≫ 

Šib: Posetom Zapadnom Balkanu Merkel dala signal svom nasledniku o važnosti regiona

Za vreme 16 godina službovanja nemačke kancelarke, Zapadni Balkan igrao je veliku i značajnu ulogu. I ubuduće će, što se tiče spoljne politike Nemačke, ostati tako - uveren je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šid

  • 2
Thomas Schieb Tomas Šib Ambasador Nemačke Foto: Telegraf

Odnos Nemačke i Srbije je pun poverenja, zaključak je Angele Merkel nakon posete Beogradu, a u sklopu oproštajne posete Zapadnom Balkanu, ambasador te zemlje u Srbiji Tomas Šib kaže da ne očekuje promenu kursa nove vlade po pitanju proširenja EU i odnosa sa regionom, koji je i do sada Nemačka imala.

- Mi smo se jako radovali što je savezna kancelarka pre svog napustanja položaja došla na Zapadni Balkan. Njene glavne poruke su bile - evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana, koje moraju da ostanu i to je veoma jasno. Ona je u Beogradu to javno takođe rekla da je i u strateškom interesu Evropske unije da te zemlje kada ostvare napredak, mogu da pristupe EU. To naravno nije jednostavan proces - ocenio je Šib gostujući na Juronjuz Srbija.

Кako je dodao, reč je o tome da se sprovedu reforme, kojima će se zemlje Zapadnog Balkana pripremiti za pristupanje EU.

- Ona je takođe rekla da se tu pre svega radi o oblastima kao što su pravna država, demokratizacija, i da je posebno važna i regionalna saradnja u tom procesu. Da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da se pripreme moraju još jače i snažnije da sarađuju međusobno. I mislim da su to bile najvažnije poruke koje je ona želela da prenese tokom svog boravka - ukazao je nemački ambasador.

Na pitanje zašto je Merkel izabrala baš posetu Zapadnom Balkanu na kraju njene političke karijere, Šib je odgovorio:

- Ona je na taj način želela da izrazi da je za vreme njenih 16 godina službovanja, Zapadni Balkan igrao veliku i značajnu ulogu i da će ubuduće, što se tiče spoljne politike Nemačke, i dalje igrati veliku i značajnu ulogu.

Aleksandar Vučić Angela Merkel Beograd Foto: ATA Images

Dakle, time je, kako je objasnio, htela da izrazi koliko joj taj region leži na srcu.

- I naravno sada je još nejasno ko će biti naslednik, ali je ona htela da mu da signal da Zapadni Balkan, proširenje i evropske integracije bi trebalo i dalje se nalaze na dnevnom redu EU - podvukao je nemački ambasador.

Politička zaostavšina Merkel

Upitan da li je samo to jačanje regionalne saradnje među državama Zapadnog Balkana zapravo njena politička zaostavština i koliko može da se očekuje da se taj trend nastavi ubuduće, Šib je odgovorio da je Merkel zapravo glavni inicijator takozvanog Berlinskog procesa iz 2014. godine.

- I nije tu reč samo o ekonomskoj i regionalnoj saradnji, nego je to mnogo više od toga - o pomirenju, razmeni mladih - rekao je i podsetio da se radi na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koje između šest zemalja Zapadnog Balkana treba da ukine carinske barijere kako bi bilo moguće da između tih zemalja ljudi jednostavno prelaze granice samo sa ličnom kartom.

- Cilj je da se trgovina unapredi, da se investicije u regionu osnaže i da je to put pred nama - rekao je on, te podsetio i da je Merkel rekla da Berlinski proces nije zamena za članstvo u EU, ali da taj proces na neki način treba da pripremi da te zemlje postanu sastavni deo tržišta Unije.

- Za to treba da se pripreme ekonomije i to je isto jedan jako važan cilj ovog Berlinskog procesa. I ona je takođe rekla da će svom nasledniku dati u amanet na neki način da i dalje bude pokrovitelj za ovaj proces, što će naravno njen naslednik morati da odluči dalje o tome - objasnio je Šib.

Nemački parlament Bundestag Foto: Tanjug/AP

Na pitanje može li se očekivati da dođe do promene nemačke spoljne politike ukoliko dođe do promene vlasti, on je odgovorio:

- To je naravno špekulativno pitanje, ali ja računam čvrsto da neće doći do neke velike promene u nemačkoj spoljnoj politici. Кarakteristično je da sada u izbornoj kampanji tema spoljne politike skoro i da nije imala nikakvu ulogu i po mojoj oceni to je zbog toga što stranke, koje će verovatno formirati buduću vladu, skoro da nemaju razlike po tom pitanju.

Dakle, evropske integracije transatlanstvo partnerstvo, mulitilateralizam, sve su to fundamenti nemačke spoljne politike i u tome se verovatno ni sa novom vladom ništa neće promeniti - ocenio je Šib.

Video: Vučić i Merkelova o važnom pitanju koje mora biti rešeno: Kompromis jedino rešenje za KiM

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA