Kako će izgledati druga faza međustranačkog dijaloga sa evroposlanicima u Palati Srbije

Prva tema o kojoj će učesnici da razgovaraju jeste ravnopravan pristup medijima, medijski pluralizam, kao i medijska etika i standardi i integritet izbornog procesa.

  • 0
Narodna Skupstina Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Druga faza međustranačkog dijaloga koji se odvija uz posredovanje stranaca biće održana u naredna dva dana u Palati Srbija, a prema Nacrtu programa sastanak će početi razgovorima o medijima, a završiće se zajedničkom konferencijom predsednika skupštine Ivice Dačića i evroposlanika.

Dijalog počinje sastankom sa predsednikom Dačićem, a pozdravna reč i uvodna izlaganja planirana su od 12 časova do 12.30 časova.

Prva tema o kojoj će učesnici razgovarati jeste ravnopravan pristup medijima, medijski pluralizam, kao i medijska etika i standardi i integritet izbornog procesa. Za razliku od prethodne verzije programa u kojem je planirano da se posebno razgovara o integritetu izbornog procesa, sada su mediji i izbirni proces spojeni u jednu plenarnu sesiju koja će trajati do 14 časova.

Nakon toga sledi radni ručak, a već od 15 časova planirana je radna sesija i opciono odvojena paralelna sesija.

U subotu 18. septembra od 8.30 časova će se rezimirati diskusije na plenarnoj radnoj sednici, biće održan sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a u 10 časova će se već govoriti o zaključicma i daljim koracima.

SKUPSTINA  Predlog za promenu Ustava Srbije

Foto: ATA Images

Zajednička konferencija za medije predstavnika Narodne skupštine i fasilitatora Evropskog parlamenta planirana je u 11.30 časova.

Evropski poslanici prosledili su nedavno političkim strankama Nacrt radnog dokumenta u kojem su najavili da će se u drugoj fazi dijaloga razgovarati o medijima i integritetu izbornog procesa, ali većini opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore, njihovi predlozi nisu bili prihvatljivi, jer, kako si naveli, posrednici nisu objasnili na koji način sve ono što nije dobro treba da se promeni.

Opozicija je odgovorila svojim nacrtom sporazuma u kojem predlažu formiranje Koordinacionih tela za javno informisanje sa izvršnim ovlašćenjima, da će tri puta nedeljno predstavnici opozicije koja je postigla Sporazum samostalno gostovati u emisijama koje se emituju na prvim programima RTS-a i RTV-a u trajanju od 30 minuta, u terminu izmedu 18.30 i 19 sati, a predlažu i formiranje Koordinacionog tela za sprovođenje izbora.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u izjavi Tanjugu rekao da dogovora može biti samo ukoliko su predlozi realni, ostvarivi i održivi, a da je za to potrebna fleskibilnost.

- Vlast je pokazala fleksibilnost i mi ćemo biti konstruktivni, ali ne može Srbija biti poligon za izmišljanje zahteva kojih nigde na svetu nema - poručio je Dačić.

U međustranačkom dijalogu će ponovo učestvovati evroposlanici Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i nekadašnji poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA