≫ 

Kurti najavio tužbu protiv Srbije za genocid, Dačić mu odgovorio: Nerealne izjave

Ako nad nekim počinite genocid, kako je moguće da taj narod koji je optužen bude gotovo istrebljen sa KiM, a Albanaca ima više nego što ih je bilo - pita se predsednik Narodne skupštine Srbije

  • 10
Ivica Dacic, SKUPSTINA SEDNICA MINISTRI Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Izjave privremenog premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se sprema tužba protiv Srbije za genocid nerealne su, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Komentarišući Kurtijevu jučerašnju izjavu da takozvano Kosovo sprema tužba protiv Srbije za genocid i to nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, Dačić je za TV Pink kazao i da ne zna čemu sada služe te izjave jer je prošlo vreme predizbornih kampanja.

- Ne znam čemu sve to može da služi zato što to nije realno. Ako vi nad nekim počinite genocid, kako je onda moguće da taj narod koji je optužen za genocid bude gotovo istrebljen sa KiM, a Albanaca ima više nego što ih je bilo - kazao je Dačić.

Albin Kurti, Aljbin Kurti, Josep Borrell, Džozep Borel Foto: Tanjug/AP

Kurti posle sastanka sa Merkel: Kosovo se priprema da tuži Srbiju za genocid

Da podsetimo, premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je nakon sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da bi u pogledu odnosa Kosova i Srbije trebalo izvršiti pritisak na Srbiju, prenela je Ekonomija onlajn.

Kurti je rekao da je dužnost svakog Albanca da pokaže na koga bi trebalo vršiti pritisak za odnose između Kosova i Srbije, i popotvrdio da se Kosovo priprema za tužbu za genocid protiv Srbije.

- Mi smo obećali da ćemo podići tužbu za genocid protiv Srbije i spremni smo da je podignemo - izjavio je Kurti.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa Angelom Merkel, Kurti je još jednom ponovio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" neprihvatljiva za Kosovo.

- Za razliku od Berlinskog procesa, iza "Otvorenog Balkana" ne stoji Evropska unija. Kosovo neće postati deo ove inicijative - rekao je Kurti.

Aleksandar Vučić Angela Merkel Beograd Foto: ATA Images

Merkel: Srbija je kredibilni partner

Predsednik parlamenta Srbije komentarisao je i izjave Angele Merkel da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čovek koji održi i poštuje ono što se dogovori ili potpiše i naveo da je rukovodstvo naše zemlje ukazivalo i ranije na to da se na Srbiju sada gleda kao na kredibilnog partnera, ali da je velika razlika kada to kaže Angela Merkel.

- Sve vreme od kada postoji ova vlast sa različitim funkcijama, od kada je predsednik Vučić bio prvo premijer, a sada i predsednik, naša pozicija je potpuno jasna, ali drugačije je kada kaže Merkel, a ne kada mi sami pričamo - naveo je Dačić.

Osvrnuvši se na posetu Angele Merkel Beogradu i porukama koje je poslala, Dačić kaže da je nemačka kancelarka ponovila ono za šta se zalagala sve vreme.

- Njena poseta je rezime onoga što je ona uradila. I ranije je podržavala proširenje EU za razliku od nekih drugih, pa čak je i Francuska u početku bila protiv toga -  kazao je.

Dačić dodaje da je Srbija zahvalna Merkelovoj koja je, kako kaže, imala razumevanja za probleme naše zemlje i nije vršila pritisak, niti je ucenjivala srpsko rukovodstvo.

Kada je u pitanju buduća pozicija Nemačke, predsednik srpskog parlamenta kaže da je potrebno da se sačekaju izbori u toj zemlji, kao i formiranje vlade pa da se onda sagleda.

U svakom slučaju, Dačić smatra da se generalno pozicija Nemačke neće menjati u ključnim pitanjima, makar kada je reč u odnosu sa Srbijom.

Video: Vučić i Merkelova o važnom pitanju koje mora biti rešeno: Kompromis jedino rešenje za KiM

Video: Vučić o susretu s Kurtijem: Došao sam da te pitam kad ćeš da priznaš nezavisno Kosovo? Nikad!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    15. septembar 2021 | 14:03

    Kurta-Murta,sipci od nas mogu da dobiju trenutno (a I posle)samo onu stvar

  • Lazar

    15. septembar 2021 | 13:44

    Oni to genocidom smatraju one pobijene učk teroriste.

  • PR-1

    15. septembar 2021 | 14:19

    Dosta bre pobegulje dođoši,sada huškate a gde ste bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA