"Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave pokušaj očuvanja nacionalnog identiteta"

Srbija je na ponos svakome ko u njoj živi i da danas slavimo našu zemlju koja će biti prva u Evropi po ekonomskom napretku - rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

  • 6
SRBIJA DKP SELAKOVIC Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar soljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas da je uvođenje praznika Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedan od pokušaja očuvanja nacionalnog identiteta, jer se u ovoj "globalnoj kući" lako gubi posebnost u pismu, jeziku i identitetu.

On je istakao da je Srbija na ponos svakome ko u njoj živi i da danas slavimo našu zemlju koja će biti prva u Evropi po ekonomskom napretku.

Istakao je da nije samo sada važno da se Srbi okreću nacionalnim simbolima, već da je to je uvek značajno.

- Pogledajte Skandinavske zemlje, u Danskoj svakoga dana stoji državna zastava. I mi se ponosimo našom zastavom, imamo mnogo razloga za to", naveo je ministar i istakao da se na današnji dan sećamo naših predaka i gradimo ponosne potomke - rekao je Selaković za RTS.

Kako je naveo, Srbija je posvećena i tome da sačuva mir i stabilnost u regionu.

Selaković nije hteo da komentariše izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, koji je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svi Srbi u svetu 15. septembra istaknu srpske zastave prokomentarsao sa "besposlen pop i jariće krsti". Rekao je, međutim, da je to primer kako nastaje laž.

- Pogledajte kako nastaje laž. Ne možete da nađete nijedan poziv Vučića Srbima u regionu da istaknu zastavu. On to nije rekao, a šta i da je rekao, da li je nekoga uvredio, poslao bi poruku koja nikoga ne vređa. Eto to je sistem nastanka lažne vesti - napomenuo je Selaković.

On je pozvao građane da putuju svuda, ali da grade ponosno potomstvo i čuvajte svoju nacionalnu posebnost.

Odgovarajući na pitanje o mogućim problemima koje bi mogli da imaju Srbi sa Kosova i Metohije zbog isticanja zastave, Selaković je istakao da je Beograd posvećen dijalogu i da će i dalje ostati posvećen pregovorima.

- Bolje je razgovarati i 50 godina, nego imati sukobe u jednom danu ili satu - naveo je Selaković i dodao da ako želimo rešenje, onda moramo da pregovaramo.

Prokomentarisao je diplomatsku krizu Beograda i Sarajeva nakon hapšenja državljanina BiH Edina Vranja osumnjičenog za ratne zločine, navodeći da ne želi da veruje da neko želi da ugrožava odnse dve države takvim incidentom.

- Ne želim da verujem da neko nešto zloupotrebljava - kaže Selaković.

Povodom najavljenog donošenje Zakona kojim se uređuje zaštita našeg jezika istakao je da je to način da se sačuva srpska ćirilica u vremenu kada mnogi jezici u svetu nestaju.

Video: Vučić sa vojskom na Ušću: Srbija i Srpska obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevica

    15. septembar 2021 | 10:36

    Čuli ste šta je Pupovac izjavio u HR povodom tog dana. Tako da nije baš pametno izvjesiti zastavu RS. Kako bi se vi osjećali da po Srbiji vijore HR zastave, ili bolje postaviti pitanje kako bi se osjećali oni koji bi u RS izvjesili HR zastave. Dobro bi se zamislili da im ne uleti neka cigla kroz prozor ili nedaj bože nešto gore. Vidite, tako i mi u HR razmišljamo, jer nevaljala izazivati vraga. Svako dobro braćo!

  • Srbin 100 %

    15. septembar 2021 | 10:34

    Srecan nam praznik nas narod neka zuti smanje sa komentarima ni rodjena majka ih vise ne voli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA