≫ 

Rama se obavezuje da će lobirati za priznanje tzv. Kosova od svih zemalja sveta

Albanski premijer poručio da Vlada na čijem je čelu ima za cilj da ojača percepciju verodostojnosti spoljne politike Albanije i ojača tzv. Kosovo na međunarodnoj sceni, je ponovo i kritikovao Prištinu zbog nepristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan" ocenjujući to kao ishitrenu odluku.

  • 19
Angela Merkel i Edi Rama Foto: Tanjug/AP

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da na listi prioriteta Albanije prednjače održavanje prve međuvladine konferencije o evropskim integracijama i pokretanje inicijative "Otvoreni Balkan", implementacija dogovora koje su 29. jula postigli Rama-Vučić-Zaev i mogućnost saradnje sa tzv. Kosovom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. 

- Vlada na čijem sam čelu ima za cilj da ojača percepciju verodostojnosti spoljne politike Albanije i ojača tzv. Kosovo na međunarodnoj sceni -  istakao je Rama, prenosi Reporteri.

Iz Vlade Albanije naglašavaju da će se posvetiti regionalnoj saradnji "Otvoreni Balkan" i paketu međusobnog povezivanja i ulaganja Berlinskog procesa.

Rama se obavezuje da će lobirati za priznanje tzv. Kosova od svih zemalja sveta i njegovo prihvatanje kao zemlje sa punim pravima u UN.

U međuvremenu, očekuje se da će godišnji sastanak kosovsko-albanskih vlada uključivati albanske manjine u celom regionu.

Kritikuje Prištinu: Albanski narod da pokaže da je posvećen miru, "Otvoreni Balkan" nije srpska igra 

Rama je ponovo danas kritikovao Prištinu zbog nepristupanja inicijativi "Otvoreni Balkan" ocenjujući to kao ishitrenu odluku.

On je u parlamentu naveo da bi Srbija trebalo da se izvini Prištini zbog navodnih ratnih zločina, ali i ocenio da je dug put do toga i da je važno imati u vidu perspektivu, a ne političke borbe, kako je preneo ABC Albanija.

Kako je rekao, Otvoreni Balkan nije "srpska igra" već "dete Berlinskog procesa".

- Zemlje regiona ulaze u nov proces kroz Otvoreni Balkan. Zemlje uče, vežbaju, suočavaju se sa teškoćama tako da kada uđu u EU mogu da izvuku određene zaključke. Ko je ovde izdajica, Srbija koja je najveća i koja će imati koristi?- zapitao je i dodao: - Zainteresovani smo za to koliko će Kosovo dobiti u saradnji sa Albanijom. Ako se albanski narod ne predstavi kao narod posvećen miru predodređen je da izgubi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сремац

    16. septembar 2021 | 10:50

    Рама лама динг донг....

  • Marijan

    16. septembar 2021 | 10:14

    I mi ćemo i ostali da lobiramo za otpiznavanje od ćelog sveta šiptari imaju svoju drzavu nek ide tamo

  • PRC

    16. septembar 2021 | 10:48

    Mini šengan pokazuje svoju efikasnost, ovo je rama najverovatnije izjavio u saglasnosti sa ostalim članicama. Što ne smemo mi da kažemo reći će rama. 😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA