ali i u Gračanici, Kosovskom Pomoravlju, Štrpcu...i svim drugim mestima južno i severno od Ibra gde žive građani srpske nacionalnosti.

Video: Novi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova zakleli su se na vernost Srbiji: Polaganje zakletve

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA