≫ 

"Ovo je Srbija" i vatromet za kraj proslave Dana srpskog jedinstva. Vučić: Slava junacima!

Širom Srbije, Republike Srpske, srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su okićene zastavama. U Beogradu će osvetljenje na istaknutim građevinama biti u bojama zastave – Most na Adi, Brankov most, Palata Albanija

Video: Vučić: Slava junacima

Srbija i Republika Srpska danas su obeležile praznik Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji se slavi od prošle godine, a reč je o danu kada je 1918. godine probijen Solunski front.

S tim u vezi današnja centralna manifestacija održana je na Savskom trgu u Beogradu, kod spomenika Stefanu Nemanji, u prisustvu crkvenog i državnog vrha, koji su predvodili patrijarh Porfirije i predsednik Aleksandar Vučić.

Širom Srbije, Republike Srpske, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ulice su bile okićene zastavama. U Beogradu je osvetljenje na istaknutim građevinama u bojama zastave – Mostu na Adi, Brankovom mostu, Palati Albanija.

Veličanstveni prizor  na Savskom trgu - vatromet i "Ovo je Srbija"

Kraj ceremonije obeležavanja Dana srpskog jedinstva obeležile su veličanstvene scene na Savskom trgu, kada je uz pesmu "Ovo je Srbija", koju je izveo vojni hor, priređen veliki vatromet.

Video: Ovo je Srbija i vatromet za kraj proslave Dana srpskog jedinstva

Vučić pozdravio državni i crkveni vrh i građane

Predsednik Srbije pozdravio je državni i crkveni vrh i prisutne građane. Podsetio je na slavnu istoriju srpske vojske.

- Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911.-e godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci. Nijedna, ponavljam nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja. Junaci kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava im! - kazao je predsednik Vučić.

Dan srpskog jedinstva obeležavamo zbog svih koji su živote dali pod srpskom zastavom - dodao je on.

Vučić je objasnio zašto je Srbija izabrala 15. septembar za Dan srpskog jedinstva.

Dan srpskog jedinstva, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, Savski trg Dan srpskog jedinstva obeležavamo zbog svih koji su živote dali pod srpskom zastavom, rekao je Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti. Datum koji smo izabrali, 15. septembar, jeste datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost - rekao je obraćajući se na trgu.

Tog 15. septembra, kaže, jedini plan je bila sloboda, ka kojoj su srpske trupe jurnule uz čuvenu naredbu Živojina Mišića: "U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!" Taj dan je, poručuje, bio prvi u nizu istih takvih plebiscita, na kojima smo, bez obzira na krvavu cenu, birali, nanovo i nanovo, Srbiju i njenu slobodu. I danas je, baš zato, važno, da slaveći sve žrtve, svaku kap krvi koju su prolili, svaku kost koju su posejali, na još jednom plebiscitu usvojimo svoj novi plan za budućnost. Onu u kojoj ćemo stajati pod istom zastavom, znajući da je ona zastava slobode, i zastava mira, a pogotovo zastava budućnosti.

Dan srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave Defile Garde Vojske Srbije-Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Zastava našeg jedinstva u nameri da sačuvamo identitet i pravo da budemo to što jesmo, jedan te isti narod, koji ne želi da bilo šta od bilo koga uzme, da bilo koga ugrozi, nego samo da za sebe izdejstvuje isto ono pravo koje priznaje drugima. Pravo na ime, na istoriju, kulturu, jezik, veru, tradiciju i, samim tim, postojanje - rekao je Vučić.

To je pravo na dostojanstvo, objašnjava predsednik.

- Pravo na sećanje, ali i pravo na ono na šta inače niko ne može da nas natera, a mnogi i dalje pokušavaju, bezuspešno - pravo da sami odlučimo i kada ćemo i šta da zaboravimo - rekao je on.

Dodik govor počeo citirajući Šantića

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je počeo je govor citirajući pesnika Aleksu Šantića.

- Svuda tamo gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja!

Video: Milorad Dodik: Ja se ne osećam kao Bosanac čak ni zavičajne pripadnosti što se tiče

On je podsetio da Srbin ne može da živi bez slobode i bez jedinstva.

- Mi smo različit narod od drugih. RS je ponosna na činjenicu da je baš danas usvojila zakon o zaštiti ćirilice zajedno sa Republikom Srbijom. Ovakva moćna manifestacija treba da se organizuje svake godine. Ne volim kada ljude iz RS nazivaju Bosancima, ja sam Srbin! Govorim srpski, pišem ćirilicom, slavim krsnu slavu - rekao je Dodik.

On je poručio da više neće biti "Oluja".

- Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija - rekao je Dodik.

Rekao je da je Republika Srpska po svemu država i da veruje da će se rešiti problem nepostojanja stolice RS u UN. Podsetio je da ne poziva na puške.

- Mi ne želimo nikome nikakvo zlo - rekao je Dodik i poručio da nam niko ne može braniti da budemo Srbi i da obeležavamo svoje praznike.

Patrijarh Porfirije se obratio građanima

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih.

Dan srpskog jedinstva, patrijarh Porfirije, Savski trg Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da je svaki čovek stvoren sa svojim posebnim ličnim pečatom, ali je istovremeno u zajednici sa svim ljudima i različit od njih-Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ne možemo voleti druge koji su udaljeni od nas ako najpre ne volim svoje bližnje - rekao je patrijarh.

- Po duhovnom poretku stvari se gradi mir, svaki drugi put je neprirodan i može da stvori probleme - dodao je Porfirije.

Patrijarh je rekao da moramo voleti svoju porodicu, ali i svoj rod.

- Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije nas, naših misli i dela reći ko smo mi na bolji način nego mi sami - rekao je patrijarh.

Video: Patrijarh objasnio značenje današnjeg nacionalnog praznika: Jedinstvo ne znači jednoumlje

Građanje jedinstva je proces sazrevanja, smatra patrijarh.

Himne RS i Srbije pred spomenikom Stefanu Nemanji

Uz nalet helikoptera sa zastavama Srbije i intoniranje himne Srbije i Republike Srpske, na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, počela je centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Obeležavanju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi,predsednik Skupštine Ivica Dačić, srpski član Predsedništva Milorad Dodik, predstavnici Srba iz regiona, oko 40 ambasadora, građani…

Video: Marš na Drinu: Beograd u znaku proslave Dana zastave

Intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, pred spomenikom Stefanu Nemanji na Savskm trgu počela centralna manifestacija Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Nakon toga, orkestar je odsvirao pesmu "Pukni zoro".

Gradom odjekuje "Tamo daleko", vojska i građani idu ka Savskom trgu

Svečanost je startovala počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana u 17.30. Plotun odjeknuo prestonicom.

Oko fontane na Trgu Slavija raspoređeno je stotinu muzičara, članova desetak trubačkih orkestara iz cele Srbije predvođenih poznatim trubačem Dejanom Petrovićem.

Video: Povorka u narodnim nošnjama a na nebu ponos MUP-a: Ovako izgleda proslava Dana zastave

Oni izvode poznata srpska kola i tradicionalne melodije u očekivanju dveju kolona koje dolaze iz pravca Trga Republike ulicom Kralja Milana i od spomenika Karađorđu Bulevarom mira.

Te dve kolone učesnika centralne proslave nakon spajanja na Slaviji krenule su, praćeni trubačima i taktovima pesme "Tamo daleko" niz Nemanjinu ulicu do spomenika Stefanu Nemanji.

Srž manifestacije u Beogradu je, kako je najavljeno, podsećanje na velike vojskovođe našeg naroda.

Na centralnu manifestaciju stigao je i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ali i vladike, predsednici opština u Srbiji...

Helikopterka jedinica MUP-a nadleće Beograd

Helikopter, MUP Srbije, srpska trobojka Foto: Facebook/MUP Srbije/Salinger Igor

Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova nadleće Beograd noseći srpske trobojke koje se vijore nebom.

Video: Helikopteri MUP-a šestare nebom Beograda pred obeležavanje Dana srpskog jedinstva

Zatvoren centar grada: Detaljan spisak blokiranih ulica

Zbog praznika danas su od 17 časova zatvorene centralne gradske ulice, a u okolnim je saobraćaj izmenjen. Pojedine ulice biće otvorene u 18.20, neke u 20.30 časova, dok će deo Nemanjine ulice od Balkanske do Savskog trga biti zatvoren sve do ponoći.

Tačan spisak zatvorenih ulica, kada će biti prohodne kao i izmenjene trase javnog prevoza možete videti OVDE.

Video: Veliko poštovanje, jer obeležje Srbije nije komad platna: Ovako policija leti sa zastavom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    15. septembar 2021 | 19:18

    Zivjela Srpska, Srbija i svi Srbi ma gdje bili 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Goksi

    15. septembar 2021 | 18:39

    Ovo je prava slika a ne ona parada srama!!!!!! Ovo je Srbija zemlja nasa junacka!!!

  • SAKI

    15. septembar 2021 | 18:48

    ŽIVELA SRBIJAAAAAA !!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA